Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Острів семи скарбів

Який за ліком день народження відсвяткував Кам’янець-Подільський, сказати точно історики не можуть. Проте це не заважає місту бути «туристичною Меккою» та розвивати інфраструктуру
27 травня, 2011 - 00:00
ВИЩЕ ХМАР / ЦЕ ТВОЯ КРАЇНА! ВЛАДА ЗМІНЮЄТЬСЯ, А ДБАЙЛИВЕ СТАВЛЕННЯ ДО ПАМ’ЯТОК АРХІТЕКТУРИ ЗАЛИШАЄТЬСЯ

Кам’янець-Подільський зовсім нещодавно — у радянські часи — вважався більше промисловим, аніж туристичним містом. Проте у зовсім короткий термін воно зуміло стати центром розвитку туризму. З року в рік Кам’янець стає привабливішим інфраструктурою, якістю життя, цікавими розвагами, змістовно наповненим дозвіллям.

Кам’янець-Подільський не втомлюється вигадувати нові туристичні «фішки». Минулими вихідними місто приймало Міжнародний фестиваль національних культур «Острів семи скарбів», у рамках якого в суботу пройшло і святкування Дня міста. Публіку тішили фольклорні колективи з Литви, Польщі, Болгарії та Молдови. Окрім міста — господаря свята, Україну на фестивалі представляли Хотин та Одеса.

Святкування пройшло за всіма європейськими стандартами, водночас було задіяно три великі сцени. Поряд із хореографічними виступами відбувся і ряд інших дійств, зокрема шоу живих скульптур, виступи мукачівського та вінницького гуртів «Rock-H» та «ТіК». А всередині самої візитної картки Кам’янця — Старої фортеці — пройшла величезна дискотека у форматі Open Air «Global DJ Fest», за участю популярних українських діджеїв. Показово, що до організації свята, як завжди, долучилися громадські організації та спонсори. Організатор одного із заходів, голова громадської організації «Молодіжний парламент Кам’янця-Подільського» Валентин Драгомерецький задоволений змогою провести дискотеку: «Досить приємно, що міська влада дає зелену дорогу для проведення таких концертів, дискотек, а окрім того, довіряє молоді. Наша молодіжна організація вже не вперше організовує заходи розважального характеру такого масштабу. Цього разу дискотека відбувалась аж до 4-ї години ранку — і весь цей час ми були забезпечені всім необхідним зі сторони адміністрації Старої фортеці та правоохоронних органів. Відчувалося, що ми виконуємо одне завдання, від якого залежить імідж нашого міста перед туристами та якісне дозвілля кам’янчан».

Не менш яскравим, «родзинкою» святкування стало змагання з повітроплавання «Кубок Поділля 2011», на який завітали команди з усієї України. Досить символічно, що повітряні кулі стартували та фінішували на території історичної частини міста — Старого міста, де відбувались усі найважливіші дійства свята.

Міський голова міста Михайло Сімашкевич вважає, що фестивалі — це не лише акції, на які з’їжджаються туристи, а серйозний імпульс для розвитку міста: «Кам’янець-Подільський завжди був містом, у якому панує дух місцевого патріотизму. Ми пишаємось своїм містом, його історією і хочемо, щоб ним пишалась вся Україна та Європа, адже наша історія — це історія багатьох великих європейських народів. Наша архітектурна спадщина — це надбання, які треба хоч раз в житті побачити, а потім закохатися в місто і приїжджати ще й ще... Мені особисто приємно, що цього року на фестиваль завітало багато туристів з усієї України і з-за кордону. Я надіюсь, що їм сподобалось святкування Дня міста. Надалі намагатимемось зробити ще краще.

Заходи подібного роду для нас традиція, яку варто плекати. І я вже далеко не перший міський голова, який бачить туризм важливим елементом у стратегії розвитку міста. Окрім того, досить вагому роль відіграють громадські об’єднання, адже саме вони стають генераторами нових ідей, поштовхом до дії. Я хочу їм щиро подякувати за ту роботу, яку вони виконують. Також хочу із вдячністю відмітити всі приватні структури, які виступили спонсорами фестивалю, приємно, що бізнес набуває соціальної орієнтації».

Проте кам’янчани дбають не тільки про розваги для туристів, але й про високі стандарти життя. До Дня міста за сприяння місцевої влади відбулось і офіційне відкриття першого бювету доочистки води європейської якості, яких у місті обіцяно поставити 10 — найбільше в Хмельницькій області.

 

 

 

 

 

 

 

 

Євген КАСАП, Кам’янець-Подільський
Газета: 
Рубрика: