Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / КУЛЬТУРА

27 листопада, 2008 - 00:00

Тиша й таємниця

У галереї «Срібні дзвони» проходить персональна виставка київської художниці Ганни Дахно. Її живопис — поетичні пейзажі й не менш поетичні натюрморти — реальність, сповнена тиші й таємниці («На Трійцю», «Біля причалу», «Весна»). Не випадково найяскравіші фарби своїх весняних і літніх вражень Ганна Дахно ніби приглушує легесеньким сріблястим серпанком — навіть якщо це «Макове поле», «Кримський захід», «Гілка черешні», тобто сюжети, що буквально провокують на різнобарв’я. Втім, саме різнобарв’я — найулюбленіша, найважливіша стихія художниці, тільки це не кольори, а квіти — всі, від ранньо-весняних до пізньо-осінніх. Квітами Ганна Дахно наповнює — у своїх картинах — і сади, й кімнати. І на «Старий рояль» — який взагалі-то є головним героєм присвяченої йому роботи — художниця, не втримавшись, ставить маленький букет, повідомляє Оксана ЛАМОНОВА, фото автора.

Шеф-кухар Рівз

Знаменитий режисер Девід Фінчер займеться поки що безіменним фільмом, головну роль в якому зіграє Кіану Рівз. Як повідомляє ресурс SlashFilm, про проект відомо досі лише те, що мова в картині піде про якогось «шеф-кухаря». Знаючи про любов Фінчера до похмурих історій, можна припустити, що під цим прізвиськом ховатиметься безжалісний серійний убивця. Lenta.ru нагадує, що Фінчер є автором таких відомих картин, як «Сім», «Бійцівський клуб», «Кімната страху», «Зодіак». У грудні на екрани виходить його нова робота — фільм «Загадкова справа Бенджаміна Баттона», головні ролі в якому зіграли Бред Пітт та Кейт Бланшет. В основі сюжету фільму коротка розповідь Френсіса Скотта Фіцджеральда.

Оперні ювілеї

Нью-йоркський театр Метрополітен-опера влаштує 15 березня 2009 року гала-концерт на честь свого 125-річчя та 40-річчя від дня дебюту Пласідо Домінго на сцені театру. Як пише lenta.ru, посилаючись на агентство France Presse, програму концерту вже визначено, до неї увійдуть 26 номерів із найзнаменитіших постановок минулих років. Домінго буде головним гостем вечора. Диригуватиме Джеймс Лівайну. У ході гала-вечора на сцені з’являться не лише знамениті співаки, але й історичні декорації, в тому числі роботи Марка Шагала для «Чарівної флейти», оформлення першого «Парсифаля», поставленого не в Байрейті, декорації до світової прем’єри опери Пучині «Дівчина із Заходу», реквізит першої постановки «Фауста» в Метрополітен-опера.

Газета: 
Рубрика: