Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / Культура

2 серпня, 2012 - 00:00

Лемки зберуться на Тернопільщині

4—5 серпня пройде XIV Всеукраїнський фестиваль «Дзвони Лемківщини». Захід відбудеться в урочищі Бичова Монастириського району Тернопільської області. На Ватряному полі своє мистецтво представлятимуть 80 колективів та виконавців з України, Польщі, Словаччини, Хорватії та інших країн, а також — десятки майстрів народних ремесел. Лемки свято бережуть свої традиції, передаючи їх із покоління в покоління. Тож чимало виступатиме і дитячих колективів. До речі, цього року для них вперше облаштують окрему сцену, і окремо горітиме дитяча лемківська ватра, — розповів заступник начальника управління культури Тернопільської облдержадміністрації Михайло Франків. Фестиваль розпочнеться урочистою ходою вулицями Монастириської. До речі, торік на «Дзвонах Лемківщини» побувало 25 тисяч гостей, то ж і цього року організатори очікують не менше, повідомляє Лариса ОСАДЧУК, Тернопіль.

«Чудовий світ» від «ВВ»

Мандруючи різнобарвними шляхами поміж літніми фестивалями Summer Sound (Одеса) та Red Rocks (Лондон), популярний рок-гурт «Воплі Відоплясова» завітали до Запоріжжя, шукаючи мальовничі місця для зйомок нового кліпу на пісню «Чудовий світ». Як повідомляє прес-служба гурту «ВВ», музику до композиції написав гітарист Євген Рогачевський у співавторстві з Олегом Скрипкою, якому належить текст. Кіноверсію нової пісні буде знято у стилі «хіпі» — популярної молодіжної субкультури 1960—1970-х, що декларує ідеї єдності, миру та кохання. Режисером-постановником нової роботи традиційно буде Олег Скрипка. «Свого часу енергія «дітей квітів» врівноважила знервований світ, який стояв тоді на порозі Третьої світової війни. Відомо, що час рухається по спіралі, і слоган «Кохайтесь — не воюйте!» сьогодні знову стає актуальним, як ніколи, — підкреслює співак. — Наше місце для зйомки обрано не випадково, адже Запорізька Січ була фактично першою анархічною комуною, що існувала на принципах рівності, братерства, відмови від приватної власності. Гадаю, кожний справжній хіпі може вважати себе прямим духовним нащадком українських козаків. До того ж не треба забувати, що практично вся художня естетика хіпі базувалася на ексцентричних фантазіях іншого нашого земляка — стропківського лемка Андрія Андрійовича Варголи, більше відомого як Енді Уорхол». А зараз увага! Для участі у зйомках кліпу «ВВ» запрошують стильних та життєрадісних молодих людей, які вміють співати, танцювати, мають хіпінське вбрання та щиро люблять цей чудовий світ! Будь ласка, надсилайте свої фотографії на адресу: [email protected]. Відбір триватиме до 12 серпня.

«Каннські леви» — уже в Києві

Уперше в Україні відбувається виставка робіт лауреата премії «Каннські леви», художника-ілюстратора Едика Катихіна. Вернісаж можна подивитися до 10 серпня в Щербенко Арт Центрі. Проект прдставляє кілька напрямів творчості художника — ілюстрацію, графічний дизайн, а також інтерактивні інсталяції. Відкривають виставку яскраві ілюстрації, подані у вигляді величезних книжок розміром 1х1,5 м, сторінки яких можна погортати просто на виставці. Друга частина — серія інтерактивних інсталяцій, розрахованих на індивідуальну взаємодію з кожним глядачем. Об’єкти становлять собою серію кабінок з двома отворами-«очима», через які глядач спостерігає дійства, що рогортаються всередині. «Ілюстрації Катихіна — це вибух кольору, бризки якого повертають нас до тих днів, коли ігри були епіцентром нашого життя» — так про художника написали в іспанському виданні про мистецтво і культуру Lamono magazine. Захоплюючись мультиплікаційними героями ще з дитинства, Катихін почав переносити яскравих уявних персонажів на папір. Згодом хобі переросло в щось значно більше, аніж просто захоплення, — це стало сенсом життя художника. Едик Катихін (1973 р.н.) — учасник понад 25-ти групових міжнародних виставок карикатури та графіки, переможець Міжнародного конкурсу карикатур у Бельгії, володар премії «Каннські леви». Його роботи було відзначено в рамках фестивалів коміксів «КомМісія» і опубліковано в багатьох виданнях. Твори Катихіна містяться в Московському музеї сучасного мистецтва і в приватних колекціях в Іспанії, Канаді, Англії, Швейцарії, Данії, Німеччині, Ізраїлі та Росії, повідомляє Дарина ЗАХАРОВА.

Емма Стоун зіграє головну роль у новій стрічці Кроу

Фільм поки що не має офіційної назви, проте відомо, що він стане романтичною драмою, повідомляє The Hollywood Reporter. Кроу сам написав сценарій фільму. Компанія Sony зацікавилася проектом і взялася за його фінансування. Продюсуватиме фільм Скотт Рудін («Родина Аддамсів», «Шоу Трумана», «Сонна лощина», «Годинник», «Літнім людям тут не місце», «Нафта», «Дорога змін»). Передбачається, що зйомки нової стрічки Кроу розпочнуться восени. Нині тривають пошуки актора на головну чоловічу роль. Останньою на сьогодні роботою Кроу є стрічка «Ми купили зоопарк». Головні ролі у фільмі виконали Метт Деймон і Скарлетт Йоханссон. Стрічка зібрала у прокаті 120 мільйонів доларів США. Останньою стрічкою за участю Еммі Стоун, що вийшла в прокат, є «Нова Людина-павук». Актриса зіграла Гвен Стейсі, пасію головного героя. Роль самого Пітера Паркера/Людини-паука виконав Ендрю Гарфілд. Постановкою фільму займався Марк Вебб. Стрічка вже встигла заробити понад 654 мільйонів доларів США за бюджету 230 мільйонів доларів.

Газета: 
Рубрика: