Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / КУЛЬТУРА

3 серпня, 2006 - 00:00

Радянські мюзикли в Італії

На 63-му Венеціанському кінофестивалі, який відкривається 30 серпня, буде показана ретроспектива радянських мюзиклів. Про це повідомив директор кінофоруму Марко Мюллер. Він підтвердив, що в основному конкурсі візьме участь дебютна стрічка молодого театрального режисера Івана Вирипаєва «Ейфорія», повідомляють news.ru. У програмі «Обрії» буде показаний фільм «Вільне плавання» Бориса Хлєбнікова, а закриє фестиваль фільм Павла Лунгіна «Острів», що відкривав цього року «Кінотавр». «Ми переглянули цього разу 1429 повнометражних картин й обрали три російські нові стрічки», — розказав Мюллер. Він також повідомив, що в програмі «Таємна історія російського кіно» на Венеціанському кінофорумі буде представлена ретроспектива радянських мюзиклів з 18 фільмів. Починається вона картиною «Гармонь» (1934 р.) режисерів Ігоря Савченка та Євгена Шнейдера, завершується фільмом Андрона Кончаловського «Романс про закоханих» (1974 р.).

Щоденники гравера

У США знайдений щоденник знаменитого японського гравера Утагава (Андо) Хиросиге (1797 — 1858 рр.), вивезений із країни майже 80 років тому, повідомляють РІА «Новини» з посиланням на агентство «Кіодо цусін». Записник, що складається з 19 здвоєних аркушів японського паперу з щоденниковими записами й 18 сценічними начерками, був проданий минулого року на аукціоні в Лондоні, після чого потрапив до одного американського колекціонера. Куратор музею Хіросіге в префектурі Тотігі Сін’я Ітікава, який дізнався про це, зміг оглянути записник і визнав його автентичність. Вона озаглавлена «Щоденникові зарисовки Косю» й складена наприкінці 1841 року, коли деякі багаті торговців запросили Хіросіге відвідати місто Косю, розташоване в нинішній префектурі Яманасі неподалік від японської столиці. Подробиці відвідин та сцени, що привернули увагу гравера, містяться у щоденнику.

Якщо ранні роботи Хіросіге засновані на реальних подіях, сценках, які митець піддивився на вулицях, то другий етап його творчості ознаменувався появою пейзажних гравюр. Першу, видану 1825 року, серію «Вісім видів Омі», присвячену красі озера Біва, Хіросіге зробив, не покидаючи Едо (нинішній Токіо). Наступна серія «Десять видів Східної столиці», яка була видана через два роки, зображувала різні види столичного міста. Серпня 1832 року Хіросіге пройшов усю східну дорогу Токайдо, що зв’язувала Едо й Кіото, внаслідок чого з’явилася велика серія пейзажних гравюр «П’ятдесят три станції тракту Токайдо» (Токайдо годзюсан цугі), що стала найвідомішим його твором. Як повідомив куратора Ісікава, знайдений щоденник художника буде виставлений уже цього року по черзі в кількох музеях країни.

Міст імені Норріса?

Міністерство економіки Угорщини організувало інтернет-голосування, щоб визначити, як назвати новий міст через Дунай (на півночі від Будапешта), повідомляє Reuters. За ім’я голівудського актора Чака Норріса голоси віддали 8725 чоловік, тобто 11% опитаних. Другими за популярністю йдуть і угорський гуморист Геза Хофі й фундатор монархії Іштван. Далі йдуть імена Бада Спенсера й Боба Марлі, а також назва «Міст, який ніколи не трапиться»... Голосування триватиме до 8 вересня, а міст через Дунай повинен відкритися 2008 року.

Пожалійте Гаррі

Два відомі американські письменники Джон Ірвінг і Стівен Кінг звернулися із закликом до автора пригод хлопчика-чарівника, англійської письменниці Джоан Роулінг, не вбивати Гаррі Поттера у своїй останній книжці, повідомила Газета.ru. «Я тримаю пальці схрещеними за Гаррі», — сказав Ірвінг на спільній прес-конференції перед добродійними читаннями в Нью-Йорку. У свою чергу Кінг заявив, що сподівається, що Роулінг буде справедливою по відношенню до свого героя. Зараз Джоан Роулінг працює над останньою, сьомою книжкою про Гаррі Поттера. За її власним визнанням, наприкінці книжки помруть два герої, однак хто це буде, письменниця тримає в таємниці.

Газета: 
Рубрика: