Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / КУЛЬТУРА

29 березня, 2012 - 00:00

Життя в зеленому кольорі

3 квітня в Києві виступить відома грузинська джазова співачка й композитор Ніно Катамадзе. У Палаці «Україна» вона разом з гуртом Insight презентує програму «Green» зі своєї «кольорової» серії. Нагадаю, попередніми своїми альбомами — «Black», «White», «Red» — Ніно підкорила серця гурманів музики. Її пісні хвилюють душу, викликають у кожного слухача свої емоції, які спираються на пережите й сокровенне. Коли слухаєш чарівливий голос співачки, то хочеться стати кращими, світлішими, сміятися, плакати і мріяти... Ніно Катамадзе & Insight — це більше, ніж музика! Їхні пісні спонукають розмірковувати про вічність. Незважаючи на величезний успіх, Ніно залишається скромною і простою. Вона не любить давати інтерв’ю. Катамадзе говорить: «Усе, що я можу сказати, я співаю, мої почуття неможливо розповісти, ними можна лише ділитися через музику». Вона цілковито віддається пісні на сцені, кожен концерт Ніно не залишає байдужим жодного слухача, а одного дня потрапивши під чари таланту Катамадзе, ви — її фан і вже нізащо не пропустите жодного виступу грузинської діви, повідомляє Аліса АНТОНЕНКО.

«Океан Ельзи» & «Бумбокс»

Двоє «китів» української рок-сцени «Океан Ельзи» та «Бумбокс» записали спільну композицію — «Це зі мною». Як повідомляє прес-служба «Океанів», ідея з’явилася у Святослава Вакарчука ще торік. Однак лише цієї зими він з Андрієм Хливнюком втілив її в життя. Музику і початковий текст написав Славко. А вже в процесі роботи Андрій дописав свій (другий) куплет і долучився до приспіву. Участь у записі брали музиканти обох команд. «Вийшов хіт, — вважає відомий музичний оглядач Юрко ЗЕЛЕНИЙ. — Дуже правильно зроблена і комерційно вивірена пісня. Композиція добре сприйматиметься як по радіо, так і на концертах. Це приємна несподіванка, що ні один, ні другий лідер суперпопулярних гуртів не виявляв гонору та надмірних амбіцій і зробили добру роботу разом. Очевидно, цей хіт потрібен обом, тому що слухач і глядач завжди очікують чогось нового. Насправді це дуже рідкісна практика не тільки у вітчизняному, а й світовому шоу-бізнесі, щоби «кити» співпрацювали. Зазвичай усе відбувається за іншою формулою: один дуже відомий виконавець співає з маловідомим, слугуючи для нього своєрідним локомотивом», — повідомляє Надія ТИСЯЧНА, «День».

Джейн Фонда зіграє Ненсі Рейган

Роль колишньої першої леді США відома голлівудська актриса зіграє у фільмі Лі Денієлса «Дворецький», повідомляє Variety. Картина розповість про Юджина Аллена — чорношкірого дворецького, який працював у Білому домі впродовж 34 років. Аллен вийшов на пенсію 1986 року (коли президентом США був Рональд Рейган). Головну роль у фільмі Денієлса пропонують Форестові Вітакеру. Кандидатом на роль дружини Юджина Аллена є Опра Вінфрі — нині з нею ведуть переговори. Ліам Нісон і Джон К’юсак можуть зіграти президентів США — Ліндона Джонсона і Річарда Ніксона. Сценарій стрічки «Дворецький» написав Денні Стронг, який раніше працював над телевізійним фільмом про Сару Пейлін «Гра змінилася». До речі, останньою на сьогодні акторською роботою Джейн Фонди є роль у фільмі «Світ, кохання і недостатнє розуміння», поставленому Брюсом Бересфордом. У картині також знялися Елізабет Олсен, Джеффрі Дін Морган, Кетрін Кінер і Розанна Аркетт. Ця стрічка має вийти в прокат у червні.

«Шлях у вирій»

Так поетично і трохи сумно називається експозиція в галереї «Мистець» — персональна меморіальна виставка відомої київської художниці Тетяни Мисковець (1957 — 2012 рр.). Щедрість її таланту вражає — розкішні пастелі, які таємничо мерехтять ізсередини, легкі та прозорі акварелі. Проте улюбленою технікою Тетяни Мисковець був батик (розпис на шовку) — техніка рукотворна і напрочуд чутлива, яка вимагає віртуозності та при цьому здатна зберегти і передати мало не будь-який порух руки — і душі. У батику художниця шукала й експериментувала, переходячи від релігійних та ліричних мотивів до строгих символів і далі, до абстракції, де захиститися сюжетом було вже неможливо, і доводилося оперувати лише «абсолютами»: кольором, формою, композицією. Творчість Тетяни Мисковець вирізняється незвичайним розмаїттям: квіти й зірки, діви та янголи, а ще — дорога, небо, політ, розповідає Оксана ЛАМОНОВА.

Газета: 
Рубрика: