Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Корона «Дня» – за «королівський канон» українських подорожей

Артемій СУРІН — перший українець, який здійснив навколосвітню подорож за канонами Лондонського королівського географічного товариства
27 грудня, 2019 - 11:19

Для цього він побував на шести континентах, у більш як 40 країнах світу, перетнув усі меридіани на планеті та двічі пройшов через екватор. Подорож розтяглася на 280 днів, за які Артемій проїхав 100 000 кілометрів поверхнею Землі, відвідав 300 локацій і при цьому жодного разу не скористався літаком («День» докладно писав про це у № 137-138 від 2 серпня 2019 року).

Про цю подорож Артемій Сурін мріяв ще з дитинства, після того, як перечитав серію книжок Жуля Верна. Світ мандрів настільки захопив хлопця, що у нього з’явилася мрія — повторити щось подібне. Шлях чоловіка був нелегким. Він проходив через пустелю Сахару, два океани та привів навіть до Антарктиди. До того ж під час перебування в Ірані Артемій потрапив до в’язниці через помилку поліцейських. На щастя, з допомогою українських дипломатів йому вдалося врятуватися та продовжити шлях. Врешті, подорож завершилася успішно і Артемій Сурін прибув до порту Одеси.

Артемій встановив аж чотири рекорди України. Він став першим українцем, який обійшов Земну кулю в рекордний термін — 280 днів. Також це перша навколосвітня подорож шістьма континентами з подоланням 100 000 кілометрів, яку українець здійснив без перельотів. Це перша подорож шістьма континентами, яка була знята дроном. І останній, найважчий рекорд — відвідування найвіддаленішого від суші острова Піткерн, що у Тихому океані.

За формування позитивного іміджу країни у світі «Книга рекордів України» нещодавно визнала його нашим бренд-амбасадором. Нині Артемій працює над проєктом Welcome to Ukraine, у межах якого втілюють ідеї для покращення сервісу на кордоні. Зокрема, Артемій анонсував створення «Дорожньої мапи України», яку вже найближчим часом будуть видавати кожному іноземцю під час перетину кордону.

Олена БЕРЕЖНЮК
Газета: