Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / Культура

31 жовтня, 2012 - 00:00

Успішне турне «Амадеуса»

Гастролі камерного оркестру Польського радіо «Амадеус» під керівництвом Аґнєшки Дучмаль відбулося у Львові, Харкові та Києві. Виступи музикантів під керівництвом Аѓнєшки Дучмаль та соліста Павела Вакарецького відбулися у кращих залах нашої країни — Львівській та Харківській філармонії, а фінальний концерт відбувся у Київській Національній музичній академії України ім. П. Чайковського. У програмі прозвучали твори: А. Яжембський — Тамбуретта, Ф. Шопен — фортепіанний концерт f-moll, Є. Станкович — Симфонія та М. Мусоргський — «Картинки з виставки» (в опрацюванні А. Дучмаль для струнного оркестру). Нині у своєму доробку колектив має 47 видань музичних дисків, а також виступає із концертами у більшості європейських країн та у США, Канаді, Мексиці, Бразилії, Тайвані, Японії, часто співпрацюючи із солістами, знаними на весь світ. Серед найвідоміших концертних залів, у яких виступав Оркестр, варто згадати Concertgebouw у Амстердамі, філармонії у Берліні, Мюнхені та Санкт-Петербурзі. Оркестр «Амадеус» регулярно бере участь у музичних фестивалях Європи, повідомляє Аліса АНТОНЕНКО.

«Київська митрополія: топографія посвят»

31 жовтня у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику представлять новинку — книжку провідного наукового співробітника заповідника, кандидата історичних наук Оксани Прокоп’юк «Київська митрополія: топографія посвят. Реконструкція реєстру храмів за відомостями про церковнослужителів (1780—1783)». Видання грунтується на публікації реєстру-реконструкції храмів Київської митрополії, яка здійснена на підставі комплексу джерел, — відомостей про церковнослужителів (1780—1783 рр.). Реконструкція стала можливою завдяки дослідженню адміністративно-територіального устрою та типологічно-кількісних характеристик храмів митрополії. Уперше комплексно та на інформаційно-статистичному рівні аналізують посвяти храмів Київської митрополії, зроблено цікаві висновки щодо релігійної свідомості доби бароко. Також вперше картографовано територію Київської митрополії, складено карти найбільш популярних храмових посвят. Цінність книжки полягає в тому, що на її сторінках вперше відображено весь калейдоскоп посвят храмів Київської митрополії на кінець XVIII ст. Опублікований реєстр храмів містить інформацію про найменування майже тисячі церков. Загалом посвяти храмів Київської митрополії доволі традиційні. Переважають храми, освячені на честь найбільших свят чи популярних і утверджених в народному середовищі культів. Доведено, що найчастіше храми присвячували святителю Миколаю Мірлікійському, святу Покрови Пресвятої Богородиці, архангелу Михаїлу. Саме ці культи домінували в релігійній свідомості суспільства Гетьманщини доби бароко.

Клуні захистить пам’ятки

Визначено акторський склад фільму «The Monuments Men», режисером якого є Джордж Клуні. Про це повідомляється на сайті Deadline. У пресі вже з’являлася інформація про те, що Клуні зацікавлений у співпраці з Жаном Дюжарденом і Кейт Бланшетт — тепер участь обох акторів у проекті підтвердилася. Окрім того, у фільмі знімуться Деніел Крейґ, Біл Мюррей і Джон Ґудмен. Одного з головного героїв стрічки зіграє сам Клуні (про це вже повідомлялося раніше). Нова режисерська робота Джорджа Клуні — екранізація книжки Роберта М. Едсела «The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves and the Greatest Treasure Hunt in History» («Захисники пам’яток: герої-союзники, нацистські злодії і найбільше полювання за скарбами в історії людства»). Роботу Едсела написано в жанрі нон-фікшн. Події у книжці розгортаються під час Другої світової війни. Героями є британські й американські історики, а також музейні працівники, що об’єдналися в групу «Захисники пам’яток» (Monuments Men) для захисту європейської культурної спадщини від руйнування. Зйомки нового фільму Джорджа Клуні розпочнуться в Європі 1 березня 2013 року.

Скульптура богині Ісіди встановила рекорд на аукціоні

Christie’s продав давньоєгипетську статую богині Ісіди за 3,7 мільйона фунта стерлінгів (5,9 мільйона доларів). Як зазначає The Daily Telegraph, таким чином, було встановлено світовий рекорд аукціонної ціни на давньоєгипетські артефакти. На сайті Christie’s повідомляється, що спочатку скульптура оцінювалася в 640—960 тисяч доларів, проте під час торгів ціна значно зросла. Покупцем виявився лондонський арт-дилер Даніел Катц (Daniel Katz), який придбав артефакт для особистої колекції. Скульптура з грауваки (темного піщанику) датується 664—525 роками до нашої ери, початком Пізнього періоду в історії Стародавнього Єгипту, коли при владі були фараони XXVI династії із Саїса. Невеличка статуя заввишки близько 73 сантиметрів зображує богиню Ісіду, сестру і дружину Осіріса, що сидить на троні і тримає руки на колінах. У 1840-х роках в Александрії артефакт придбав французький дипломат, в родині якого він зберігався близько 170 років. Його спадкоємці і виставили об’єкт на аукціон Christie’s «Старожитності», що відбувся 25 жовтня. Попередній рекорд ціни на староєгипетські артефакти було встановлено 2005 року, коли техаський Художній музей Кімбелла (Kimbell Art Museum) придбав статуетку, що зображує єгипетського принца Ка-Нефера (IV чи V династії) і його родину, за 2,7 мільйона доларів. Артефакт був менший, але давніший — датувався приблизно 2450 роком до нашої ери.

Газета: 
Рубрика: