Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Антологія видовищ і діянь (30 жовтня - 5 листопада)

30 жовтня, 1997 - 00:00

30 жовтня 1938 року в американському ефірі прозвучала радіопостановка Орсона Уеллса за романом його однофамільця Герберта "Війна світів". Режисер добився такої органіки від виконавців, що слухачі, справді, повірили, що на Землю вторглися марсіани. Країну охопила паніка. 1994 року на аукціоні "Сотбіс" оригінал сценарію скандальної радіопостановки було продано за 32 тисячі доларів.

31 жовтня 1943 року громадянська дружина видатного німецького режисера-реформатора Макса Рейнхардта Елен Тіміг записала в щоденнику: "Година ночі. Марення припинилося. Макс заспокоївся, глибоко зітхнув і перестав дихати".

31 жовтня 1880 року Марко Кропивницький писав у листі до А.Маркович: "Помните только одно правило: никогда не старайтесь подделываться под вкусы публики, а добивайтесь естественности и правды".

31 жовтня в середині 1950-х років у США якимось пройдисвітом було влаштоване безпрецедентне видовище. Ця неймовірна історія трапилася в Пенсильванії, у невеличкому місті з чудовим концертним залом. Якось до міста приїхав імпресаріо й орендував приміщення на один вечір, не найнявши при цьому ні білетерів, ні освітлювачів. Щоправда, у центрі міста він вивісив величезну афішу, на якій аршинними літерами повідомлялося: "Він їде!" За тиждень з'явилася нова афіша: "Він буде в концертній залі 31 жовтня". За добу до обіцяного концерту ще одна: "Він тут!" Наступного ранку: "Він буде в залі о 19.30!" Увечері, починаючи з 18.00, імпресаріо сам сидів у касі й продавав однодоларові квитки. Коли він розпродав усі квитки й у призначений час глядачі увійшли до залу, на сцені вони побачили плакат: "Він поїхав".

31 жовтня 1926 року помер видатний американський фокусник Гаррі Гудіні, про характер номерів якого свідчить такий документ: "Цим засвідчується, що сьогодні пан Гаррі Гудіні у в'язниці США був повністю роздягнений, обшуканий і закритий у камері номер 2. Приблизно за дві хвилини пан Гудіні зміг утекти з камери. Свідоцтво видано у в'язниці Д.Г. Харрісом". Можна лише уявити, яку популярність мав цей трюк серед найзаможніших кіл Америки.

1 листопада 1918 року в СРСР народився новий видовищно-пропагандистський жанр - агітпоїзд, спеціально призначена для агітаційно-пропагандистської роботи пересувна культосвітня установа.

3 листопада 1937 року на Соловках розстріляно Леся Курбаса. Того ж дня в Харкові в Державному українському драматичному театрі імені Шевченка відбулася прем'єра "Правди" Олександра Корнійчука в постановці учня репресованого режисера Мар'яна Крушельницького, який зіграв у виставі роль Леніна.

3 листопада 1954 року помер видатний французький художник Анрі Матісс. Одного разу американський бізнесмен поскаржився художникові, що в Америці "гуляє" дуже багато підробок його картин. "Чи не слід ухвалити закон про заборону торгівлі цими фальшивками?" - спитав ділок. "Ні в якому разі, - відповів мудрий Матісс, - інакше підробок з'являтиметься набагато більше!"

4 листопада 1907 року датовано перший цензурний акт у галузі кіно: міська рада Чикаго оголосила заборону на "показ непристойних й аморальних фільмів".

5 листопада 1895 року народився український письменник Майк Йогансен. Він виховувався в сім'ї вчителя (мати його була українкою, а батько - шведом), володів багатьма мовами. Був одним із засновників літоб'єднань "Гарт", а згодом ВАПЛІТЕ. У серпні 1937 року його заарештували й за стандартним звинуваченням у підготовці актів терору та збройного повстання засудили до страти. 27 жовтня 1937 року Йогансена розстріляно.

Ілько ГЕДЗЬ
Газета: 
Рубрика: