Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

АРТ-МОЗАЇКА

22 серпня, 2008 - 00:00

Повісті, що «не читаються»

Видавництво Единбурзького університету має намір опублікувати два останніх твори Вальтера Скотта, написані ним в останній рік його життя, коли він був вже важко хворий. Зять і біограф Скотта Джон Гібсон Локхарт вважав їх такими, що «не читаються» і непридатними для публікації. Як пише The Guardian, редактори книжки, що готується до видання, спробували надати повістям прийнятного вигляду. lenta.ru нагадує, «Облогу Мальти», роман про оборону острова під час облоги його турками, і «Бізарро», історію калабрійського розбійника, Вальтер Скотт писав у 1831 і 1832 роках після перенесених інсультів. За даними пізнішого біографа Джона Б’юкена, письменник сам просив, щоб обидві роботи залишилися в архіві назавжди.

Одну редакцію «Облоги Мальти» було здійснено 1977 року літературознавцем Дональдом Султана. Книжка називалася «The Siege of Malta Rediscovered: An Account of Sir Walter Scott’s Mediterranean Journey and His Last Novel» («Наново відкрита «Облога Мальти»: Подорож сера Вальтера Скотта по Середземномор’ю та його останній роман»). Тепер Единбурзький університет зробив свою спробу заповнити лакуну в пізніх текстах письменника. «Це цікаві, цінні роботи, і ми хочемо донести їх до читача», — сказала Катріона Мюррей, представниця видавництва.

Спартанців замінять «покидьки»

Актор Міхаель Фассбендер веде переговори про зйомки в фільмі Квентіна Тарантіно «Inglorious Bastards» («Ганебні покидьки»), повідомляє lenta.ru, посилаючись на Variety. Фассбендеру дісталася роль лейтенанта Арчі Хікокса, яку Тарантіно раніше пропонував британському коміку Саймону Пеггу. Однак Пегг не зміг взяти участь у зйомках фільму. Нагадаємо, раніше Фассбендер знявся в фільмі «300 спартанців» Зака Снайдера. Фассбендер також зіграє в новій екранізації роману «Грозовий перевал» Емілі Бронте.

Відомо, що в фільмі «Ганебні покидьки» зіграють: Бред Пітт, Майк Майєрс і режисер Елі Рот («Хостел»). Тарантіно також веде переговори з Настасьєю Кінскі та Бі Джей Новаком. У проекті, який Тарантіно розраховує завершити до Каннського кінофестивалю 2009 року, буде розказана історія групи з восьми американців-євреїв, які воюють з нацистами. Зйомки картини стартують 13 жовтня в Німеччині.

Афганістан очима британця

Голівуд має намір зняти фільм про життя Рорі Стюарта, випускника Ітона, високопоставленого дипломата, який кинув свою успішну кар’єру заради життя в Афганістані. Роль 35-річного Стюарта зіграє зірка «Піратів Карибського моря» Орландо Блум, повідомляє newsru.com, посилаючись на The Independent. Постать Рорі Стюарта невипадково привернула увагу продюсерів. Слава до колишнього дипломата прийшла практично відразу після початку військових дій в Іраку. Тоді, розчарувавшись у політиці, Стюарт залишив британську дипломатичну місію й вирушив у небезпечну пішу подорож через весь Афганістан, не звертаючи уваги ні на вкрай важкі погодні умови, ні на радикальних ісламістів. Свої враження він описав у трьох книгах, простою мовою описуючих життя пересічних афганців. Під час своєї подорожі Стюарт ставав не просто знавцем всіх місцевих традицій. Ретельно вивчаючи історію, він відділяв особисті почуття від політики і таким чином примусив непросте місцеве населення перестати ставитися до себе як до чужинця.

Володар ордена Британської імперії Стюарт народився в Гонконгу. Вчився в Оксфорді. 1999 року почав дипломатичну кар’єру як британський представник у Чорногорії. 2003 року у віці 30 років був направлений до Іраку, звідки згодом і вирушив до Афганістану.

Раніше Орландо Блум вже заявляв про свій намір перейти до більш серйозних ролей у кіно. Планується, що актор зіграє головного героя стрічки за книгою американського письменника Білла Картера, що розказує про служіння автора гуманітарним працівником під час Балканської війни 1993—1994 років у Сараєво.

Газета: 
Рубрика: