Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Біблійний герой і... сьогодення

Оперу-реквієм «IYOV» («Йов») Влада Троїцького покажуть у США
17 січня, 2018 - 09:59
ФОТО З САЙТА I.YTIMG.COM

Містично-театральне дійство для препарованого рояля, ударних, віолончелі та солістів, яке створили композитори Роман Григорів та Ілля Разумейко, режисер Влад Троїцький та артисти формації Nova Opera, покажуть у Нью-Йорку — в межах Міжнародного фестивалю опери та сучасного театру Prototype, інформує DT.UA. Американський форум Prototype проводиться в Нью-Йорку щорічно із 2013 року. Цей проект є однією з найпрестижніших подій в США у світі сучасного музичного театру та опери. Кожного року проект охоплює понад десять театральних майданчиків Нью-Йорка, представляючи різні новинки оперних творів актуальних сучасних композиторів з різних країн.

Композитор Роман Григорів повідомив, що крім п’яти перформансів опери-реквієм «Йов» на фесті, артисти Nova Opera виконають дві меси, які написані на латинські сакральні тексти: 24 січня в Українській церкві у Стемфорді, а 27 січня — в одній із найбільших католицьких церков Брукліна в Нью-Йорку — Our Lady of Refuge Church.

Нагадаємо, «IYOV» створений за Книгою Йова зі Старого Заповіту і з використанням латинських сакральних текстів. Її написано в синтетичному жанрі, що вперше в історії світової музики поєднав у собі оперу, реквієм та ораторію. Книга Йова — не лише розповідь про життя біблійного героя, а й історія людського розпачу, жертовності та пошуку себе; пронизлива історія про страждання, яка перетворюється на оду життю, — безмежна віра Йова не лише дарує надію, а й повертає все втрачене під час випробувань.

Цей творчий проект було вперше представлено на «ГогольFEST-2015». Прем’єра оновленої версії опери відбулася на початку березня 2016 року в палаці «КПІ». Потім містерію виконували в Любліні, Гданську, Копенгагені, Скоп’є, Відні, а нині з постановкою В. Троїцького познайомляться американці.

Аліса АНТОНЕНКО
Газета: 
Рубрика: