Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ада Роговцева запрошує до Дому

Мешканці українських міст побачать 40 антреприз за участю легендарної актриси
16 жовтня, 2009 - 00:00
АДА РОГОВЦЕВА ТА АХТЕМ СЕЙТАЛБАЄВ / ФОТО НАДАНЕ АВТОРОМ

Ада Роговцева — жива легенда української сцени, Герой України, народна артистка СРСР — незважаючи на проблемний стан української антрепризи вирушила у гастрольний тур Україною.

За підтримки Юлії Тимошенко у рамках мистецької акції «З Україною в серці» країною крокує театральний тур, в якому Ада Миколаївна та її партнери дарують аудиторії антрепризу «Будьте як вдома» за п’єсою Жан-Марі Шевре «Squat». Режисером цієї вистави, як уже розповідав «День», є донька Ади Миколаївни — Катерина Степанкова.

«Катерина пройшла режисерську школу Романа Віктюка та Петра Тодоровського. До того ж їй допомагають і батьківські гени. Тож вибір драматургії — закономірний для нас обох», — говорить Ада Роговцева. П’єса Жан-Марі Шевре «Squat» (в укр. варіанті «Будьте як вдома») досить відома в Європі. У 2000-му автор отримав за свій твір спеціальну премію ООН. Він був також номінований на вищу театральну нагороду Франції — премію «Мольєр» саме за цю історію.

Фахівці європейського театру помітили у ліричній комедії досить важливі та нагальні для нашого часу теми. Це тема міжнаціональних відносин, яка сьогодні особливо хвилює світ. Це також тема єдиного Дому, яким врешті-решт і має стати як для кожного, так і для персонажів конкретної п’єси наш досить обмежений «Земний простір». Простір, який для одних окреслюється державними кордонами. А для інших — стінами парижської оселі, де мешкають герої вистави, вирішуючи свої то складні, то прості людські стосунки. Пара молодих емігрантів — араб Самір та полячка Бася — випадково опиняються у великій квартирі в центрі Парижа. Так само випадково в їхньому житті з’являються дві літні французькі леді — Жанн і Марівонн... Останню й грає у виставі Ада Миколаївна Роговцева. Зіткнення двох світів, поєдинки різних ментальностей, взаємодія контрасних характерів — саме у цьому «пружина» цієї комедійної й одночасно драматичної сповіді, яка вже схвилювала київських театралів.

А попереду — знайомство з виставою та з новою роллю видатної української актриси багатьох глядачів різних міст нашої країни: від Криму до Галичини, від Волині до Донбасу. «Загалом заплановано 40 антреприз: 30 на великих сценах і 10 на маленьких. Зіграно вже шість. Усюди 15-тихвилинні овації. Аудиторія у захваті. Я щаслива такому поверненню на українську сцену», — говорить Ада Миколаївна. — Разом із групою творчих однодумців через цю виставу я хочу донести до своїх глядачів послання ПРО ТОЛЕРАНТНІСТЬ У ТАКОМУ СКЛАДНОМУ СВІТІ, ПРО ВЗАЄМНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА МИР І СПОКІЙ У НАШОМУ ЄДИНОМУ ДОМІ, ПРО ПРІОРИТЕТ САМЕ СІМЕЙНИХ ЦІННОСТЕЙ, ЯКІ ЗАВШЕ БУДУТЬ ОСНОВОЮ І НАШОЇ ОСОБИСТОЇ ГАРМОНІЇ, І, ВВАЖАЙТЕ, ГАРМОНІЇ У ВСІЙ ДЕРЖАВІ, В УСЬОМУ СВІТІ... Я рада, що такі послання і саме така філософія особливо імпонує одному з лідерів нашого політичного Олімпу — ЮЛІЇ ВОЛОДИМИРІВНІ ТИМОШЕНКО.

В одній із головних ролей — Ахтем Сейталбаєв (він у ролі араба Саміра), на сьогодні найяскравіша молода зірка столичної театральної сцени. Ахтем із величезним успіхом грає у виставах Київського театру драми і комедії на Лівому березі Дніпра, Національного театру імені Лесі Українки; досить вдало дебютував як кінорежисер (фільм «Че Гевара» з Валентином Гафтом у головній ролі).

У виставі «Будьте як вдома» також зайняті провідні актори київських театрів: Галина Корнєєва, Катерина Гулякова, Ольга Лук’яненко, Світлана Орліченко, Віталій Салій, Арно Тсембенгой, Олександр Печериця. Художник спектаклю — Тарас Ткаченко, хореограф — Олексій Скляренко.

«У нашому складному й тривожному світі, у світі прагматичних гравців-чоловіків, здається, й лишилась одна-єдина надія — надія на жінку та сподівання на матір, як берегиню нашої великої сім’ї. Це надія саме на мудрість матері. На її жіночу інтуїцію та сердечність. Лише мати може зібрати до єдиної сім’ї — за одним столом — усіх своїх дітей, які останнім часом чомусь заблукали», — підсумовує Ада Миколаївна Роговцева.

Олег ОЛЕКСЮК
Газета: 
Рубрика: