Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

І на Великій, і на Камерній

У Львові Театр Заньковецької вже склав репертуар на травень
22 квітня, 2022 - 19:06
Фрагмент вистави «Катерина»

Попри воєнний стан, львівські театри, які відновили роботу  з 1 квітня, працюють на перспективу. Зокрема Національний український драматичний театр імені Марії Заньковецької, котрий сьогодні, 22 квітня, вже оприлюднив афішу на травень.

Вистави відбуватимуться і на Великій, і на Камерній сценах. Загалом ідеться про 33 вистави (21 і 12 відповідно).

Фрагмент вистави «Івасик Телесик»

Публіці запропонують комедію «Циліндр» Едуардо де Філіппо, комедію «Сватання на Гончарівці» Григорія Квітки-Основ'яненка, оперету «Наталка Полтавка» Івана Котляревського на музику Миколи Лисенка, комедію «За двома зайцями» Михайла Старицького, трагіфарс «Клуб самотніх сердець» Айвон Менчелл, драму «Останній гречкосій» Ореста Огородника, любовний роман з життя нормальних сфер «Смак до черешень» Агнєшки Осєцької та  Мацея Малецького, біографічну драму «Мій Роден» Ольги Кіс, етно-хоррор «Буна» Віри Маковій, композицію за поемою Тараса Шевченка «Катерина», ексцентричну комедію «Ім'я» Матьє Делапорта та Александра Пательєра, моновиставу «Тринадцята жінка» Теодозії Зарівни, документальну драму «Життя P.S.» Валерії Бурлакової та новелу «Злодій» Василя Стефаника.

Фрагмент вистави «За двома зайцями»

Будуть показані вистави й для дітей – це казка для малечі «Івасик Телесик» та казка-мюзикл для дітей, підлітків та дорослих «Попелюшка» за мотивами Шарля Перро. 

А ще – прем'єрна постановка «Микита Кожум'яка» Олександра Олеся (перший показ – 7 травняі).

Фрагмент вистави «Клуб самотніх сердець»

Ось як анонсують прем’єру у театрі: «В українському князівстві трапилась біда. Горезвісний змій як курка натворив багато бід. Викрадав красунь дівчат, маленьких діточок він до себе у полон. Воювало з тим пройдисвітом князівське військо, але подолати його не могло. Князь зажурений, княгиня плаче, воєводи чухають чуби. Адже черга надійшла до князівської доньки. Хто ж переможе великого і страшного Змія?
Хто врятує київські землі від біди та визволить з полону красуню-князівну?
Наша казочка про перемогу добра над злом, про любов до праці та своєї землі і про славетного Микиту Кожум’яку.
Маленькі козаки та козачки мають виховуватися на українських казках і легендах!».

Фрагмент вистави «Попелюшка»

У процесі підготовки – ще одна прем’єрна постановка – «Ідилія» Дуніна-Марцинкевича, котру мав ставити колишній головний режисер білоруського театру Мікалай Пінігін, але не склалося у нього… Детальніше про «Ідилію» вже у постановці режисера-заньківчанина – на наступних числаж «Дня».

Фрагмент вистави «Смак до черешень»

Отже,  з травневої афіші Театру Заньковецької видно, що публіці пропонують і класику, і сучасну драматургію. Та й жанрово мали б догодити усім. Хоча це насправді нелегко, бо з акторами-чоловіками, які зараз хто у ЗСУ, хто – у територіальній обороні, – проблема. Але ж дають собі раду! 

Ну і не таємниця, що у Львові тепер, як і по цілій Україні, доволі частими є повітряні тривоги. Глядачів просять через це не турбуватися – всі помістяться в укритті, до якого швиденько виведуть працівники театру.

Фрагмент вистави «Тринадцята жінка»

Кількість квитків на вистави – обмежена. На балконі місць не продають. Розсадка у залі – шахівницею, щоби у разі небезпеки спокійно евакуювати глядачів до сховища.

Приходьте! Культура – завжди на часі.

Фрагмент вистави «Циліндр»

 

Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів. Фото «Дню» надали у театрі.
Газета: 
Рубрика: