Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Антологія видовищ і діянь (27 листопада - 4 грудня)

27 листопада, 1997 - 00:00

27 листопада 1923 року на засіданні Політбюро ЦК ВКП(б) після повідомлення т. Молотова про те, скільки зерна в країні йде на самогон і скільки через те не отримує казна, вирішено "створити постійно діючу комісію для боротьби із самогоном, кокаїном, пивничками і азартними іграми (зокрема лото)".

28 листопада 1968 року померла англійська дитяча письменниця Марі Блайтон. Її відзначала надзвичайна працездатність: щотижня вона писала 50 тисяч слів, а щороку видавала в середньому 15 книжок. Творча спадщина цієї "літературної рекордсменки" становить понад 600 найменувань.

28 листопада 1632 року народився французький композитор Жан-Батіст Люллі. Довгий час він змагався з конкурентами, аби стати музичним монополістом при королівському дворі й нарешті отримав цей привілей. Віднині він мав право накладати штраф на будь-якого нахабу, котрий наважиться виконати свій твір при дворі без його, Люллі, дозволу. Треба зауважити, що досвід Люллі й досі широко поширений: митці туляться до володарів, небезпідставно цінуючи рентабельність цієї близькості.

29 листопада 1924 року помер Джакомо Пуччіні, італійський композитор, автор опер "Манон Леско", "Богема", "Тоска", "Мадам Баттерфляй", "Турандот". Навіть у важких ситуаціях він ніколи не втрачав доброго гумору. Скажімо, одного разу демонструючи приятелям закуту в гіпс зламану ногу, він оригінально прокоментував свою травму: "Ось бачите, мені вже почали будувати пам'ятник..."

29 листопада 1778 року народився український письменник Григорій Квітка-Основ'яненко, який по праву міг би посісти почесне місце у Книзі рекордів Гіннесса: його п'єси "Сватання на Гончарівці" і "Шельменко-денщик" впродовж майже двох століть не залишають українську сцену, входячи до першої десятки її найпопулярніших хітів.

30 листопада 1835 року народився американський письменник Марк Твен. Одного разу в газеті, яку редагував, Твен опублікував фейлетон про якогось ділка, де, зокрема, зауважив, що цей пан "не вартий того, щоб йому плюнути в обличчя". Той, вимагаючи сатисфакції, як і належить в цивілізованому суспільстві, звернувся до суду. Суд задовольнив його вимогу, і Твен надрукував у газеті таке спростування: "Сталася прикра помилка. Ми писали, що пан N не вартий того, щоб йому плюнути в обличчя. Але ми помилилися. Саме цього він і вартий..." Невдовзі він отримав листа, у якому було лише одне слово: "Свиня". Твен відреагував на нього, як завжди, дотепно: "Раніше наша газета отримувала листи без підпису. Цього разу ми отримали підпис без листа".

30 листопада 1900 року помер англійський письменник Оскар Уайльд, неперевершений денді й парадоксаліст. Під час подорожі по США з ним трапився курйозний випадок. Якийсь місцевий парвеню запропонував йому укласти парі, що зуміє вигадати більш брехливу історію, ніж письменник. "Американський джентльмен..." - почав свою оповідь сперечальник. "Годі, - зупинив його Уайльд, - ви вже виграли!"

30 листопада 1918 року скандально відомий режисер Микола Євреїнов прочитав у Києві доповідь на тему "Театр та ешафот", у якій доводив завжди актуальну тезу про "театральність життя", зокрема й страти.

1 грудня 1761 року у Страсбурзі, у сім'ї солдата шведської армії народилася Марі Тюссо (дівоче ім'я Грошолць). У дев'ять років вона потрапила в служниці до доктора Філіпа Кортюса, якому, зокрема, допомагала у виготовленні костюмованих воскових фігур, музей яких Кортюс відкрив 1770 року. 1835 року Марі Тюссо на Байкер-стріт у Лондоні вже сама відкрила подібний і відомий досі музей. За традицією кандидатури осіб для експозиції музею відбираються спеціальним Портретним Комітетом з десяти осіб. Одна з умов для включення зображення претендента до колекції - його популярність впродовж не менш як трьох років. Вартість воскової фігури - 20 - 30 тисяч фунтів стерлінгів. Щорічно музей мадам Тюссо приймає 2,5 мільйони відвідувачів.

1 грудня 1936 року в Німеччині оприлюднено закон, який вимагав поголовного вступу молоді до "Гітлер'югенду". "У моїх замках рицарських орденів, - коментував цю подію Гітлер, - ми виростимо молодь, перед якою здригатиметься світ, молодь рідкісну, вимогливу й жорстоку. Я цього хочу. Вона має бути байдужою до страждання. В ній не може бути ані слабкості, ані ніжності. Я хочу бачити в її очах блиск хижого звіра".

1 грудня 1953 року народився новий видавничий жанр - "чтиво для чоловіків": побачив світ перший номер журналу "Playboy" з пікантним фото актриси Мерилін Монро на обкладинці.

3 грудня 1930 року народився один з лідерів нової хвилі французького кіно Жан-Люк Годар. В одному з інтерв'ю він казав: "Ми живемо в епоху, коли процвітає тероризм риторики, підсилений телебаченням. Я ж, як скромний кінослужбовець, цікавлюся речами до того, як вони отримають назву. Тому я хочу говорити про дитину, котрій ще не дали імені, говорити про море, про свободу, перш ніж їх назвуть морем і свободою... Кіно, що розмовляє - слово, що звучить - народилося в роки безробіття у США, у часи, коли Рузвельт і Гітлер, оволодівши словом, прийшли до влади. Але йшлося не про слово філософів і навіть не про слова закоханих - це було слово людей влади. Слово, яке сьогодні, завдяки техніці, панує на телебаченні. Ось чому сьогодні майже немає зображення і люди майже не читають".

4 грудня 1642 року помер французький кардинал Жан Арман дю Плессі де Рішельє. Уже в ранньому віці він виявив надзвичайні здібності до інтриганства, що помітив знавець у таких справах Папа Римський, пророче зауваживши: "О, цей шахрай далеко піде!" Прогноз справдився: невдовзі Рішельє став Головою королівської ради і фактичним володарем Франції, створив Академії та одержавив усіх митців. Правда, коли його питали, що він найбільше любить в житті, кардинал відповідав: "Писати вірші й трагедії".

Ілько ГЕДЗЬ
Газета: 
Рубрика: