Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / КУЛЬТУРА

14 січня, 2010 - 00:00

Джинси в... опері

Виконавці другорядних ролей і музиканти оркестру театру «Ла Скала» вийшли на виставу «Кармен» у повсякденному одязі на знак протесту проти порушення їхніх трудових прав, повідомляє lenta.ru, посилаючись на Associated. Претензії музикантів пов’язані з тим, що на гастролях їх примушують репетирувати довше ніж належно. Музиканти, зокрема, залишилися незадоволеними тим, що репетиція в Парижі тривала на шість хвилин довше відведеного на неї часу, а під час генеральної репетиції в Токіо диригент Даніель Баренбойм змусив артистів повторити деякі сцени. За регламентом, якого дотримуються дуже прискіпливо, генеральна репетиція має проходити без пауз і зупинок. Глядачі, котрі прийшли на «Кармен», залишилися незадоволеними неприємним сюрпризом і зустріли музикантів вигуками «Ганьба!». Як підкреслює агентство, солісти в акції протесту участі не брали й на виступі були вдягнені в костюми. За словами офіційного представника «Ла Скала» Карло Марія Челлі, вочевидь, актори й музиканти добиваються додаткових грошових компенсацій. Вони мотивують це тим, що, на відміну від Італії, де репетиція може тривати 15 зайвих хвилин, на гастролях артисти перебувають у важчих умовах через переїзди. Представник профспілки артистів «Ла Скала» Джанкарло Альборі заявив, що члени трудового об’єднання мають намір зустрітися й виробити загальну позицію щодо проблеми, перш ніж починати переговори з художнім керівником театру Стефаном Лісснером.

Iсторія ХХ століття в кіноверсії Олівера Стоуна

Відомий режисер представить американцям свій погляд на роль Гітлера, Сталіна й Трумена. На зустрічі з американськими критиками автор культових фільмів «Дорз» і «Природжені вбивці» зізнався, що готує 10-годинний телевізійний проект про історію XX століття, передає newsru.com, посилаючись на The Guardian. За словами Олівера Стуона, він хоче позбавити американців шаблонних уявлень про політичні фігури, і його фільм «Секретна історія Америки» стане своєрідною «протиотрутою» від упереджених думок, які нав’язуються в школах і центральних ЗМІ.

«Гітлера легко використовувати як цапа-відбувайла, — вважає режисер, — а от зі Сталіним зовсім інша історія. Не можна змальовувати його як героя, треба виходити з реальних фактів. Він бився з німецькою військовою машиною сильніше, ніж будь-хто». У фільмі буде розказано й про Мао, й про Джозефа Маккартні, а також про президента Гері Трумена, котрий скинув бомби на Хіросисму й Нагасакі. «Ми не можемо ділити людей лише на «поганих» і «добрих», — наполягав Стоун. — Гітлер став продуктом ланцюжка подій. Звідси й ефект. У той же час, люди в США не знають про зв’язок Першої й Другої світових воєн».

Зображення Мухаммеда вилучили з колекції

Нью-йоркський музей Метрополітен прибрав із своєї експозиції всі картини із зображенням пророка Мухаммеда, пише The New York Post. За офіційною версією, колекція ісламського мистецтва, представлена в музеї, була скорочена через брак місця. Проте джерело NYPost зі співробітників Метрополітен розповіло, що на рішення також вплинуло бажання керівництва музею уникнути можливих конфліктів з радикально налаштованою частиною мусульман. На думку адміністрації, зображення пророка можуть викликати обурення віруючих, як це було, наприклад, із данськими карикатурами на Мухаммеда. Чи повернуться картини з пророком в експозицію після її планового оновлення 2011 року, поки невідомо. Експерти з ісламського мистецтва вважають дії працівників Метрополітен надмірно обережними. «Музеї мають цілковите право виставляти зображення Мухаммеда в історичному контексті — це ні в кого не повинно викликати претензій», — вважає історик Йельського університету Кішвар Різві. Він також назвав «прикрим» рішення про перейменування «Ісламської галереї» Метрополітен в експозицію мистецтва «Арабських земель, Туреччини, Ірану, Центральної та Південної Азії», заявивши, що ділити мистецтво за національною ознакою «проблематично й безглуздо».

Газета: 
Рубрика: