Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / КУЛЬТУРА

16 серпня, 2006 - 00:00

Номінанти «Букера»

Оргкомітет британської премії Man Booker Prize назвав імена 19 письменників, чиї романи попали в довгий список фіналістів, а ім'я володаря престижної літературної нагороди стане відоме 10 жовтня, повідомляє lenta.ru. Довгий список журі відбирало з 112 романів. У суддівську колегію цього року ввійшли літературний критик і професор Оксфордського університету Герміон Лі, поет і письменник Саймон Армітедж, романістка Кандіа МакУїльям, критик Ентоні Квінн i актриса Фіона Шо. До списку фіналістів потрапити, зокрема, австралієць Пітер Кері, що двічі удостоювався «Букера» (1988 й 2001 рр.) і південноафриканська письменниця Надін Гордімер, володарка не тільки «Букера» (1974), але й Нобелівської премії з літератури (1991). Читачам СНД Кері може бути відома за романами «Справжня історія зграї Келлі» й «Моє життя як фальшивка». Також на нагороду претендують Баррі Ансуорт (перекладався його роман «Мораліте»), Сара Уотерс, відома за книгою «Тонка робота», Джон Макгрегор («Якщо ніхто не говорить про чудові речі»).

«Золотий чобіт» Іствуда

Популярний американський кіноактор і режисер отримав спеціальний приз за внесок у жанр вестернів. Цю нагороду Клінт Іствуд вручили від американського Фонду кіно й телебачення, повідомляє BBC News. На церемонії, яка пройшла в Лос-Анджелесі, премію герою вручив актор Морган Фрімен, що знявся в Іствуда в драмі «Крихітка на мільйон доларів». До речі, за цю картину сам К. Іствуд отримав «Оскара» як кращий режисер, а Морган Фрімен — як кращий актор другого плану. 1992 року Клінт Іствуд зняв вестерн «Непрощений», удостоєний двох «Оскарів» — за кращий фільм і кращу режисуру. Популярність прийшла до Іствуда після трьох вестернів Серджо Леоне — «За жменю доларів», «На кілька доларів більше» й «Хороший, поганий, злий», що вийшли на екрани в 60-х роках. Наступними роками він зіграв і в інших вестернах, у тому числі «Повісьте їх вище», «Два мули для сестри Сари», «Джо Кідд».

Українці на «Острові-2006»

На дунайському острові Обудоє в Будапешті виступом української рок-групи Mad Heads XL відкрився міжнародний молодіжний фестиваль Європи — Sziget-2006, повідомляють podrobnosti.ua з посиланням на УНІАН. Наші рок-музиканти вперше взяли участь у цьому престижному фестивалі. На Sziget (у перекладі з угорського «острів») щорічно приїздить чимало шанувальникiв, в тому числі й з України. У фестивалі взяв участь гранд рок-музики Роберт Плант. Слухачів також порадували американці Ministry й Jovanotti з Італії. Фест триватиме до наступної середи. А попереду десятків тисяч фанів чекають виступи Radiohead, The Rasmus, Placebo, Prodigy й багатьох інших зірок року.

Цифрове відео по інтернету

Найбільша у світі соціальна мережа MySpace з жовтня починає на своєму сайті продавати цифрове відео кіностудії 20th Century Fox, включаючи «Люди Ікс. Остання битва» й телевізійне шоу «24», повідомляє Reuters. Нова ініціатива компанії Мердока, якій належить MySpace, є першим кроком соціальної мережі на ринку відцифрованого відео. Повідомлення про угоду з кіностудією 20th Century Fox з'явилося після оголошення 900-мільйонного контракту з Google. На сьогоднішній день MySpace нараховує понад 85 мільйонів користувачів. 2006 року фундатори MySpace.com Кріс Девольф і Том Андерсон отримали нагороду Webby в номінації «Прорив року». За даними Hitwise, сайт соціальної мережі MySpace минулого місяця посів першу сходинку популярності серед сайтів у США, обігнавши навіть Yahoo, який тривалий час очолював цей рейтинг. На сьогоднішній день на MySpace.com припадає 4,46% усіх відвідувань сайтів у США. Також на MySpace припадає 80% усіх відвідувань сайтів соціальних мереж.

Скіфи на Іссик-Кулi

У Киргизії археологічна експедиція на чолі з віце-президентом Академії наук республіки Володимиром Плоских зробила унікальне відкриття, що свідчить про наявність 2,5 тис. років тому в зоні озера Іссик-Куль розвиненої, як на ті часи, цивілізації. Як повідомив в інтерв'ю ІТАР-ТАСС В. Плоских, аквалангістам, які входять до складу експедиції, на північному узбережжі озера на глибині п'яти метрів під водою й на відстані 2,5 км від берега вдалося виявити розмиті хвилями кургани, в яких ховали скіфів. «На цьому місці були знайдені предмети сакського (скіфського) періоду, що на диво добре збереглися, в тому числі бронзові наконечники, бронзові сокирки, кинджали, круглодонні глеки, а також золотий злиток вагою майже 70 грамів», — сказав академік.

Блондинка для президента

Трилер «Охоронець» із Дугласом і Бессінгер, який вийшов на екрани СНД, розказує про адюльтер і змову в Білому домі, повідомляє lenta.ru. Агент служби безпеки Піт Гаррісон отримує від інформатора звістку, що в охороні президента завівся «кріт», який працює на змовників, що планують убити главу США. Гаррісон ініціює розслідування, яке приводить до несподіваного результату — всі докази вказують на нього самого... Виправдатися він не може, оскільки має злочинний зв'язок із дружиною президента, й змовники цим користуються. Агент намагається першим відшукати зрадника, щоб урятувати президента й своє добре ім'я. Спочатку здається, що «Охоронець» обрав поворот у бік «виробничого» роману, але потім, коли розкривається інтрига між охоронцем (Майклом Дугласом) і дружиною президента США (Кім Бессінгер), починає здаватися, що фільм обрав більш високу царину саги про неможливе кохання... А не вистачає в стрічці містера президента. Узагалі, в усіх фільмах про Білий дім глава США виявляється фігурою глибоко нещасною й глибоко залежною від свого оточення. «Охоронець» не тільки не виключення, він ще більш жорстокий до глави держави — нешкідливого розгубленого чоловіка пенсійного віку, чия дружина-блондинка спить із співробітником СБ. До речі, режисер Кларк Джонсон заробив собі ім'я на телебаченні — беручи участь у постановці таких поліцейських серіалів: «Відділ убивств», «Закон і порядок», «Щит», «Місто ангелів». Там же він познайомився й з політичною темою, попрацювавши над серіалом «Західне крило».

Новий Тюїльрі

Французький уряд готовий виділити 300 мільйонів євро на відновлення паризької королівської резиденції (Тюїльрі), побудованої для Катерини Медічі 1564 року й спаленої в дні Паризької комуни 1871 р. Для створення детальної програми реставрації зібрали комісію з видатних діячів культури й політиків на чолі з письменником Морісом Дрюном, повідомляє lenta.ru з посиланням на газету The Telegraph. Ален Бумьє, президент Національного комітету з реконструкції Тюїльрі, сподівається, що адміністративні деталі проекту вдасться узгодити за три роки, а будівництво триватиме приблизно чотири роки. Зараз на місці Тюїльрі розбитий сад, який має ту ж саму назву, але деталі підмурка й креслення збереглися. Майже всі витвори мистецтва й предмети інтер'єра, що знаходилися в палаці, також уціліли. Вони знаходяться у кількох музеях. Видатні французькі архітектори вважають, що наново відбудований палац поверне гармонію краєвиду на Єлисейських полях, який відкривається від Тріумфальної арки (зараз його порушує скляна піраміда Лувру).

Газета: 
Рубрика: