Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Четвертий "КРОК" - рікою і морем

12 серпня, 1997 - 00:00

Міжнародний фестиваль анімаційних фільмів "КРОК-97", який проводиться в Україні кожні два роки, вчора вирушив на теплоході "Маршал Кошовий" Дніпром до Чорного моря під привабливим гаслом: "Найкращі мультфільми світу - українським дітям".

Протягом двотижневого плавання заплановано "анімаційні зупинки" в Дніпропетровську, Запоріжжі, Херсоні, Одесі та Севастополі.

Фестиваль організовано на паритетних засадах двома країнами: Україною та Росією. Він, як завжди, конкурсний. Селекційна комісія на чолі з видатним майстром анімації Юрієм Норштейном відібрала для змагання 160 картин із 25 країн світу. Найбільше фільмів з Росії - 40. Велика Британія делегує 19 стрічок, Німеччина - 18, Норвегія - 7, Білорусь - 6, Канада і Фінляндія по 5, США - 4... Україна буде представлена 9 картинами, що в умовах катастрофічного скорочення фільмовиробництва не так уже й погано. Серед вітчизняних стрічок, зокрема, "Рукавичка" Наталі Марченкової, "Тополя" Валентини Костильової та "Остання дружина Синьої Бороди" Олександра Бубнова, котра вже одержала кілька солідних фестивальних нагород, зокрема Гран-прі на МКФ у Монреалі.

Окрім конкурсу, "КРОК" демонструватиме велику інформаційну програму: ретроспективи американської, шведської, польської та британської анімації, а також ювілейні ретроспективні покази фільмів Євгена Сивоконя, В'ячеслава Котьоночкіна та Федора Хитрука.

До складу міжнародного журі, яке оприлюднить свій вердикт 19 серпня в Міжнародному дитячому центрі "Артек", увійшли режисери і художники: Наталя Чернишова (Україна), Наталя Орлова (Росія), Монік Рено (Голландія), Прійт Пярн (Естонія) та Рауль Серве (Бельгія).

Ольга КАЛУГА
Газета: 
Рубрика: