Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Блаженний день, блаженний час»

Гімн України міг бути на музику Гулака-Артемовського
18 серпня, 2017 - 13:47
СЦЕНА З ВИСТАВИ «ЗАПОРОЖЕЦЬ ЗА ДУНАЄМ» (ІЗ РЕПЕРТУАРУ ОДЕСЬКОГО ТЕАТРУ ОПЕРИ І БАЛЕТУ) / ФОТО З САЙТА OPERA.ODESSA.UA

Цікавим є факт, що у 1991 році, на зорі проголошення Незалежності нашої держави, арія Андрія у фінальній частині безсмертної опери «Запорожець за Дунаєм» Семена Гулака-Артемовського розглядалася одним із варіантів майбутнього Гімну України. Принаймні на це вказують деякі дослідники. Так, саме піднесені слова:

Блаженний день, блаженний час,

Є знов нам вольна воля,

До рідного вернемось поля,

Земля кохана жде на нас...

Велична мелодія, якою автор супроводжує повернення козаків із турецької неволі, настільки захоплює різні покоління українців, що вони й зараз відчувають небуденну особливість передачі народних почуттів!

Недаремно ж побутує думка — порівняння біблійного сюжету про виведення пророком Мойсеєм єврейського народу з 40-літнього єгипетського рабства з сюжетом «Запорожця за Дунаєм»! Вважається, що цим твором Гулак-Артемовський втілив свою ідею (утопічну) про звершення в долі українців їхньої віковічної мрії про побудову в рідному домі щасливого заможного життя після багатьох століть поневірянь.

«Запорожець за Дунаєм» був написаний під безпосереднім впливом творчості Тараса Шевченка. Втім, саме творчість нашого геніального поета і пророка пробудила мистецькі сили народу, послужила справжнім вибухом, насамперед, літературної творчості, що дало змогу поневоленим українцям врятуватися від асиміляції зберегтися як нації і, у підсумку, вибороти незалежність країни.

Своїм твором Гулак-Артемовський зумів передати духовну силу, яка є незборимою. Яка допомогла нашому народові пройти випробування і, зрештою, перемогти. Допомагає безсмертна опера українцям здолати й нинішнє лихоліття.

Городищани гордяться тим, що кращі сини нашого краю, такі як Семен Гулак-Артемовський, внесли вагому лепту в духовний розвиток українського народу, цим самим наближаючи час, коли самосвідомість українців сягла державотворчих вершин. Опера «Запорожець за Дунаєм» належить до життєдайних, неоціненних духовних джерел, а Городищина, разом із Черкащиною є серцевиною Української держави. Історія засвідчує, що народ, який здатний народжувати велетів духу, безсмертний!

Городищани і сьогодні гідно доказують свою причетність — приналежність до краю, де витає незборимий дух Шевченка, Гулака-Артемовського, переможний дух козацької звитяги. Вони — у перших лавах борців за волю, з вірою — як писав Т.Г. Шевченко, що:

...на оновленій землі

Врага не буде, супостата,

А буде син і буде мати,

І будуть люди на землі...

Ольга ОСИПЕНКО, провідний науковий співробітник Музею С.С.Гулака-Артемовського, м.Городище, Черкаська обл.
Газета: 
Рубрика: