Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Київські сліди майстра

Музей сучасного мистецтва провів Булгаковський фестиваль та відкрив Літературну вітальню
23 травня, 2012 - 00:00
РОДЗИНКОЮ ФЕСТИВАЛЮ СТАЛИ РОМАНСИ У ВИКОНАННІ СТУДЕНТКИ КИЇВСЬКОЇ КОНСЕРВАТОРІЇ ДАР’Ї МИКОЛЕНКО / ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА / «День»

Як Михайло Булгаков ставився до релігії? Звідки письменник знав, як виглядали покої Ірода Великого? Про що Булгаков розмовляв зі Сталіним? Про київські сліди роману «Майстер і Маргарита» та ще багато цікавого про Михайла Опанасовича шанувальники його творчості мали нагоду дізнатися, завітавши до Музею сучасного мистецтва України де відкрилася літературна вітальня. Першою темою проекту став «Булгаковський фестиваль».

Змістове ядро програми склали розповіді відомого мистецтвознавця й письменниці Ганни Владимирської. Першого вечора Ганна Овсіївна відкривала слухачам маловідомі сторінки життя і творчості Михайла Булгакова. Другу бесіду було присвячено коханим жінкам майстра. Володимирська — не лише знавець творчості письменника, а й надзвичайно цікавий оповідач. Розмова була інтерактивною, слухачам пропонувалося пригадати відповідні рядки з творів Михайла Опанасовича або спробувати інтерпретувати той чи інший епізод його біографії. Завершувалася бесіда вікториною з подарунками від булгаковських персонажів — симпатичними листівочками, виконаними в японській техніці ошибана, та «чудодійним» кремом Азазелло. У перерві слухачі мали змогу познайомитися з ескізами сценографії та костюмів до вистав за булгаковськими п’єсами Марії Кузнецової, Софії Триколенко та Олесі Головач. Гостей вітальні частували улюбленим пивом Михайла Опанасовича — з Подільського пивзаводу, якому цього року виповнюється 150 років. А родзинкою фестивалю стали романси у виконанні студентки Київської консерваторії Дар’ї Миколенко.

— Літературна вітальня є в багатьох музеях світу, — розказала «Дню» Ганна ВЛАДИМИРСЬКА. — Музей — культурний центр, і тут можуть відбуватися будь-які речі, пов’язані з культурою. Наприклад, музичні вечори. Ви чули, як чудово співає романси Даша Миколенко? Вона студентка НМАУ. Твори Булгакова дуже сучасні, і в мене складається враження, що «Майстра і Маргариту» він написав про сьогоднішній день. Зараз складно говорити про подальші плани. Ми будемо орієнтуватися на смаки наших відвідувачів. Я, приміром, дуже люблю Пушкіна, обожнюю Гоголя й могла б зробити вечір «Булгаков і Пушкін», або «Булгаков і Гоголь», або «Пушкінські дуелі».

Серед відвідувачів вітальні були представники різних поколінь: від студентської молоді до досить літніх людей. Творчість Михайла Опанасовича нікого не залишає байдужим. Почесним гостем заходу став відомий український художник Петро Лебединцев, виставка робіт якого саме проходить у музеї.

Наступного разу Літературна вітальня відчинить свої двері восени. А найближчим часом любителі сучасного мистецтва зможуть відвідати виставку рукотворного мистецтва, присвячену Євро-2012. Будуть представлені роботи українських митців, виконані в різноманітних жанрах і техніках — від бісероплетіння, до розписних тканин. На гостей музею також чекають унікальні майстер-класи, зокрема з виготовлення квітів з японської глини.

Газета «День» уже не перший рік висвітлює проекти Музею сучасного мистецтва України, і найближчим часом співпраця газети «День» та музею стане ще тіснішою, адже керівництво МСМУ погодилося надати місце для проведення фотоконкурсу «Дня». ХIV Міжнародний фотоконкурс газети «День» відбудеться не в Українському домі, а в одному з виставкових залів Музею сучасного мистецтва України на вулиці Глибочицькій, 17. Виставка триватиме з 13 до 21 жовтня.

Олеся ПУПИНІНА
Газета: 
Рубрика: