Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

З чиєї сировини варитимуть наше пиво?

Ринок готує «сюрпризи» аграріям
3 грудня, 2009 - 00:00

За оцінками ЗАТ «Укрпиво», цього року хмільного напою в Україні зварять на 11% менше, ніж попереднього. «На початку року ніхто не міг передбачити такого різкого скорочення ринку, адже планування проводилось із урахуванням акцизної ставки в розмірі 0,31 гривні на літр. Між тим у середині року її практично подвоїли. Тому прогноз споживання ячменю солодовими заводами виявився суттєво завищеним, — цитується в прес-релізі ЗАТ «Укрпиво» його генеральний директор Галина Коренькова.

Падіння виробництва «важким тягарем впаде на плечі вітчизняних фермерів», упевнені в «Укрпиві», констатуючи, що вже зараз істотно скорочуються закупівлі високоякісного пивоварного ячменю, який використовується для приготування солоду.

За словами Коренькової, залишки ячменю становлять майже 300 тисяч тон і зараз фермерам доводиться терміново шукати нові ринки збуту. Одним із нечисленних варіантів реалізації своєї продукції для аграріїв, на думку Коренькової, залишається продаж високоякісного пивоварного ячменю посередникам як фуражного.

Утім, продаючи пивоварний ячмінь як фураж, фермери втратять поточного року близько 115 мільйонів гривень, підрахували в «Укрпиві». Та й то — за умов, якщо їм ще пощастить збути своє зерно...

На наступний рік прогнози ще гірші. Якщо динаміка скорочення пивного ринку збережеться, наступного року доходи виробників ячменю знову залишаться низькими, отже, й посівні площі вимушено скоротяться, прогнозують експерти. Ще більше пивовари бояться нових обмежень ринку, попереджаючи: якщо наберуть силу жорсткі обмеження щодо пивної галузі, передбачені низкою зареєстрованих у парламенті законопроектів, або ж вчергове подвоїться акциз — до 1,2 гривні за літр, це спровокує різке скорочення ринку пива. Відповідно і збитки фермерів будуть набагато відчутнішими.

Останнє було б дуже прикрою річчю, стверджують в «Укрпиві». Адже, мовляв, завдяки закупівлям і вирощуванню елітних сортів ячменю, корінній модернізації солодового виробництва пивовари практично відмовилися від імпорту цієї сировини. За їхніми даними, починаючи з 1998 року, виробництво солоду зросло з 75,8 тисячі тон до 541 тисячі тон у 2008 році. За підсумками 2009 року прогнозований об’єм виробництва солоду становитиме 355 тисяч тон. Таким чином, вперше за 10 років на цьому ринку буде зафіксовано падіння, яке становитиме 186 тисяч тон або 35%.

«Такі б «проблеми» нам», — у свою чергу зазначають виробники іншої сировини для пивоварів — хмелю. Якщо ячменю пивовари цього року закупили на 500 тисяч тон (минулого — 800 тисяч), то хмелю, станом на 27 листопада, — лише 41 тону, зазначають учасники ринку.

«Вироблено ж цього року 1,33 тисячі тон, — констатує «Дню» генеральний директор компанії «НВП Захід-хміль» Іван Доскоч. — У хмелярів сьогоріч ситуація катастрофічна».

За словами Доскоча, пивовари в Україні з усієї сили підтримують іноземних хмелярів: майже всі заводи законтрактовані з іноземними виробниками аж до 2015-2018 років, і запасів у них на заводах на цілий рік... «Ввізне мито смішне. А державна допомога «дери баниться» за своїми правилами, що взагалі окрема тема, — продовжує Доскоч. — Внутрішній ринок заповнений продукцією наших конкурентів, а український уряд ніби не бачить проблеми. Якщо нічого не змінити, наступного року почнеться планомірне знищення галузі хмелярства в Україні. Хоча ні, поки будуть державні гроші на підтримку і буде можливість «дерибану», то ще щось буде існувати».

Стан українського хмелярства — справді, дуже болюче питання, погоджується виконавчий директор ЗАТ «Укрпиво» Ігор Товкач. І це, незважаючи на те, що 1% від продажів пива спрямовується на розвиток хмелярства, садівництва та виноградарства, що, за словами Товкача, серйозні гроші.

«Ми б дуже хотіли купувати продукцію українських хмелярів. Адже Україна була й експортером цієї сировини», — говорить «Дню» Товкач. Проте, як пояснює він, за правилами міжнародних пивоварних компаній, нині хміль не можна використовувати в шишках — його треба гранулювати, що для українських хмелярів поки що проблема...

Чи недалеко в ситуації, коли вся необхідна сировина в Україні є, але не використовується, варити наше пиво з імпортованої?

«Багато видів пива в Україні варяться виключно з імпортованої сировини. Це умови ліцензій, за якими виготовляють ті чи інші бренди, — констатує виконавчий директор ЗАТ «Укрпиво». — Якщо ж взяти українські бренди, то ми б дуже не хотіли засилля імпорту. Адже так довго відновлювали виробництво високоякісного ячменю...».

Олексій САВИЦЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: