Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / КУЛЬТУРА

9 лютого, 2011 - 00:00

Спогади про Францію

12 лютого у Фонді сприяння розвитку мистецтв у рамках циклу Music-review WEEKEND відбудеться вечір французької музики «Souvenir de la France». У концерті виступлять відомі українські музиканти: Юрій Кіт (фортепіано), Олександр Пірієв (віолончель) та струнний квартет «New Kiev Quartet». У програмі прозвучать камерні твори Сезара Франка та Клода Дебюссі, а також відбудеться всеукраїнська прем’єра твору Франсуа Серве «Souvenir de Spa» для віолончелі та квартету.

«Писанку» побачать в Iндонезії

Щомісячний журнал LARAS, який представляє тенденції архітектури, дизайну і стилю життя та видається з 1990 року в Джакарті, планує в своєму пасхальному випуску розмістити фотографії з коломийського музею «Писанка». З проханням надати фотографії високого розділення головний редактор журналу Ерна Нур Еддін звернулася до представників порталу www.ukrainecityguide.com, який відкриває світу унікальні туристичні можливості нашої країни й саму Україну. «Нас порадував факт цього звернення і здивував регіон світу, звідки воно надійшло», — говорить один з керівників проекту UkraineCityGuide.com і автор усіх текстів порталу Наталія Матковська. За її словами, команда порталу якщо і прогнозувала регіон світу, звідки надійде перше звернення, то в першу чергу думала про США чи Німеччину — країни, інтернет-користувачі яких на даний момент найчастіше відвідують портал. «Ми впевнені, що це тільки початок», — підкреслює Матковська. Нагадаємо, веб-портал UkraineCityGuide.com створений з метою створення позитивного іміджу України у світі шляхом розвитку сфери в’їзного туризму. Над ним працюють близько десяти чоловік з Херсона, Києва, Львова, а також міст Ашдод (Ізраїль) і Стамбул (Туреччина), які протягом останніх півтора року вкладали і продовжують вкладати власні зусилля та кошти у створення та підтримку роботи порталу. В кінці 2010 року проект «Туризм для розвитку України», в основі якого лежить робота над порталом UkraineCityGuide.com, був поданий як заявка на здобуття премії TOURISM FOR TOMORROW AWARDS. Також кілька днів тому він був поданий в офіс національних проектів України і Міністерство інфраструктури України.

Український тур Хору Турецького

До 20-річчя творчої діяльності арт-група підготувала ювілейну програму, й у вересні минулого року стартував великий концертний тур Хору Турецького. Нині популярний колектив виступає у великих містах України: 7 лютого співакам аплодували у Дніпропетровську, 8-го — у Донецьку, 9-го хористи заспівають у Харкові, 10 й 11 лютого — в Києві в НП «Україна». За словами Михайла Турецького, до ювілейної програми увійшли твори чотирьох століть історії музики. Глядачі почують популярні мелодії й авангард, класику й модерн, а також прозвучить цілий феєрверк нових мелодій, захоплюючі попурі стилів і жанрів... До нової програми увійшли твори, що раніше не виконувалися групою, наприклад, «Богемська рапсодія» Фредді Меркюрі, в якій значно розширено оркестрову партію й додано фірмове багатоголосся Хору Турецького. «Ще однією світовою прем’єрою стане унікальна Casta Diva — каватина Норми з опери В. Белліні — одна з найважчих для виконання італійських арій для сопрано, — зазначив художній керівник колективу М. Турецький. — У всьому світі лише деякі вокалістки наважуються виконувати на сцені цю партію через її надзвичайну складність. А в нашому хорі її заспівають чоловіки, причому «жіночими» голосами».

Нині Хор Турецького має повне право називатися одним із найуспішніших колективів. Це той товар, який прийнято називати «штучним». Співаки групи одні з небагатьох у шоу-бізнесі, хто може собі дозволити не звертати уваги на поняття «формат» та інші умовності. Всі двадцять років артисти виступають наживо, не шкодуючи власних голосових зв’язок і передаючи глядачам свою найпотужнішу енергетику, повідомляє Ольга СТЕЛЬМАШЕВСЬКА.

Вівтар-яйце покажуть на Бієнале-2011

Цього року від України на Венеціанській бієнале свій творчий проект представить відома художниця Оксана Мась. Це будуть своєрідні частини Гентського вівтаря, створеного братами Яном і Хубертом ван Ейкамі.

— Гентський вівтар — унікальний твір. На ньому зображено рай на землі — це те, чим завжди хотіли володіти люди, причому — за життя, — розказала Оксана МАСЬ. — Вівтар буде зібрано у формі яйця з дерев’яних елементів, на яких зображені людські гріхи... У даному проекті ми роздаємо людям дерев’яні яйця, на яких просимо намалювати власні гріхи. Бере участь величезна кількість людей понад 50-ти національностей, що живуть у різних місцях, людей різного віросповідання, людей з колоній і зон, монастирів, учнів, співробітників прокуратури... Ми просимо, щоб вони задумалися про гріхи, оцінили їх, сформулювали і все це зобразили. Саме з цих елементів буде зібрано частини вівтаря. Основна концепція — ікони з гріхів. Виявилось, що незалежно від національності й релігії, гріхи у всіх людей однакові... Вівтар становитиме 92 метри заввишки і 134 метри завширшки. На Бієнале буде представлено шість-вісім фрагментів розміром шість на шість метрів. Раніше у мене було багато проектів, пов’язаних з українською писанкою. Нині цей елемент ми не можемо назвати писанкою, тому що писанка — це яйце, розписане певним малюнком, який має сакральну інформацію.

Нагадаємо, Венеціанська бієнале — один із найстарших арт-фестивалів світу. Цього року він проходитиме 54-й раз за 108 років. Це єдиний арт-фестиваль, в якому беруть участь держави — тобто, бере участь і Міністерство культури України. Всі каталоги Бієнале є архівними. Вони потрапляють в бібліотеки й музеї світу.

Газета: 
Рубрика: