Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Асоціації «Український незалежний театр» бути!

Новий творчий рух ініційований Владою Бєлозоренко вже підтримали 40 колективів — аматорських, народних та студій
9 серпня, 2019 - 13:12
ФОТО З ОСОБИСТОГО АРХІВУ ВЛАДИ БЄЛОЗОРЕНКО

Створення Асоціації — ініціатива Влади Бєлозоренко, керівниці Театру-студії «11» і директорки культурного центру «Печерськ». За плечима цієї молодої і талановитої режисери постановки на театральних сценах Херсона, Миколаєва, Кам’янського, Рівного та Мінська. У Києві її вистави можна побачити в Національній опереті України, Молодому театрі, Золотих воротах, Дикому та театрі «Актор». На першій зустрічі у Києві були присутні керівники та представники більш ніж 40 незалежних театрів України ( не лише зі столиці, а й Чернівців, Чернігова, Кам’янця-Подольського та інших міст).

— Ми перебуваємо на стадії юридичного оформлення нашої громадської спільноти, яку ми назвали Асоціацією «Український незалежний театр», — повідомила «Дню» Влада БЄЛОЗОРЕНКО. — Нещодавно я побувала в Німеччині на міжнародній конференції, де були представники аматорських театрів світу і там представила Україну, зав’язала певні стосунки з колегами з різних країн.

У наших найближчих планах: лекція німецької режисерки Марини Шубарт «Міжнародні гранти для аматорських театрів»; майстер-клас Марини «Робота актора в документальному театрі»; приїзд міжнародної делегації до Києва; показ шоу-кейсу вистав українських аматорських театрів. А ще проведемо круглий стіл і обговоримо можливості подальшої співпраці. Хочемо, аби відбувся Всеукраїнський фестиваль аматорських театрів і започаткуємо премію Міжнародний фестиваль аматорських театрів...

Першою потужною акцією Асоціації стане зустріч 23 серпня у центрі творчості «Печерськ» із Мариною Шубарт. Вона унікальна особистість: українка за походженням, але громадянка Швейцарії, яка працює в Берліні в секторі аматорського документального театру. Марина розповість про грантові можливості для українських аматорських театрів у Німеччині; про можливості співпраці, копродукції та обміну представників німецьких та українських аматорських театрів; про світові фестивалі аматорського театрального мистецтва та документальний театр Німеччини, проєкти Театру Das dokumentartheater Berlin.

Знаєте, після конференції в Німеччині в мене стільки виникло цікавих ідей, які можна реалізувати у нас! Зокрема, й для своєї Театру-студії «11», або зібрати всіх, хто нас підтримує і об’єднати ресурси для спільної співпраці і тоді з’являться різні цікаві проєкти.

Мене дуже порадувало те, що пост у facebook викликав не просто резонанс, а й зацікавленість колег: «Аматорський театр — це соціальна платформа. Це театр про тотальне життя. Про проблеми, які замовчують. Про біль, який буде здоровим, лиш якщо його чесно торкатись . Про тих, хто не такий, як ти і не такий, як я. Людина приходить у цей театр — як актор чи глядач — аби бути почутою. І для цього вона не має належати до якоїсь певної категорії (стать, вік, національність, освіта, світогляд, релігійні уподобання). Вона стає головним голосом, голоси поєднуються. Ми чуємо. Якщо готові. Сьогодні нам є про що говорити і цей монолог у «Фейсбуці» переходить у простір дії, коли існує театр без залежності від /вставте своє слово. Я дякую усім, хто відгукнувся і став частиною цього процесу. Дякую, що приєднались не тільки київські театри, і ми спілкувались на всеукраїнському рівні. Дякую за конструктивний план дій і усвідомлення необхідності цього процесу».

Цей мій заклик почули, і люди прийшли на зустріч, яка відбулася в центрі «Печерськ». Я думала, що приїде кілька керівників театрів і студій бо зараз літо, час відпусток...а зібралося близько 40 митців! Приємно і те, що прийшли не лише молоді керівники, а й досвідчені режисери. Діалог був жвавий і зацікавлений. Не важливо, як називається наше нове об’єднання, а головне, що ми разом і готові до дій.

Незалежні театри — це місце, куди може прийти людина будь-якого віку та професії та стати частиною творчого процесу. Ми позбавлені цензури та обмежень у репертуарній політиці, чим подекуди страждають державні театри. З одного боку це дає «незалежним» більшу творчу свободу, а з іншого — накладає певну соціальну відповідальність — говорити про сьогоденність, рухатися у напрямку соціально значущого театру.

Асоціація «Український Незалежний Театр» об’єднує всі незалежні, студійні, аматорські та народні театри для створення загальної української платформи діалогу, який з часом дасть можливість незалежним театрам України виходити на міжнародний діалог.

Наша місія полягає в тому, що ми всередині країни могли вчитися слухати та чути одне одного, не закриватися від проблем беззмістовними пустими виставами, а рефлексувати та залучати глядача до обговорення. Також важливим заданням Асоціації є формування та укріплення позицій незалежних театрів України в світових театральних спільнотах. Ми не конкуренти іншим спілкам...

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»
Газета: 
Рубрика: