Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / КУЛЬТУРА

11 березня, 2010 - 00:00

У Києві покажуть пейзаж — від наївного до абстрактного

Я Галерея та Родовід-галерея спільно з Музеєм Івана Гончара представляють виставку «Пейзаж у наївному та сучасному українському мистецтві». Це вже другий творчий проект Лідії Лихач і Павла Гудімова. Головною лінією експозиції є розгортання світлового дня в картинах. Світло, що є абсолютно важливим у народному пейзажі, неминуче простежується і в сучасному пост-пейзажі — саме навколо нього й будується дослідження кураторів. Так, наївна/народна частина включає авторський пейзаж (Ганна Готвянська, Олександра Шабатура, Яків Ющенко, Панас Ярмоленко тощо), пейзажні праці групи полтавських кустарів 1920—1930 років, імена яких ми знаємо завдяки багаторічним дослідженням Кіма Скалацького, колишнього директора Полтавського художнього музею, непідписані шедеври, як і праці, створені трафаретним способом. Наївну частину проекту представляють експонати музейної колекції УЦНК «Музей Івана Гончара» та приватної колекції Лідії Лихач... Пейзаж по-новому актуалізується в роботах сучасних авторів. Кожний з художників працює з ним у рамках власного творчого пошуку: у Юрія Пікуля це постреалістичний міський ландшафт, Артем Волокітін та Андрій Сагайдаковський звертаються до теми природи й сучасного села, роботи Миколи Маценка — соціальна рефлексія на тлі індустріальної катастрофи, в Ігоря Яновича та Тіберія Сільваши пейзаж низведений до повної абстракції...

Буковинці претендують на місце у «Лізі»

Чернівці подали заяву на вступ до міжнародної організації «Ліга історичних міст». Як повідомив УНІАН начальник відділу міжнародних відносин та зв’язків із громадськістю Чернівецької міської ради Володимир Килинич, членство у «Лізі історичних міст» дозволить обласному центру Буковини розвивати свою історичну значимість та слідувати кращим світовим практикам у збереженні історичної спадщини міста. Нагадаємо, організація «Ліга історичних міст» створена 1994 року. На сьогодні вона нараховує понад 70 міст, які багаті на історичні, архітектурні та культурні пам’ятки. Секретаріат ліги розташований у Кіото (Японія), президентом є міський голова Кіото — Дайсаку Кадокава.

Тільки Шопен!

14 і 16 березня у Національній філармонії відбудеться вечір, присвячений 200-річяю від дня народження класика. Твори Шопена виконуватимуть: однин з найталановитіших виконавців сучасності Ян Кшиштоф Броя — польський піаніст, переможець багатьох міжнародних фортепіанних конкурсів, а також відома українська піаністка Етелла Чуприк, у доробку якої понад 250 сольних творів і близько 20-ти концертів з оркестром, і лауреат багатьох міжнародних конкурсів сольного виконавства Олександра Зайцева. Диригуватиме польський диригент та композитор Роман Ревакович. Виступи цих майстрів вже чули львів’яни і чернігівчани, а 17, 18 і 20 березня пройдуть концерти музикантів у Донецьку, далі Шопенівські вечори відбудуться 23, 24 і 26 березня у Дніпропетровську. Як розказали «Дню», до ювілею легендарного композитора Польський Інститут у Києві спільно з Інститутом Адама Міцкевича проводить ці акції, залучаючи до концертного туру містами України «ШОПЕН-2010» кращих українських та польських піаністів. Окрім сольних концертів українські глядачі матимуть змогу послухати твори Шопена у супроводі симфонічних оркестрів філармоній Львова, Чернігова, Києва, Донецька та Дніпропетровська.

Де Ніро стане тренером

Володар двох премій «Оскар» Роберт де Ніро зіграє головну роль у спортивній драмі «Ломбарді» про життєвий шлях прославленого тренера з американського футболу Вінса Ломбарді. Про це повідомляє lenta.ru, посилаючись на телеканал ESPN, підрозділ якого відповідає за виробництво кінокартини. Сценарій стрічки пише Ерік Рот, що отримав 1994 року «Оскара» за роботу над сценарієм картини «Форест Гамп» режисера Роберта Земекіса. У виробництві «Ломбарді», окрім ESPN Films, задіяні також кінокомпанія Andell Entertainment і Національна футбольна ліга США (НФЛ). У НФЛ наголосили, що небагатьом акторам під силу передати образ Ломбарді, у зв’язку з чим отримати згоду де Ніро було для них великим успіхом. Зауважимо, що де Ніро вже має досвід участі в проектах, присвячених подіям у світі спорту. 1980 року на екрани вийшов фільм Мартіна Скорсезе «Скажений Бик», в якому де Ніро зіграв відомого американського боксера італійського походження, чемпіона світу Джейка ЛаМотту. Робота в тій картині принесла де Ніро його перший «Оскар» в номінації за кращу чоловічу роль. Що стосується «Ломбарді», то цей фільм розповідає про те, як Вінс Ломбарді очолив команду «Грін Бей Пекерз» і привів її до п’яти чемпіонських титулів НФЛ в 60-х роках. Очікується, що картина вийде на екрани кінотеатрів одночасно з фінальним матчем Суперкубку з американського футболу 2012 року. Вінс Ломбарді, який помер 1970 року у віці 57 років, вважається знаковою фігурою в американському футболі, його методи роботи використовуються багатьма успішними тренерами і до сьогодні. Йому приписується створення безлічі спортивних концепцій в галузі американського футболу, а його вислови частенько набували характеру афоризмів. На честь Вінса Ломбарді названий головний трофей американського футболу — приз переможцеві матчу за Суперкубок (так званий Super Bowl).

Маско, я вас знаю...

12 березня в Київському Музеї однієї вулиці відкриється п’ята виставка посмертних масок світових знаменитостей «Обличчя та маски». Цією експозицією Музей продовжує знайомити киян та гостей нашої столиці з незвичайним, оригінальним і емоційним видом пластичного мистецтва — посмертною маскою. Основу нинішньої виставки складають знахідки — 50 зліпків, зібраних упродовж останніх трьох років, у тому числі й оригінали. Серед раритетів — посмертні маски Льва Троцького, Генріха Гіммлера, Олександра ІІІ, Петра Кропоткіна, Еріх-Марії Ремарка та інші.

Газета: 
Рубрика: