Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / КУЛЬТУРА

6 листопада, 2008 - 00:00

«Медовий місяць»

Сербія й Албанія збираються зняти спільний кінопроект — стрічку «Медовий місяць». Про це повідомляє lenta.ru з посиланням на агенцію France Presse. Режисером фільму буде серб Горан Паскалевич, а продюсером картини стане албанський сценарист Генк Перметі. «Медовий місяць» присвячений двом парам молодих людей, сербській і албанській, які планують емігрувати до Євросоюзу. Сценарій картини написаний Паскалевичем і Перметі. За словами Паскалевича, під час створення сценарію авторів надихала картина «Велика ілюзія» (1937) французького режисера Жана Ренуара. Зйомки картини, бюджет якої становитиме 1,5 мільйона євро, пройдуть в Албанії та Сербії. Очікується, що стрічка буде завершена вже наприкінці цього року.

Святковий радіомарафон

Національна радіокомпанія України підготувала низку програм до 9 листопада — Дня української писемності та мови. Зокрема, творчий колектив «Радіо «Культура» проведе святковий радіомарафон «Звучи, рідна мово». Він розпочнеться у прямому ефірі з шостої години ранку і закінчиться опівночі. До участі в ньому запрошено провідних учених-мовознавців, письменників, діячів культури та мистецтва нашої країни. У передачі «Знакова постать» директор Інституту мовознавства ім. О. Потебні Віталій Скляренко та мовознавець Ірина Фаріон розкажуть слухачам про успіхи та проблеми вивчення рідної мови, які виникають у різних регіонах країни у запровадженні державної мови в офіційних установах, освіті, ЗМІ та в громадському житті; не обминуть і болючу проблему спротиву поширенню української мови на сході й півдні України та в Криму. Потім естафету прийме головний редактор проекту «Наша мова» Тарас Марусин, доктор філологічних наук, письменник Микола Тимошик та кандидат історичних наук Кирило Галушка. Слухачі матимуть змогу поставити гостям студії запитання у прямому ефірі щодо стану української мови в нашій країні та у світі. В рамках святкового радіомарафону прозвучать вірші та пісні українських авторів. З вітальним словом до слухачів звернуться: академік Микола Жулинський, відомий артист Анатолій Паламаренко та інші. Відбудеться «Диктант національної єдності», взяти участь у якому запрошено всіх небайдужих українців (про умови цієї акції «День» повідомляв у № 198).

Десантник-романтик

Британський письменник Кріс Раян узяв жіночий псевдонім Моллі Джексон і має намір видати романтичну новелу, пише lenta.ru з посиланням на Daily Telegraph. Колишній десантник Раян більш відомий у Великій Британії як автор романів про війну 1991 року в Персидській затоці. Видання зазначає, що це перший досвід 47-річного письменника в жанрі жіночих романів. За словами самого письменника, «перший і останній». В інтерв’ю виданню письменник пояснив: «Я просто хотів написати добротну сімейну сагу». Роман називається «Дочка рибалки». Раніше він уже був виданий в Австралії, де отримав чимало позитивних відгуків. Тепер Раян має намір представити книгу британській публіці. Очікується, що у Великій Британії книга надійде у продаж у березні 2009 р. Під час війни в Персидській затоці Кріс Раян був членом відомого британського патруля «Браво-два-нуль». Завдання патруля полягало у виявленні та знищенні мобільних пускових установок балістичних ракет на території Іраку. В ході воєнних дій більшість десантників патруля загинули або були захоплені в полон. Крісу Раяну вдалося втекти з полону. Повернувшись до Великої Британії, Раян опублікував понад двадцять художніх книжок на воєнну тематику.

Газета: 
Рубрика: