Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / КУЛЬТУРА

8 квітня, 2006 - 00:00

Сценарій «Касабланки» визнано кращим в історії

Сценарій до фільму «Касабланка», поставленому Майклом Кертісом у 1942 році, гільдія сценаристів Америки назвала кращим. Свій хіт-парад із 101 картини гільдія опублікувала в четвер 6 квітня, повідомляє Lenta.ru з посиланням на Reuters. За «Касабланкою» Джуліуса та Філіппа Епстайнов і Говарда Коха слідують «Хрещений батько» Маріо Пьюзо та Френсіса Форда Копполи (1972, режисер Френсіс Форд Коппола), «Чайнатаун» Роберта Тауна (1974, режисер Роман Поланськи), «Громадянин Кейн» Германа Манкевича й Орсона Уеллса (1941, режисер Орсон Уеллс) і «Все про Єву» Джозефа Манкевича. Замикають десятку кращих «Енні Хол» Вуді Аллена й Маршалла Брікмана (1977, режисер Вуді Аллен), «Бульвар Сансет» Чарльза Брекетта, Біллі Уайлдера й Д. Маршмана-мол. (1950, режисер Біллі Уайлдер), «Сіть» Падді Чаєфського (1976, режисер Сидні Люмет), «У джазі тільки дівчата» Біллі Уайлдера й Ай. Даймонда (1959, режисер Біллі Уайлдер), і «Хрещений батько II» Маріо Пьюзо і Френсіса Форда Копполи (1974, режисер Френсіс Форд Коппола).

Щоб скласти рейтинг із 101 сценарію, члени гільдії сценаристів розглянули понад 1400. В остаточному списку виявилися 45 оригінальних сценаріїв і 56 адаптацій. Серед них переважають драми — 60, комедій набралося 26, а фільмів у змішаних жанрах – 15. Тільки три сценаристи — Вуді Аллен, Френсіс Форд Коппола й Біллі Уайлдер — представлені чотирма картинами, ще троє — Уїльям Голдман, Джон Хьюстон і Чарлі Кауфман — трьома.

Моцарт — не бідняк

Цей рік проходить під знаком Моцарта. По всьому світу проводяться тисячі концертів, присвячених 250-річчю легендарного композитора. Але особливий розмах торжеств відбувається в Австрії. До ювілею маестро вдалося розкрити кілька таємниць про його життя. Віками історики зображали Моцарта генієм-безсрібником, проте новий документ спростовує цю думку. Вчені виявили в австрійських архівах докази того, що Моцарт належав до верхівки суспільства того часу й жив вельми комфортно, з річним доходом у 10 тис. флоринів — $42 тис. у сучасному еквіваленті. За словами експертів, такий рівень заробітку дозволяв великому композитору входити в символічну п’ятірку найбільш успішних діячів у Відні XVIII століття, повідомляє telegraf.by.

«Моцарт заробляв дуже багато», — вважає директор музичних архівів Відня Отто Біба. За його словами, досить успішними в плані економічного добробуту вважалися музиканти-професіонали, які заробляли на рік 450 флоринів. Біба також відзначив, що основним заняттям Моцарта в Відні було викладання гри на музичних інструментах аристократам, що було доволі прибутковою справою. Однак є велика кількість свідчень того, що Моцарт був дуже марнотратний і швидко витрачав усі свої гроші. В архівах було виявлено багато листів, у яких композитор просить своїх зас тупників і знайомих позичити йому великі суми грошей для покриття боргів.

Виставка в Відні, на якій представлено багато документів, які стосуються життя Моцарта, триватиме до 30 червня. Вона проходить у рамках року святкування 250-ї річниці від дня народження великого композитора (він жив у Відні з 1784 по 1787 р. р. — на вершині своєї короткої, але шаленої слави композитора та музиканта).

«Лоліта» по-індійському

Відомий в Індії кінорежисер Рам Гопал Верма наступного місяця приступає в Мумбаї до зйомок фільму за мотивами роману «Лоліта» Володимира Набокова. Індійська кіноверсія роману обіцяє бути зовсім не такою, як колишні, повідомляє ІТАР-ТАРС. Верма відзначив, що сюжетним ядром картини стануть відносини 54- річного чоловіка з дівчиною, яка за віком його донька. Таким чином індійська екранна Лоліта значно подорослішає в порівнянні зі своїм літературним прототипом, з’явившись 18-річною юною красунею, а не дівчинкою, як у Набокова. «Ми проведемо в фільмі тонку психологічну лінію, якою з’єднаємо двох людей різного віку. Іскра глибокої любові, що спалахнула між ними в усьому змінить життя героїв картини, примусить їх по-іншому поглянути на світ і на самих себе», — поділився своїм задумом кінематографіст. На головну роль Верма вибрав мега-зірку індійського екрана, відомого по сотнях фільмів Амітабха Баччана. А хто зіграє індійську Лоліту — це поки найголовніший секрет режисера. Екранний роман про любов матиме скромну назву «Без слів», що й повинно виражати «тихий» психологізм картини. На відміну від інших індійських фільмів у цій стрічці не буде ані пісень, ані запальних танців, повідомив Верма.

«Основний інстинкт 3»

На світові екрани вийшов «Основний інстинкт-2», а Шарон Стоун заявила, що хоче зняти третій фільм про письменницю Кетрін Тревел, роль якої прославила актрису. За словами Стоун, вже є сценарій наступної частини, але вона б хотіла стати режисером стрічки, а не зніматися в головній ролі. Зйомки третього фільму відбуватимуться в Англії.

Шарон Стоун не приховує, що їй 47 років. Вона навіть бравірує своїм віком: «Сьогодні я привабливіша аніж коли мені було 20... Жінка, якій за сорок — кращий вік для пані. Вік не має до сексуальності жодного відношення. Сексуальність — це те, що йде зсередини. Треба завжди залишатися собою, не копіюючи когось»...

Актриса залишилася незадоволена режисерською роботою британця Майкла Кейтона-Джонса й, можливо, саме його винуватить у невдачі «Основного інстинкту-2», відзначає ІТАР-ТАРС. До речі, в неї були серйозні розбіжності і з режисером першої картини Полом Верховеном. Але все ж саме талант Верховена забезпечив феноменальний успіх картині й зробив суперзіркою саму Шарон. Однак знімати Верховену другу картину продюсери не довірили. Були знехтувані також кандидатури Джона Франкенхаймера («Ронін», «Азартні ігри») та Джона Мактірнана («Полювання за «Червоним Жовтнем», «13-й воїн»). Перший фільм «Основний інстинкт» за сценарієм Джо Естерхаза вийшов на екрани в 1992 році. Його успіх був приголомшуючим, а касові збори по всьому світу склали понад 350 млн. доларів. Нещодавно на екрани вийшов «Основний інстинкт-2», який критики зустріли досить прохолодно, але Шарон Стоун вважає, що третя спроба буде більш вдалою.

Газета: 
Рубрика: