Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / КУЛЬТУРА

30 липня, 2009 - 00:00

Листи пристрасних друзів

Британський літературознавець Девід Уоллер знайшов в одному з приватних будинків неподалік від Лондона листування французького письменника Гюстава Флобера з англійською аристократкою Гертрудою Теннант. Зі знайдених 24 листів автора «Мадам Боварі» принаймні дюжина ніколи раніше не публікувалася. Ці документи ввійшли до книги Уоллера «The Magnificent Mrs Tennant» («Прекрасна місіс Теннант»), повідомляє lenta.ru, посилаючись на The Guardian. Гертруда Теннант, власниця відомого в середині XIX століття лондонського салону, була знайома й підтримувала листування з багатьма видатними сучасниками, в тому числі з Оскаром Уайльдом, Генрі Джеймсом, Віктором Гюго, Уїльямом Гладстоном. Спадкоємці Теннант зберегли її кореспонденцію, але не підозрювали, наскільки вона цінна, поки Девід Уоллер не виявив у їхньому сімейному архіві пакет, помічений написом «Листи відомих людей. Не викидати». Як виявилося, Гертруда Теннант, у дівоцтві Колльєр, познайомилася з Флобером 1842 року в містечку Трувіль, куди вона приїхала з батьками. Письменнику в той час було 22 роки. Знайомство продовжилося в Парижі в подальші роки, причому 1844 року Флобер писав про те, що хотів би «нескінченно продовжити» проведений із Гертрудою час. Девід Уоллер вважає, що роману між молодими людьми не було, але без сумнівів у них виникла «amitie amoureuse», «пристрасна дружба». Флобер і Гертруда відновили листування 1857 року. До цього часу вона вже вийшла заміж, а він закінчив «Мадам Боварі». Роман їй не сподобався, вона спробувала вплинути на свого французького друга, пославши йому примірник популярного «пасторального» роману Джордж Еліот «Адам Бід». Остання особиста зустріч Флобера і місіс Теннант відбулася 1876 року, коли вона відвідала письменника в Парижі. Флобер тоді працював над повістю «Просте серце». Їхня зустріч була дуже теплою, і листування відновилося, протривавши до смерті Флобера 1880 року, а Гертруда Теннант надовго пережила його: вона дожила до глибокої старості й померла в 1918 року.

Музика та інтернет

Близько третини користувачів інтернету впродовж останніх трьох місяців хоча б один раз скачали з мережі піратську музику, повідомляє TorrentFreak з посиланням на дані аналітичної компанії Interpret. У дослідженні Interpret взяли участь близько 64 мільйонів осіб. 36% з них, або 24 мільйона осіб, зізналися в незаконному скачуванні музики з інтернету. Серед користувачів, які скачували піратську музику, 9% упродовж останніх трьох місяців легально придбали хоча б один альбом. Окремі композиції за цей самий період купували 16% любителів безкоштовної музики. Трохи менше половини учасників дослідження Interpret вважають, що музика, яка продається в інтернеті, повинна бути дешевшою, ніж композиції на фізичних носіях.

«Тривимірна» номінація

Організатори Венеціанського кінофестивалю вирішили піти за віяннями моди і ввели нову 3D-номінацію, що дозволить визначити найкращий стереоскопічний фільм року, повідомляє Variety. Спонсором номінації виступить італійська компанія-виробник сонячних окулярів Persol. Примітно, що приз може дістатися «трьохвимірній» стрічці, створеній у будь-якій країні світу з вересня 2008 по серпень 2009 року. До програми киноперегляду вже включені 3D-версія «Історії Іграшок» студії Pixar і «трьохвимірний» хоррор Джо Данте «Діра». Для номінації вже виділене особливе журі, до складу якого ввійшли американський кінокритик і редактор відділу «кіно» в L.A. Weekly Скотт Фаундас, колумніст New York Times Дейв Кер, а також режисер італійських експериментальних 3D-фільмів Надя Раноччі. Нагадаємо, що фестиваль пройде з 2 по 12 вересня. Так Стівен Соденберг презентує у Венеції свою останню стрічку «Інформатор», пише kinopoisk.ru. Режисер-документаліст Майкл Мур представить фільм на злобу дня «Капіталізм: Любовна історія», а Майк Джадж комедію «Екстракт». Уес Андерсон покаже ляльковий мультфільм «Незрівнянний містер Фокс» за Роальдом Далу. Однією із найцікавіших картин форуму стане дебютна робота колишнього креативного директора Gucci Тома Форда «Холостяк» (подробиці програм і показів Венеціанського кінофестивалю стануть відомі 30 липня). Фільмом відкриття заходу стане остання робота Джузеппе Торнаторе «Баарія».

Газета: 
Рубрика: