Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Балет. Війна. Життя

21 квітня у Берліні відбудеться без перебільшення надзвичайна подія в світі культури – благодійний гала-концерт світових зірок балету на підтримку України
20 квітня, 2022 - 12:04

Найвідоміші солісти європейських сцен та легендарні хореографи зберуться у німецькій столиці не на знаковому міжнародному конкурсі, а з тим, щоб засвідчити солідарність Україні і допомогти її безстрашній боротьбі проти агресії Росії.

Ініціатива унікального культур-івенту належить геніальній українсько-німецькій примі-балерині Берлінського державного балету Яні Саленко, яка з перших же днів війни загорілася ідею бенефіс-концерту.

Талановитий соліст балету, харків’янин Олександр Шпак не міг не підтримати свою колегу. Він виступив виконавчим продюсером концерту, взявши на себе нелегке завдання менш як за місяць реалізувати задумане на найвищому мистецькому рівні.

Досі пам’ятаю перші дзвоники Яни і Олександра. Всім серцем відчувала їх біль і водночас надзвичайне бажання допомогти. Коли Яна поділилась зі мною своєю ідеєю, її батьки залишались ще у Києві, ховаючись від бомб. Яна намагалась їх вивести до Берліна.


Cвітлана МЕЛЬНИК

Коли ми з Олександром говорили про пошук приміщення, то росіяни бомбили його рідний Харків.

Коли ми всі разом обмірковували програму концерту та митці надсилали запрошення провідним хореографам і найвідомішим балетним трупам Європи, сталася трагедія в Маріуполі.

А коли Олександр та його друзі створювали краудфандингову платформу для збору коштів, необхідних для організації вистави, укладали договір з рекламним агентством і організовували продаж квитків, то всі дізналися про трагедію в Бучі.

Все це викликало злість і розпач від безпорадності. Проте Яні, Олександру та їх творчій команді вдалось акумулювати всі сили, щоб все ж таки здійснити цей проривний мистецький проект. Більше того, у в фойє театру Адмірал-паласт буде також організована віртуальна фотовиставка про жахіття російської агресії проти України.

Я надзвичайно щаслива, що у гала-концерті візьмуть участь провідні солісти найвідоміших театрів Європи, а саме: Берлінського державного балету, Гамбурзького державного балету, Цюріхського балету, Балету Моріса Бежара в Лозанні, Державного балету Ганновера, Англійського національного балету, балетної трупи «Готьє Данс».

Всі гості отримають можливість побачити постановки таких найвідоміших сучасних хореографів, як Крістіан Шпук, Ерік Готьє, Крістіна Теобальд, а також творіння легендарних хореографів минулого століття - Кеннета Макмілана та Ролана Петі.

Тема України буде звучати не лише у контексті війни на винищення проти нашого народу, яку веде Москва. Насамперед йдеться про те, що продемонструвати Україну як велику європейську культурну націю, котра дарує світу геніальних хореографічних та музикальних митців.

Концерт відкриється Гімном України, який виконає український оперний співак, соліст Державної берлінської опери Віктор Рудь. Сам же гала-концерт розпочнеться прем’єрою нової хореографічної постановки Аршака Галумяна у виконанні блискучої Яни Салєнко під мелодію «Обійми» пісні Святослава Вакарчука. Художній костюм спеціально для її виступу розробила відома берлінська дизайнерка українського походження Єва Герцог.

Прозвучить на концерті і музика нашого видатного композитора Мирослава Скорика. На його твір «Світанок» хореограф Балету імені Моріса Бежара (Лозанна) Оскар Шакон поставив номер, який виконає одна з найвідоміших сучасних українських балерин, солістка Британського національного балету Катерина Канюкова. Цей танець був створений під враженням російського воєнного вторгнення в Україну.

Унікальність гала-концерту полягає також і в тому, що не будуть звучати жодні твори російських композиторів, і не будуть брати участь жодні російські солісти та хореографи. Жодні!

Ми з чоловіком з піднесенням підтримали цей надважливий культурний і благодійний проект. Саме Посольство України у Німеччині  виступило офіційним організатором бенефіс-концерту, а посол Андрій Мельник взяв його під свій патронат.

Всі артисти виступають без жодних гонорарів, усі задіяні компанії та установи працюють на безоплатній основі. Усі кошти від продажу квитків будуть надходити безпосередньо на гуманітарний рахунок, створений Посольством України у Німеччини та використовуватимуться виключно для надання гуманітарної допомоги постраждалим від агресії українцям

Ми щиро запрошуємо вас долучитися до цієї унікальної ініціативи і раді дуже будемо вітати Вас на «Ballett For Life», який відбудеться: 21 квітня, в четвер, о 20:00 год.в Admiralpalast Berlin Friedrichstraße 101, 10117 Berlin.

Cвітлана МЕЛЬНИК
Газета: 
Рубрика: