Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / Культура

13 серпня, 2010 - 00:00

У відблисках світла і щастя

У київській галереї «Мистець» відкрилася персональна виставка Петра Яблоновського (1910-1985 рр.). У його життєпису — перші уроки у Георгія Нарбута, навчання (у Київському художньому інституті) у Ф. Кричевського і С. Григор’єва, а з початком Другої світової війни — фронт і концтабір... Але попри важку долю малярство Петра Яблоновського наповнене світлом, митець милується світом («Персики», «Польові квіти»). Майстер створював і портрети, але в основному — дуже близьких людей («Портрет дружини», «Портрет друга») або ж автопортрети. Проте улюблений його жанр — пейзаж. Інколи це враження, привезені з далекої («Вечір. Бухара», «Вечір. Самарканд») або недалекої («Озеро Сенєж», «Генуезька фортеця») мандрівки. Але більше за все в нинішній експозиції невеликих пейзажних етюдів олією, які передають перше — вражаюче й радісне — враження в усій його свіжості й, у той же час — у всій його повноті. Вони повні світла, повітря і щастя («Зелена пшениця», «Володимирська гірка», «Рибальські човни»), повідомляє Оксана ЛАМОНОВА.

Елізабет Тейлор проти Анджеліни Джолі

Чутки про те, що Анджеліна Джолі та Кетрін Зета-Джонс змагаються за право зіграти роль Елізабет Тейлор, виявилися сильно перебільшеними, і спростувала їх сама Тейлор, використовуючи свій блог на Twitter. Вона запропонувала всім «притримати коней» і повідомила, що «ніхто не збирається грати Тейлор, окрім неї самої». Про саму можливість зйомок байопіку за книгою Сема Кешнера та Ненсі Шоненбергер «Шалене кохання: Елізабет Тейлор, Ричард Бертон і шлюб сторіччя» акторка висловилася так: «Навряд чи це станеться, поки я не помру, а в даний момент я більш щаслива бути живою, причому планую й далі залишатися в цьому стані». Розмови про зйомки біографічного фільму про життя знаменитої акторки з’явилися відразу ж після виходу вищезазначеної книжки, пише gazeta.ru. На роль Ричарда Бертона репортери пророкували «гладіатора» Рассела Кроу або Коліна Фаррелла («Александр»), а режисером, на загал, повинен був стати Майк Ніколс («Прийом-22»). На жаль, після відповіді Тейлор щодо проекту, мабуть, варто про нього забути — або, навпаки, придивитися до нього уважніше. Наприклад, Майк Ніколс після свого фільму 2007 року «Війна Чарлі Вілсона» не особливо зайнятий, та й Джолі 2011 року планує лише озвучити Тигрицю в сиквелі мультфільму «Кунг-фу Панда» та зіграти в фільмі «Турист».

Фільм-сюрприз — трилер

На сайті 67-го Венеціанського кінофоруму з’явилася інформація про останній фільм, який увійшов до конкурсної програми. Ним стала польська стрічка «Необхідне вбивство» режисера Єжи Сколімовського. Це трилер, практично повністю позбавлений діалогів. У центрі сюжету стрічки — мешканець Афганістану, захоплений американськими вояками в Кабулі. Під час транспортування через Європу він тікає. У фільмі йдеться про те, як головний герой виживає за ворожих умов. Головну роль у картині виконав американський актор, музикант і режисер Вінсент Галло («Арізонська мрія», «Що не день, то неприємності»). Lenta.ru нагадує, що 67-й Венеціанський фестиваль пройде з 1 по 11 вересня. До складу журі увійдуть: Інгеборга Дапкунайте, Денні Ельфман, Арно Деплешан, Габріель Сальваторес, Лука Гуаданьїно та Гільєрмо Арріага, а очолить цю суддівську команду Квентін Тарантіно.

Леді Гага замахнулася на кіно

Популярна співачка планує знятися в повнометражному життєписному фільмі, присвяченому їй самій, повідомляється на сайті Gigwise. Як джерело натхнення виконавець називає фільм «Moonwalker» Майкла Джексона, який вийшов 1988 року. У стрічки, тривалість якої становить близько півтори години, немає наскрізного сюжету. Фільм розпадається на окремі короткі історії, в кожній із яких бере участь Джексон. Окрім того, деякі фрагменти «Moonwalker» є відеокліпами, які виходили в ефір на музичних каналах (наприклад, «Leave Me Alone» і «Smooth Criminal»). Відзначимо, що багато відеокліпів самої Леді Гаги («Alejandro», «Telephone», «Just Dance», «Poker Face», «Bad Romance») стали хітами. Режисером фільму за участю Леді Гаги може стати Браян Сингер, який працював над першими двома серіями «Людей Ікс» та «Операцією «Валькірія». Інформації про назву картини й дату початку зйомок наразі немає.

Газета: 
Рубрика: