Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

За масштабну культурну дипломатію

КОРОНА «Дня». Оксана ЛИНІВ, диригентка
24 грудня, 2021 - 11:46
ФОТО ОЛЕКСАНДРА ШАМОВА

Цьогоріч вперше за всю історію Байройтського фестивалю (Bayreuther Festspiele), який було засновано ще 1876 року Ріхардом Вагнером, — українська жінка стала за пульт всесвітньовідомого музичного форуму, відкривши фестиваль оперою «Летючий Голландець», і зірвала бурхливі овації, що тривали 12 хвилин. Того знакового вечора в опері була і канцлер Німеччини Ангела Меркель, котра особисто привітала диригентку і запросила її на аудієнцію для бесіди.

— Коли я беруся за якийсь твір, то для мене це завжди означає зануритися в життя і духовний світ композитора, — розповіла Оксана Линів. — Готуючись до диригування в цій опері, я побувала в місті Меудон поблизу Парижа, де Вагнер у свої молоді роки працював над «Летючим голландцем». Тоді він жив у злиднях, зазнавши невдачі й розчарувань у Паризькій опері. І той його юнацький гнів, порив із гаслом: «Я вам усім покажу!» — все це чується з першого такту «Летючого голландця». Саме це послужило для мене ключовим моментом. Цей твір не слід сприймати і тлумачити з позиції зрілого Вагнера.

Те, що я стала першою жінкою, котра диригувала на Вагнерівському фестивалі, не зробило партитуру «Летючого голландця» важчою чи легшою. А те, що я — жінка і стояла на місці диригента, можливо, є символом нашого часу. Я сподівалася показати позитивний приклад. Це важливо не лише для мене, а також, хоч і дещо патетично сказано, важливо для світу і для майбутнього...

Саме цьогоріч пані Оксана стала також першою жінкою, котра диригувала оркестром Швейцарії на концерті, присвяченому річниці ООН, у женевському Victoria Hall. Лише за місяць до того, у вересні, Линів блискуче дебютувала з камерним складом музикантів Берлінської філармонії з надзвичайно складною програмою Stravinsnky Late Night Concert на сцені Берлінської філармонії — одному із найпрестижніших концертних майданчиків світу. Наступним із визначних дебютів сезону диригентки стало відновлення постановки «Тоски» Дж. Пуччіні в Королівській опері Лондона (Ковент Гарден) зовсім нещодавно, у грудні.

Паралельно з блискучою міжнародною кар’єрою Оксана Линів палко опікується розвитком класичної музики в Україні й відома також як посол культури України у світі — вона активно популяризує українську музику завдяки майстерному виконанню творів українських композиторів у європейських концертних залах.

У жовтні цього року Молодіжний симфонічний оркестр України/YsOU, заснований диригенткою — перший та єдиний молодіжний оркестр, який об’єднує юних музикантів із усієї України, здобув престижну Саксонську премію Саксонського Моцартівського товариства Mozartpreis-2021, а в листопаді — почесний титул «Посланці Моцарта» від European Mozart Ways.

Долучившись до кількох музичних ініціатив в Україні за підтримки Українського культурного фонду, Линів, зокрема, брала участь у масштабному мистецькому проєкті «Ковчег Україна: музика», який наживо транслювався онлайн за програмою фестивалю LvivMozArt 28 серпня і став концертом-закриттям мистецького фестивалю Одеської національної опери 15 вересня. У цьому проєкті Линів співпрацювала з майже 200 учасниками із усієї України: гуртами «ДахаБраха», «Курбаси», чоловічим хором «Дударик», Київським дівочим хором імені Миколи Лисенка, Сергієм Жаданом, поліською співачкою Домінікою Чекун, заснованим нею молодіжним симфонічним оркестром України.

Також цьогоріч саме з ініціативи Линів у Львові, на площі Маланюка було відкрито скульптуру до 230-річчя від Дня народження композитора Франца Ксавера Моцарта роботи відомого австрійського митця Себастьяна Швайкерта.

Цього ж сезону Оксана стала диригенткою-постановницею прем’єри двох опер Дмитра Бортнянського «Сокіл» та «Алкід» у Львівській національній опері, які були поставлені в повному обсязі вперше за більш ніж 230 років і втретє — на сцені державного оперного театру, постановку яких було приурочено до 270-річчя українського композитора-класика. Для Оксани Линів ця прем’єра на сцені рідної Львівської опери, де вона розпочинала свою запаморочливу кар’єру ще студенткою, — явилася першою після її тріумфу на Байройтському фестивалі й гідним втіленням її багаторічної мрії. До неї вона так само наполегливо йшла: від участі в запису диску опери «Алкід», будучи студенткою Львівської музакадемії й співаючи у відомому львівському камерному хорі «Глорія», — до втілень концертних і сценічних версій в Одеській опері й у межах LvivMozArt у Свірзькому замку.

У День 30-річчя Незалежності з рук Президента України Оксана Линів одержала нагороду — Орден Княгині Ольги ІІІ ступеня.

Починаючи з нового 2022 року українська диригентка обійматиме посаду музичної директорки та головної диригентки Оперного театру в Болоньї Teatro Comunale Bologna — вперше в історії Італії жінка стане музичним керівником оперного театру, ще й одного із найбільш впливових у країні. Саме тут відбулися перші в Італії постановки опер Ріхарда Вагнера, зокрема «Летючий Голландець», «Тангойзер», «Трістан та Ізольда», «Лоенгрін» та «Парсіфаль». Саме в Болоньї навчалися перші українські композитори Максим Березовський та Дмитро Бортнянський.

2021 рік виявився дуже важливим і в плані особистого житті мисткині: вона вийшла заміж за першокласного скрипаля Дюссельдорфського оркестру, одесита Андрія Мурзу.

Уся різнобічна діяльність Оксани Линів спрямована на утвердження авторитету тієї національної культури, яка її сформувала, представником якої вона себе відчуває в європейському музичному світі. Хочеться побажати їй невпинно рухатися далі. Адже висока планка, що її підняла диригентка, вимагає постійного підтвердження новими випробуваннями і перемогами.

Газета: