Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Без забобонів

Грейсон Перрі представив свою персональну виставку в галереї штаті Вікторія Міро Мейфер
16 вересня, 2020 - 08:34
ФОТО РЕЙТЕР

Грейсон Перрі — англійський художник, який відомий своїми керамічними виробами і ексцентричними переодяганнями, а також своїми спостереженнями за сценою сучасного мистецтва і аналізом британських «забобонів, моди і слабкостей». Так, вази, створені ним, класичних форм, оформлені в яскравих тонах. Однак зображені сюжети йдуть врозріз з привабливим дизайном... У списку «Телеграф» митець входить до списку «100 найвпливовіших людей у Британській культурі».

Вперше, після 2012 року, Грейсон Перрі представив  свою персональну виставку в галереї штаті Вікторія Міро Мейфер. На цей раз митець демонструє свої нові роботи: скульптуру, масштабні принти, гобелени, килими та горщики...

Художник кидає око на п’янке зіткнення мистецтва, грошей, сили та бажання. Ствердження ідентичності через культурний або споживчий вибір і те, що вони розкривають про нас, можливо, ненавмисно, є однією з тем шоу. Нові горщики включають «Покупки для смислу», прикрашені зображеннями художника — у перуці, хустці та різноманітному одязі — що стоїть перед дизайнерськими магазинами Mayfair, їх логотипи видно позаду. Пошуки автентичності збирають разом символи повстання та обряди — шкіряну куртку, бороду, банер CND — ніби вони є каталогом вибору способу життя.

Дуже дорогий абстрактний живопис — гобелен, який, маючи деякі ознаки абстракції двадцятого століття, є також картою Лондона — обведеною знайомою змієподібною формою Темзи і що містить слова, які, схоже, звучать із відповідними місцями (область на південь від міста просто читається: «органічний»). Полярності багатства акцентовані на килимі під назвою «Не дивись вниз», який у центрі зображує бездомного в позі, схожому на розп’яття, облямований фризом із зображеннями вітчизняної архітектури.

Вперше на цій виставці Перрі працює з матеріалами фотографів Річарда Янга та Мартіна Парра та Елені Парусі. Фотограф знаменитостей Янг, робота якого з 1970-х  хронізувала резонансні вечірки, надала зображення для одного з  горщиків. Отримавши доступ до архіву Парра, Г.Перрі відібрав зображення, наприклад, настільної лампи, яка  містить назви гаваней, таких як Панама, Кайманові острови та острів Мен...

Під час створення твору Грейсон Перрі мав на увазі знамениту цитату Джун Пайк про те, що «художник повинен завжди кусати руку, яка його годує, — але не надто сильно». Перрі також випустив сумочку у співпраці з Гремом Еллісдоном, OspreyLondon, яка буде представлена в рамках виставки.

Аліса ПОЛІЩУК, «День»
Газета: 
Рубрика: