Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«День» як «інститут ранньої діагностики талантів»

Під час зустрічі з літньошколярами Олексій Кужельний розповів не тільки про театральні, а й світоглядні проблеми
21 липня, 2017 - 10:56
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Найголовніший інститут — «інститут ранньої діагностики талантів». Так вважає гість Літньої школи журналістики — народний артист України, директор-художній керівник театру «Сузір’я» Олексій Кужельний. Олексій Павлович переконаний, що Літня школа журналістики має допомогти школярам виявити свої таланти. «Ви талановиті. Ви мусите бути талановитими», — дав він нам напучування. Гість також висловив думку, що кожен повинен чітко розуміти, у чому полягає його власна неповторність. «Тільки коли вдасться визначити власну точку відліку, можна починати мислити про те, як вплинути на інших», — твердить Олексій Кужельний.

Сьогодні можемо спостерігати за різноманітними процесами становлення театру.  Враховуючи багатство мистецьких різновидів і їхню високу технологічність — кіно в 3D, віртуальна реальність тощо, — театр продовжує існувати. За словами Олексія Павловича, пророцтво щодо кінця театру триває останні 200 років. Він нагадав вислів Гегеля: «Все розумне суще, а суще — розумне». Доки воно існує, воно розумне і буде існувати». Слухачі Літньої школи «Дня» обов’язково запам’ятають, що у житті потрібно вміти бачити те, чого не видно для звичного ока.

Пан Олексій порівнює існування театру з бібліотекою. Він іронічно говорить, що бібліотеки взагалі повинні були померти давно. Бо нащо вони потрібні? «Але виявляється, що жива друкована книжка стає все більш популярною. І коли почали досліджувати, в чому проблема, то з’ясували, що коли ви читаєте електронні засоби інформації, тобто електронну книжку, ви акцентуєте увагу на інформаційному началі. А коли читаєте книжку друковану, то акцент сприйняття — на емоції».

Про це та багато іншого — уже незабаром у «Дні»

«ПРОВОКАТИВНІСТЬ, ВИПРОБУВАННЯ, МУДРІСТЬ»

Юлія КАРМАНСЬКА, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки:

— Людина, яку оточує свято, — так можна охарактеризувати Олексія Кужельного. Для мене знахідкою стала думка режисера, що театр та книги не втратять популярності, бо там  є життя. Розмова вийшла невимушеною, але водночас насиченою життєвою мудрістю, роздумами. Мені сподобалися думки Олексія Кужельного про інстинкт українців «недоговорювання правди», політичний театр та інтернет як випробування людства. Зачепили дійсно дуже багато різних тем, тому приємно, що така різностороння особистість завітала до нас, щоб відповісти на наші запитання та поділитися своїми судженнями.

«Я маю право на неповторність», — фраза, яка вказує на позицію людини в суспільстві, відсьогодні стане девізом мого життя.

«ВОРКШОП ДЛЯ ВИХОВАННЯ ОСОБИСТОСТІ»

Марія НИТКА, Львівський національний університет ім.І.Франка:

- «Добре жити – це коли в інших є повага до твоєї особистості» ? ця цитата Олексія Кужельного вразила мене найбільше. Сьогоднішня зустріч стала уроком життя, уроком для виховання особистості та розуміння важливості своєї індивідуальності. Любов до театру завжди була у моєму житті і наш гість зумів її посилити. Всі творчі люди насправді цікаві по-своєму, пан Олексій цікавий по-особливому. Думаю, сьогодні він зумів вплинути на всіх присутніх хоча б тим, що змусив кожного написати для нього на листочку нібито просту річ – свою неповторну унікальну рису. «Діти, ви повинні бути талановитими» ? сказав наостанок пан Олексій.

«ЛЕКТОР ДАВ НАМ ТВОРЧЕ ЗАВДАННЯ»

Оксана СКІЛЬСЬКА, Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника, Львівський національний університет ім. І. Франка:

– Народний артист України розповів літньошколярам про театральний бум, про проблеми молоді, а саме про те, що в умовах сучасного світу молодим людям дуже важко себе ідентифікувати. Олексій Кужельний справді цікава та неординарна особистість, бо це перший лектор, що дав творче завдання учасникам Літньої школи та змусив задуматись над тим, у чому полягає неповторність кожного із нас.

Літня школа журналістики-2017 відбувається за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні.

Ілона ЛОЖЕНКО, Віталій КУДИРКО, Літня школа журналістики «Дня»-2017
Газета: