Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

До Києва — за майстерністю

20 липня, 2005 - 00:00
АМЕРИКАНКА ЛІАТ САББА ПРИЇЖДЖАЄ НА ЗАНЯТТЯ ДО КИЄВА ВЖЕ ВП’ЯТЕ / ФОТО З АРХIВУ УЧИЛИЩА iм. Р. ГЛIЕРА

У суботу почала працювати Міжнародна «Літня музична академія-2005».

Її заняття проходять на базі Київського вищого музичного училища ім. Р. Гліера. Вони проводяться для підвищення виконавської майстерності талановитих музикантів. У програмі занять слухачам викладається цілий комплекс предметів, які допоможуть виконавцям у їхнiй подальшій концертній діяльності. Заняття ведуть кращі педагоги з різних країн. Так уроки з фортепіано проведуть Терезва Дюссо (Франція), Бернд Гецке (Німеччина), Вадим Руденко (Росія), Михайло Марков ((Нідерланди), Валерій Козлов та Ігор Рябов (Україна). Майстер-клас для скрипалів дадуть Марк Ларикович (США) і Віктор Абрамян (Росія), а для віолончелістів — Володимир Пантелєєв (США) та Олена Червова (Україна). До «Концертмейстерського класу» запрошує відомий український педагог Анатолій Ільїн, а про теорію музики розповість Тетяна Дугіна (Україна).

За п’ять років проведення занять у Літній музичній академії значно розширилася географія її слухачів. Цього року заявки надіслали 84 особи з Великобританії, Німеччини, Нідерландів, Кореї, Китаю, Росії, Японії, України, Сербії і Чорногорії. Серед слухачів академії є й «старожили» — музиканти, які спеціально приїжджають до нашої столиці не лише отримати майстер-клас і підвищити свою професійну майстерність, але й зустрітися з друзями. Так, уп’яте вчитимуться: Ліат Сабба і Лаура Кегелес (США), Ендрю Джонсон (Великобританія), Кирило Плотников, Юлія Патраманська і Максим Федик (Україна).

Як призналася Л. Сабба, заняття в Літній академії дають їй унікальну можливість виступати з оркестром, а для будь-якого музиканта це дуже відповідальний екзамен. Як зазначили організатори майстер-класів, на предмет «Гра з оркестром» записалося 43 музиканти. Партнерами молодих «академіків» будуть Державний естрадно-симфонічний оркестр України (диригент Віктор Здоренко) і Чернігівський симфонічний оркестр «Філармонія» (під керівництвом Миколи Сукача). Кращі слухачі академії виступлять на фестивалі «Київські літні музичні вечори», які пройдуть із 22 до 31 липня на естраді Центрального парку культури біля Маріїнського палацу.

Вперше пройде конкурс на кращий виступ із оркестром «Gradus ad Parnassum». Дуже популярні серед слухачів заняття в «Концертмейстерському класі» та «Камерний ансамбль». Найбільш юним «академікам» — Дар’ї Шевченко та Єлизаветі Панченко лише 10 років, а найбільш досвідчений учасник — Ендрю Джонсон (цьому англійцеві 27 років).

Як призналися музиканти, в Літній академії заняття чергуються з неформальним спілкуванням педагогів і студентів, тут панує дивовижна творча атмосфера, і той, хто побував хоч раз у Києві, обов’язково захоче приїхати сюди ще раз.

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»
Газета: 
Рубрика: