Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Колосальний внесок в інтелектуальне будівництво нашої країни»

Бібліотека газети «День» формує колективний імунітет проти імперських «вірусів»
24 грудня, 2021 - 11:51

Книги газети «День» — це завжди більш ніж ґрунтовні наукові видання. Це імпульс і основа для суспільного обговорення тем, які є ключовими для українців. Цьогоріч «День» пропонує читачам почати детоксикацію української історії та сприйняття самих себе. І, як засвідчують відгуки наших читачів, цей процес набирає обертів, поповнюючись, завдяки призмам особистих досвідів, новими шарами сенсів. Цього разу одна з авторок книжкової новинки «Дня» поділиться власними роздумами про «Детокс».

«ВИКАРБОВУЄМО НОВІ СМИСЛИ»

Олександра КЛЬОСОВА, авторка «Дня»:

— Я впевнена, що одна правильна книга може змінити життя, адже багато років тому збірка статей «Україна Incognita» відкрила для мене світ по-новому. У своїй голові подорож сторінками цієї книги я порівнюю з першою мандрівкою совєтської людини за кордон, хоча я жодного дня не прожила у Радянському Союзі. Тоді здавалося, що все, відоме мені про Україну та її сусідів, було хибою, несправедливістю, якщо дозволите, фантомом. Знайомство ж зі справжньою історією України відгукувалось у мені болем. І йшлося не про «багатостраждальну» історію нашого «пригнобленого» народу, яку, за Винниченком, треба читати з бромом. Я розливалася болем від факту власної інтоксикації.

На щастя, ставши шанувальницею, а згодом і авторкою «Дня», я вилікувалась. Можна сказати, що газета «День» вакцинувала мене ще до того, як це стало мейнстримом. І ось у 2021 році ми пропонуємо нашим читачам нову «протиотруту» — книгу «Детокс».

Авторський колектив «Дня», як на мене, робить колосальний внесок у інтелектуальне будівництво нашої країни. Ми освоюємо цілину, з археологічною філігранністю вишукуємо нові факти та викарбовуємо нові смисли під вмілим оркеструванням головної редакторки та авторки ідеї книги — Лариси Олексіївни Івшиної.

800 сторінок історичної публіцистики створені для тих, кому набрид абсолютно неприродний, нав’язаний нам комплекс меншовартости. Книга оповідає про те, як українська земля «експортувала» до інших країн мужів та сенсотворців, які привносили в іншу культуру щось таке, чим вона не могла похвалитися раніше. Ілюструє те, як адаптація українських сенсів за кордоном змінювала назавжди світову історію. І, зрештою, доводить, що наш головний супротивник був породжений і виплеканий нами самими.

Що здатне захистити наші серця на восьмому році війни, в умовах, коли щоденно страхають брязканням військової техніки на кордонах України? Лише віра у власний історичний успіх та осмислення безпосередньої участи українців у створенні імперії на всіх її рівнях. Ми були тим донором, без крові якого хижий велетень-сусід попросту не може існувати. А донор, як відомо, не може бути слабким. Він апріорі є потужнішим, ціліснішим та здоровішим. Тому можна розорювати наші землі, переписувати нашу історію, викрадати наші таланти, «хакати» наші мізки, але залякати та знищити нас неможливо.

«Наша історія може стати джерелом сили українців, ключ до цього — у цій книзі», — читаю на обкладинці. Вірю! І поринаю в тижневу насолоду читання якісного та свіжого погляду на історію України.

***

Нагадаємо, «Детокс» або ексклюзивний лімітований набір (книжка й вишуканий артсупровід) можна замовити на сайті чи придбати в редакції за адресою: м. Київ, вулиця Івана Франка, 42Б (деталі, як це здійснити, за телефонами: 067 242 54 00; (044) 303-96-23).

Газета: