Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / КУЛЬТУРА

11 жовтня, 2008 - 00:00

Дослідник «останніх вільних людей»

Жан-Марі Гюстав Леклезіо, 68-річний французький письменник, названий лауреатом Нобелівської премії з літератури 2008 року. У прес-релізі Нобелівського комітету зазначається, що Леклезіо пише «про нові напрями, поетичні пригоди, почуттєві захоплення», він — «дослідник людства поза межами правлячої цивілізації». Жан-Марі Гюстав Леклезіо — класик сучасної французької літератури. Вважається одним із найвизначніших письменників Франції свого покоління. Народився в Ніцці 13 квітня 1940 року. Батько його був англійцем, а мати — француженкою. Отримавши гуманітарну освіту, він працює в двох англійських університетах — в Брістолі та в Лондоні. Він написав понад за 30 книжок — романів, збірок новел, перекладів мексиканських міфів. Популярність до Леклезіо прийшла 1963 року, коли він опублікував свій дебютний роман «Протокол» (за нього отримав Гонкурівську премію та премію Ренодо), нагадує lenta.ru. 1993 року Леклезіо написав історію життя та кохання художників Фріди Кало та Дієго Рівери, яка отримала новий зліт популярності після успішної прокатної долі фільму «Фріда». Подорожуючи Мексикою та Панамою, Леклезіо деякий час жив серед індіанців. Цей незвичайний досвід змінює його уявлення про світ і сильно впливає на його творчість. Багато творів письменника присвячені розповідям про життя «останніх вільних людей» на планеті. Успіхом у читачів користуються його романи «Пустеля», «Золота рибка», «Дієго та Фріда», збірка «Небесні жителі». Сама церемонія вручення лауреату Нобелівської премії, що складається із золотої медалі, диплома Шведської Королівської академії і чека на 10 мільйонів шведських крон (1,42 мільйона доларів або 1,02 мільйона євро), відбудеться в Стокгольмі 10 грудня. Правила Шведської Королівської академії забороняють згадування імен потенційних володарів премії не лише в пресі, але і в приватних бесідах. Напередодні вручення нагороди члени Нобелівського комітету голосують за одного з п’яти кандидатів із короткого списку, зміст якого залишається таємницею. Нобелівська премія з літератури вручається з 1901 року. Лауреатом премії 2007 року була британська письменниця Доріс Лессінг.

Гарні й погані скрипки

Фізикам вдалося з’ясувати, чим конкретно звук гарної скрипки відрізняється від звуку поганої. Про це повідомляє Nature News. Роботу вчених опубліковано в часописі The Journal of the Acoustical Society of America. Для досліду Джордж Біссінгер зі Східного університету Кароліни вибрав 17 інструментів, якість яких варіювалася від «поганого» до «прекрасного». Серед скрипок, які вивчалися, було, наприклад, декілька легендарних інструментів: Titian (1715) і Willemotte (1734) Страдіварі, а також Plowden (1735) Гварнері дель Гезу.

Біссінгер вивчав деякі характеристики звучання цих інструментів, намагаючись знайти залежність між ними та якістю звучання скрипки. Серед характеристик були такі: залежність звуку від сили, прикладеної до струни, частоти головних резонансів (мод) інструмента, а також розподіл звуку в напрямах у просторі. Окрім цього, Біссінгер обчислив еластичність дерев’яних пластин, із яких складено скрипку, і силу глушіння звуку, пише lenta.ru. За словами вченого, статистичний аналіз показав, що між цими характеристиками і якістю скрипки немає ніякого зв’язку. Наприклад, одна зі скрипок Страдіварі давала найбільш спрямований з усіх зразків звук, у той час як інша більше за всіх його розсіювала. Біссінгеру, проте, вдалося виявити, що в хороших скрипок спостерігається кращий відгук у діапазонах низьких частот. За словами вченого, саме додаткові баси відповідальні за повноту звуку гарних інструментів. Багато хто з музикантів, визнаючи наявність гарних і поганих скрипок, мають сумнів у можливості фізичної інтерпретації якості скрипок.

Пачино, Пфайффер та бейсбол

Компанія Miramax працює над картиною про життя тренера бейсбольний команди Los Angeles Dodgers Томмі Ласорді, повідомляє lenta.ru, посилаючись на Variety. Інтерес до ролі Ласорді виявив Аль Пачино, а роль його дружини зіграє Мішель Пфайффер. Ласорді працює з Los Angeles Dodgers уже 59 років, а з 2007 року Ласорді та його дружина відсвяткували 57-у річницю спільного життя. Він визнаний одним із кращих тренерів із бейсболу в США. Раніше Пачино та Пфайффер уже знімалися разом у картині Геррі Маршалла «Френкі та Джонні». Стрічка, в якій розповідалося про кохання колишнього ув’язненого та офіціантки, вийшла на екрани 1991 року.

Газета: 
Рубрика: