Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / КУЛЬТУРА

24 травня, 2008 - 00:00

«Крик» повернувся

Знамениту картину норвезького експресіоніста Едварда Мунка, що була вкрадена 2004 року й знову знайдена 2006 року, повернули до зали музею Мунка в Осло. Полотно «Крик» було відреставроване й наново датоване. Як повідомляє lenta.ru, посилаючись на агентство France Presse, тепер мистецтвознавці переконані, що картина була написана 1910 року, а не 1893-го, як вважалося раніше. Нагадаємо, «Крик» та інша відома картина Мунка «Мадонна» були викрадені під час зухвалого пограбування музею художника в норвезькій столиці 2004 року. Завдяки невідомому інформатору поліція виявила обидва полотна в серпні 2006 року. Три людини, які причетні до пограбування музею, були засуджені до різних термінів ув’язненого.

Поп-ідол США

Рокер із Техасу 25-річний Девід Кук став новою «зіркою» на музичному Олімпі, отримавши престижний титул «Американський ідол» 2008 року, повідомляють РІА «Новости», посилаючись на телеканал FOX. Титул «Американського ідола» присвоюється кращому початківцю-співаку країни, який повинен перемогти численних суперників у багатоступінчатому музичному марафоні (американському аналогу «Фабрики зірок»). Таланти для конкурсу по всій країні відбирають судді — ведучий цього музичного марафону Саймон Кауелл, популярна співачка Пола Абдул і рок-музикант Ренді Джексон. Як випливає з офіційної біографії нової національної «зірки», Кук уперше взяв у руки гітару в два роки. Відтоді він записав шість альбомів, у тому числі один сольний. «Американський ідол» — найпопулярніше в США інтерактивне шоу в живому ефірі, підсумки якого підводяться телеглядачами. За учасників нинішнього фіналу шоу голосувала рекордна кількість музичних фанів — 97,5 мільйона проти 74 мільйонів минулого року. Девіду Куку віддали свої голоси 56% глядачів. Шоу «Американський ідол» існує з 2002 року, за встановленими правилами, брати участь у ньому можуть лише громадяни США у віці до 28 років.

Кіно з мобілки

26 травня в Україні стартує другий щорічний фестиваль DJUICE MOBILE MOVIE FEST 2008 — конкурс короткометражних фільмів, знятих за допомогою мобільного телефону. Як повідомили Корреспондент.net організатори проекту, програма фестивалю розділена на дві частини — аматорську і професійну. Представити свої роботи на конкурс зможуть як звичайні любителі мобільного кіно, так і представники молодого покоління українських кінематографістів. Тема конкурсних робіт цього року — «Найсмішніше мобільне кіно». За умовами конкурсу, бажаючі взяти участь у фестивалі повинні за допомогою мобільного телефону зняти веселий випадок або ситуацію з повсякденного життя. Нововведенням цього року став конкурс кінопроби. Збір любительських робіт продовжиться три тижні. Готові фільми можна присилати за допомогою MMS або власноручно завантажити на wap.djuice.com.ua. Переможці будуть визначені голосуванням відвідувачів wap-порталу та членами професійного журі. Заключний показ фестивалю пройде 3 липня в столичному кінотеатрі «Київ». Переможці восьми номінацій отримають приз — мультимедійний комп’ютер Nokia N82, а чотири кращих роботи ввійдуть у програму короткометражок Future Shorts Ukraine. Крім того, фільм, що отримав премію в номінації «Краща режисерська робота» відправиться на один із міжнародних фестивалів мобільного кіно.

Газета: 
Рубрика: