Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У Джакарті громада подала позов на владу за брудне повітря

А суд днями уже всьоме переніс оголошення вироку
3 вересня, 2021 - 10:38
У Джакарті громада подала позов на владу за брудне повітря. Фото Рейтер

Ще 2019 року індонезійська столична коаліція ініціатив з чистого повітря, до якої увійшли окремі громадяни (зокрема батьки дітей, що мають хвороби верхніх дихальних шляхів, а також люди, що самі страждають від загазованості мегаполіса) та організації, що наполегливо борються за чисте повітря, подала позов у Центральний районний суд Джакарти щодо поганої якості повітря у Джакарті. Коаліція вимагає від відповідачів, а саме губернатора Джакарти та губернатора Західної Яви, здійснити низку політик для забезпечення права на чисте повітря для позивачів та 10 мільйонів інших жителів Джакарти. І от 26 серпня колегія суддів Центрального районного суду Джакарти знову відклала оголошення  вироку, оскільки суддя не був готовий зачитати вирок, повідомляє mediaindonesia.com. Представник «Грінпіс Індонезія» з питань клімату та енергетики Бондан Андріяну розповів медіа, що перенесення судового розгляду позову мешканців щодо забруднення повітря відбулося в сьомий раз після винесення  судового вироку 20 травня 2021 року. Оголошення судового вироку тепер перенесено на 9 вересня 2021 року, сказав він. Пан Бондан підкреслив, що позовна вимога полягає лише в тому, щоб уряд проводив хорошу політику для громади. Група позивачів також стверджує, що влада Індонезії виявила екологічну недбалість, не спромігшись запобігти шкідливому впливу забруднення повітря на здоров’я громадян.

Згідно з даними швейцарської технологічної компанії IQAir, серед найбільших у світі міст з найгіршим забрудненням повітря за минулий рік 148 знаходяться в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, нагадувало нещодавно агентство Reuters.

І хоч влада столиці здійснила певні кроки, зокрема 2019 року було запроваджено нові обмеження щодо використання приватних автомобілів, місто взялося за встановлення сонячних панелей в урядових будівлях, але навіть під час пандемії COVID-19 якість повітря у Джакарті не суттєво покращилася. За даними Центру енергетики та чистого повітря (CREA), швидка урбанізація та постійний рух автівок, а також робота вугільних електростанцій — основні чинники поганої якості повітря в столиці Індонезії, пише Reuters.

На фото: Чапля  на тлі смогу, що огортає висотні будівлі на північному узбережжі Джакарти, Індонезія, 28 серпня 2021 року.

Газета: 
Рубрика: