Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / КУЛЬТУРА

7 лютого, 2009 - 00:00

Криза та шедеври

Картину Клода Моне «На лугу» продано на аукціоні Christie’s у Лондоні за 11,2 мільйона фунтів стерлінгів (близько 16,2 мільйона доларів США), повідомляє AFP. Хоча до початку торгів робота Моне, написана 1876 року, оцінювалася в 15 мільйонів фунтів (близько 22 мільйонів доларів).

На відміну від Моне, подвійний портрет роботи Амадео Модільяні «Les deux filles» («Дві дочки») було продано дорожче, ніж передбачали. При естимейті в 3,5—5,5 мільйона фунтів фінальна ціна лота становила 6,5 мільйона фунтів. Серед інших найбільш значущих лотів аукціону була картина Анрі де Тулуз-Лотрека «Двоє друзів», продана за 6,2 мільйона фунтів стерлінгів, і рання робота Едуарда Вюйара «Кравчині», що пішла з молотка за 5 мільйонів фунтів стерлінгів, — трохи нижче за попередню оцінку.

Почет для «короля» Аль Пачино

Знаменитий голівудський актор зіграє роль короля Ліра в екранізації шекспірівського твору, яку готує режисер Майкл Редфорд, повідомляє lenta.ru, посилаючись на Variety. Для них обох це буде вже другий досвід перенесення на екран творів Шекспіра. Редфорд є творцем фільму «Венеціанський купець», де роль Шейлока грав Аль Пачино. Зйомки фільму розпочнуться в середині року й проходитимуть у Європі. У фінансуванні проекту беруть участь британські й ірландські компанії.

Нагадаємо, що 2008 р. повідомлялося про підготовку до зйомок ще однієї версії «Короля Ліра». Режисером стрічки має стати Джошуа Майкл Стерн, а роль Ліра виконає Ентоні Хопкінс. Ролі його дочок дісталися Наомі Вотс, Кірі Найтлі та Гвінет Пелтроу.

Нагороди шукають героїв

Народилася нова творча премія — «Майстер». Відтепер щорічно визначатимуть шість лауреатів у галузі літератури, музики, образотворчого мистецтва, театру, кінематографа, громадської позиції, яка вплинула на розвиток культури України. Номінантом на вручення цієї нагороди можна стати, незалежно від місця проживання і громадянства, важливо бути представником саме української культури. Організатори нової премії переслідують мету пожвавити творчу атмосферу нашої столиці, консолідувати художню громадськість країни, підвищити міжнародну значущість сучасного мистецтва України.

Презентація премії «Майстер» відбулася в Театрі ім. Лесі Українки. На ній був присутній доктор мистецтвознавства, який спеціально приїхав із Москви, ректор Школи-студії МХТ Анатолій Смелянський. У цього визнаного історика, теоретика і практика театру — безліч творчих іпостасей, він пише та видає книги, займається дослідженнями театру, створює телепередачі, веде широку педагогічну діяльність не лише в Росії, а й за кордоном. Смелянський провів у Києві майстер-клас: познайомив присутніх зі своєю роботою зі створення циклу з дев’яти телефільмів про творчий і життєвий шлях Михайла Чехова — «М. Чехов. Почуття цілого».

Михайло Олександрович Чехов — відомий драматичний актор, режисер, театральний педагог, племінник письменника-класика Антона Чехова—автора акторської психотехніки, постулати якої виклав у книзі «О технике актера». 1928 року Чехов полишає СРСР, жив у Німеччині та Америці, організував акторську студію, знімався в Голівуді. Життєвий шлях видатного актора закінчився 1955 року; він похований у США. Нині шанувальники таланту Михайла Чехова знаходять його могилу на вулиці з поетичною для цвинтаря назвою — « Дерева, які шепочуть» у Голівуді, повідомляє Алла ПІДЛУЖНА.

Хто стане «Казкарем-2009»?

Оприлюднено список претендентів на премію пам’яті Астрід Ліндгрен. Він складається з 153 осіб із 60 країн світу, повідомляє ІТАР-ТАРС. Премія Астрід Ліндгрен — найбільша нагорода за досягнення в галузі літератури для дітей та юнацтва — запроваджена урядом Швеції після смерті видатної дитячої письменниці в січні 2002 року. Грошовий вимір премії становить 5 млн. шведських крон (500 тис. євро), що можна порівняти з Нобелівською премією. Ім’я лауреата 2009 року буде названо 24 березня на батьківщині Ліндгрен, у містечку Віммербю. Журі складається з двадцяти осіб, яких призначає Національна рада з культури. Серед них письменники, літературознавці, художники, критики, бібліотекарі.

Родину Ліндгрен представляє її онучка Анніка, працівниця видавництва. Минулого року лауреатом премії стала письменниця Соня Харнетт з Австралії — «один з найбільш значних новаторів сучасного роману для підлітків».

Газета: 
Рубрика: