Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Дорога» Кейко Мацуї

Українські гастролі японської виконавиці стартували в Києві, а закінчилися у Львові
8 грудня, 2011 - 00:00
ФОТО З САЙТА КЕЙКО МАЦУЇ

У рамках світового турне пройшли гастролі відомої японської піаністки: Київ, Донецьк, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Одеса, Луганськ, Крим, а завершилися виступи по Україні у Львові. Стиль, в якому грає Кейко Мацуї, критики називають «сучасним джазом» або «сучасною музикою для дорослих». Мелодії незвичайні і спокійні... Красиві аранжування з використанням великої кількості інструментів заворожують слухачів своїм звучанням і є основними складовими її музики. Кейко розказує: коли їй було п’ять років, мати вперше віддала її на заняття з класу фортепіано, і цей інструмент заворожив дівчинку. Займалася уроками музики натхненно. Потім вона стала однією з кращих студенток «Ямаха м’юзик фаундейшн» та швидко прославилася як піаністка-вундеркінд у себе на батьківщині — в Японії. За гроші, подаровані на весілля, вони разом із чоловіком придбали студію звукозапису, а під час медового місяця молоді записали перший альбом.

Музику Кейко можна назвати коктейлем із нью-ейдж, японського фольку, європейського середньовіччя і традиційного блюзу, в якому акустика поєднується з електронікою, а спокій та умиротворення — з диким захопленням і пристрастю.

«Як на мене, моя музика не тільки джаз, — зізнається Кейко Мацуї в одному з інтерв’ю. — Звісно, коли я вперше почула джаз, — я була сильно вражена його свободою і гармонією. Наразі, коли створюю музику, я доволі часто поєдную джаз з іншими стилями, такими, як рок, етно та багатьма іншими».

Уже 15 років Кейко Мацуї має титул «Найуспішнішої джазової піаністки Америки» та вважається найпопулярнішою жінкою-виконавицею джазу у світі.

Музичними стежками для Кейко став, після чотирирічної перерви, вихід нового альбому The road... («Дорога...»), пише wz.lviv.ua. Львівський концерт був останнім у «слов’янському» турі піаністки, який тривав п’ять із половиною тижнів. Попри втому від тривалих гастролей, Кейко Мацуї на сцені Львівської опери не дозволяла собі розслабитися і викладалася цілком. Екскурсію новими композиціями та вже відомими хітами для публіки Кейко Мацуї проводила сама. Перед виконанням майже кожного твору піаністка розповідала про емоції чи події, які її навернули до написання. Так, її давня композиція Forever, forever («Назавжди, назавжди») народилася завдяки словам сина, які той одного разу сказав піаністці: «Люблю тебе, мамо, назавжди, назавжди»... Саме у цю мить в голові композиторки зазвучала мелодія, яку вона й подарувала публіці. А відвідини виставки богемського скла так вразили виконавицю, що вона написала композицію, яку спершу хотіла назвати «Богемська рапсодія», але потім зупинилась на менш претензійній назві Bohemian Concerto. Під час концерту виконавиця подякувала українським шанувальникам за підтримку та співчуття з приводу жахливого цунамі у її рідній Японії.

Аліса АНТОНЕНКО
Газета: 
Рубрика: