Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Душевність без помпезності

У Новоград-Волинському нагородили лауреатів літературно-мистецької премії «Лесині джерела»
29 липня, 2015 - 17:22
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Традиційне свято «Лесині джерела», започатковане 1988-го, цьогоріч тривало три дні на Житомирщині. Війна на сході України, економічна скрута позначилися на його масштаби і суттєвому зменшення заходів із числа розважальних. Натомість збільшилась кількість благодійних акцій. Зокрема, артисти Поліського ансамблю пісні і танцю «Льонок» ім. Івана Сльоти та співачка Оксана Пекун дали благодійний концерт на підтримку вояків 30-ї механізованої бригади (її штаб базується в місті, а сама частина брала участь у найбільш жорстоких боях на Донбасі, де зазнала серйозних втрат). Зібрані кошти планувалося спрямувати на лікування бійця Дмитра Блохіна, який дістав тяжкі поранення. На заходах фесту стояли скриньки для збору пожертв на потреби вояків та сімей загиблих...

У Новоград-Волинському відбулися екскурсії місцями, пов’язаними з Лесею Українкою та її родиною, Х Всеукраїнський конкурс виконавців художнього слова ім. Лесі Українки, Всеукраїнський конкурс автентичного співу «Животоки», виставка культурної спадщини Поліського краю, ярмарок українських книжок, виставки місцевих художників і народних умільців, виступи аматорських колективів, концерт «Діти України — за мир!» та ін.

За традицією, відбулася церемонія нагородження цьогорічних лауреатів літературно-мистецької премії імені Лесі Українки Житомирського обласного відділення Українського фонду культури.

У номінації «образотворче мистецтво» відзначено художника-постановника Житомирського українського музично-драматичного театру ім. І. Кочерги Валерій Кулавін за сценічне втілення п’єс Лесі Українки; в номінації «література» премію отримала житомирянка Олена Білошицька-Костюкевич за творчий доробок, як письменниці і драматурга та цикл рецензій на українські театральні постановки (зокрема й на сторінках «Дня». — В.К.); у номінації «музична культура й виконавська майстерність» нагороджений народний аматорський вокальний жіночий ансамбль «Чарівниця» Брусилівського районного будинку культури (керівник Тетяна Лаворчук) — за популяризацію та виконання української народної та авторської пісні; в номінації «дослідження і популяризація творчої спадщини Лесі Українки» премію отримав керівник народного ансамблю пісні і танцю «Полісся» Михайло Артемюк. Премії за популяризацію спадщини української класичної музики, зокрема, улюблених творів Лесі Українки, удостоєний народний ансамбль камерної музики «Класік» Новоград-Волинського міського палацу культури (керівник Лариса Хмелевська).

Валерій КОСТЮКЕВИЧ, Житомир
Газета: 
Рубрика: