Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / КУЛЬТУРА

28 жовтня, 2006 - 00:00

«Сади восени»

Так називається новий фільм відомого грузинського режисера Отара Іоселіані, знятий у Франції. За жанром це лірична комедія, повідомляють РІА Новости. Фільм «Сади восени» став учасником конкурсу I Міжнародного кінофестивалю в Римі. Як завжди в картинах Іоселіані, а це авторське кіно, знімалися не лише професіонали, але й люди, не причетні до акторського ремесла. «Усі люди артистичні, — вважає режисер. — А найкращі актори — це шахраї й поліцейські... У принципі, знімати можна всіх, потрібно лише пояснити, що вони нічого не повинні робити того, що не властиве їм у житті. І тоді все буде чудово».

Коллінз виступить у Vice City

Відомий британський поп-музикант Філ Коллінз з’явиться в грі Grand Theft Auto: Vice City Stories для портативної ігрової системи PlayStation Portable, повідомляється на сайті Gamespot. Раніше вже було відомо, що в саунтреці до нової серії бойовика GTA, що прославився надто високим рівнем насильства, буде використаний як мінімум один трек Коллінза (напевне, In the Air Tonight). У новому рекламному ролику Vice City Stories видно, що цю пісню виконує комп’ютерна копія самого музиканта, пише lenta.ru. Філ Коллінз здобув популярність як вокаліст і ударник англійської групи Genesis. Пісня In the Air Tonight була записана для його першого сольного альбому Face Value в 1981 році. Гра Theft Auto: Vice City Stories, в якій буде використаний цей трек, з’явиться на прилавках магазинів 30 жовтня в США і 3 листопада в Європі.

Екран без куріння

Кінокомпанія Miramax Films ухвалила рішення, що епізодам фільмів у DVD-записах, де показують людей, які палять, передуватимуть невеликі відеокліпи про шкоду куріння, повідомляє агентство Reuters. Тим самим керівництво Miramax вирішило підтримати кампанію з боротьби з палінням серед підлітків, ініціаторами якої виступила влада 41 штату, а також округу Колумбія й Пуерто- Ріко. У вересні 2006 року вони направили спеціально створені рекламні ролики про шкоду куріння в 13 кінокомпаній. За словами генерального прокурора штату Коннектикут Ричарда Блюменталя, сюжети про шкоду куріння мають слугувати противагою кінематографічним образам здорових і модних курців і розповісти правду про цю шкідливу звичку й хвороби, які вона спричиняє. Miramax стала першою компанією, яка відгукнулася на цю ініціативу. «Я сам колишній курець і відчуваю свою відповідальність перед молодими людьми, яким необхідно розказати про шкоду куріння», — заявив один із братів-фундаторів компанії Харві Вайнштайн.

Турне «Щедрика»

У Костелі святого Олександра пройшов концерт, який став початком «Українських музичних сезонів». Прозвучали твори В.А. Моцарта, Ж Бусто, Д. Хілтона, С. Рахманінова, а також обробка естонської народної пісні «На нашій вулиці», які дуже тепло прийняли слухачі. Хор «Щедрик» заснований у 1971 році видатним майстром хорового мистецтва Іриною Сабліною і ось уже 35 років гідно презентує Україну в найвідоміших концертних залах світу. Юні хористи виступали у Великому залі Московської консерваторії ім. П. Чайковського, «Mozarteum» у Зальцбурзі, «Beethovenhalle» у Бонні, «Roy Thomson» — у Торонто. Співом дитячого хору захоплюються президенти різних країн, відомі музиканти і навіть Папа Римський Бенедикт XVI. Репертуар «Щедрика» вражає різноманітністю: твори Ренесансу і бароко, класичної і духовної, сучасної і народної музики. Сьогодні колективом керує, продовжуючи традиції української хорової школи, донька засновниці, випускниця Національної музичної академії України Маріанна Сабліна. До речі, у хорі робили свої перші кроки на сцені — тенор Володимир Гришко, композитор Вікторія Польова та співачка Марія Ліпінська. Зараз у колективі підростають нові майбутні «зірки». Наприклад, 10-літня Оленка Плотнікова, одна з наймолодших учасниць хору, займається у «Щедрику» вже чотири роки. З тих пір Оленка разом з юними співаками побувала з виступами у Канаді та Німеччині. Власне, за кордоном «Щедрик» можна почути навіть частіше, ніж на Батьківщині. З цією «традицією» треба щось робити — вирішило керівництво хору, і вже 28 жовтня у Запоріжжі «Щедрик» розпочне гастрольне турне по різним містам України.

Газета: 
Рубрика: