Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

...I глядачевi він симпатичний

10 жовтня, 2003 - 00:00

Цього тижня вирішилася доля останньої з номінацій V фотоконкурсу «Дня»: призу глядацьких симпатій. Часто для фотографів думка пересічного цінителя фотографії не менш важлива, ніж оцінка фахівців. Два тижні (стільки експонувалася фотовиставка «Дня» в київському Будинку художника) томилися в очікуванні претенденти на приз у розмірі 500 грн. і спеціальні подарунки від нашої газети.

У той момент, коли фотовиставка почала свої гастролі на теренах України, в редакції «Дня» з двох урн для голосування на світло витягли 803 бюлетені і робота «рахункової комісії» закипіла. З самого початку список претендентів очолив Сергій Старостенко. Його відрив від інших кандидатів був пристойним, поки не з’ясувалося, що Микола Лазаренко йде по п’ятах колеги. Але коли на арені з’явився хлопчик з «Високого напруження» Володимира Фаліна, окреслилася трійка лідерів. Чим відрізняється фотоконкурс від парламентських виборів, то це тим, що фотографи замість того, щоб стежити за перипетіями підрахунків, продовжували спокійно працювати над уже наступними шедеврами.

Після підбиття підсумків десятка «золотих» авторів набула такого вигляду:

1. Микола Лазаренко — 134
2. Сергій Старостенко — 107
3. Олександр Синиця — 50
4. Володимир Фалін — 44
5. Дмитро Комаров — 44
6. Михайло Маркiв — 35
7. Борис Корпусенко — 35
8. Сергій Глабчук — 28
9. Анатолій Медзик — 26
10. Іван Соловйов — 25

Коли розклали картки за назвами робіт, стало ясно, що голоси лідерів розпорошились. У Миколи Лазаренка «виборці» найчастіше згадували «Приватну територію» (34), «Тайм-аут» (17), «Позицію» (13), «Крихкий всесвіт» (10). Із робіт Сергія Старостенка найбільше відзначали роботи «Близькість до влади» (50), «Українська Венеція» (19) і «Стрибок на Івана Купала» (13). «Бронзовий» призер Олександр Синиця «взяв» двома знімками: «Момент консультації» (34) і «Ох, де мої 17 років!» (7). Вийшло, що тільки Володимир Фалін виставив «єдиного кандидата» в образі «Високої напруги», який приніс йому 42 голоси.

Бюлетені ж для голосування повідомляли «електорат»: «Укажіть автора найкращої , на ваш погляд, роботи і її назву». Отже, список десяти «золотих» робіт значно відрізняється від «загального заліку»:

1. Сергій Старостенко «Близькість до влади» — 50
2. Володимир Фалін «Висока напруга» — 42
3. Микола Лазаренко «Приватна територія» — 34
4. Олександр Синиця «Момент консультації» — 34
5. Борис Корпусенко «Скромне українське весілля» — 31
6. Володимир Тухватшин «Сумно» — 26
7. Валерій Соловйов «Своя земля» — 25
8. Сергій Старостенко «Українська Венеція» — 19
9. Микола Лазаренко «Тайм-аут» — 17
10. Анатолій Похилюк «Скрипаль» — 16

Що ж... Ще в день відкриття фотовиставки можна було передбачити, хто стане фаворитом глядацьких симпатій. Біля «міністерського кота» Сергія Старостенка було помічене найбільше пожвавлення гостей. З рук у руки переходили фотоапарати, а місце біля знімка пустим не бувало. Кожний хотів сфотографуватися на тлі неймовірно симпатичної тварини. Сміх у протилежному кінці залу вказував, що інша робота-претендент саме там. Цифра 42 в особистому заліку Володимира Фаліна свідчить про те, що багатьом бракувало «Високої напруги». Третє місце глядацьких симпатій розділили Олександр Синиця і Микола Лазаренко. Їхні роботи «Момент консультації» і «Приватна територія» зібрали по 34 бюлетені.

Переможець конкурсу глядацьких симпатій Сергій Старостенко крім спеціального призу від президента банку «НРБ-Україна» В’ячеслава Юткіна отримав анонсовану грошову премію у розмірі 500 грн. і фотоальбом «Дня».

Наполеглива боротьба за перше місце між Сергієм Старостенком і Володимиром Фаліним внесла свої корективи. Оскільки розрив між роботами цих двох фотографів невеликий, і у той же час В. Фалін не увійшов до числа призерів конкурсу, «День» не зміг «пройти повз» такої уваги глядачів. Тому було прийнято рішення нагородити автора другої роботи грошовим призом від головного редактора «Дня» Лариси Івшиної у розмірі 500 грн., а також книгою «Дві Русі» і фотоальбомом з ретроспективою фотоконкурсу «Дня». Як видно з вищенаведених таблиць, лідером у загальному заліку став наш колега Микола Лазаренко. Жодна з його робіт не залишилася без уваги відвідувачів виставки. Але для абсолютного лідерства йому не вистачило організованості шанувальників. Це ще раз доводить: скільки людей, стільки і думок. В умовах жорсткої конкуренції у фотовиставці «Дня» переможцем може стати кожен. Головне піймати свою «фішку» і зачепити глядача «за живе».

Приємно відзначити, що тенденції, які окреслилися в уподобаннях відвідувачів виставки «Дня», практично збіглися з рішенням професіонального журі. А якщо врахувати, що за приз глядацьких симпатій проголосувало понад 800 осіб, то такі результати цілком можуть претендувати на серйозне соціологічне опитування.

Володимир ДЕНИСЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: