Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / КУЛЬТУРА

23 листопада, 2005 - 00:00

Вірші Ділана продали за $80 тисяч...

Збірник віршів славнозвісного американського музиканта Боба Ділана продано на аукціоні за 78 тисяч доларів, повідомляє AP. Вірші були написані у 1960 році, коли Роберт Циммерман, який іще не взяв собі псевдонім Боб Ділан, учився у коледжі. Рукопис, що складається із 12 аркушів, придбав приватний колекціонер з Європи, повідомили представники аукціонного дому Christie’s, що організував торги. Більшість віршів підписані «Ділан» або «Діланізм» (Dylanism), за словами представників Christie’s, — це перше згадування псевдоніма Роберта Циммермана, під яким він став відомий в усьому світі. Серед інших лотів, виставлених на торги минулого понеділка, — електрогітара Stratocaster, що належала Еріку Клептону. Раритет за 36 тисяч доларів придбав американський колекціонер. При цьому, впорядники аукціону планували, що гітару буде продано за 3—5 тисяч доларів. Однак не всі з майже 200 лотів, представлених на торги, в понеділок знайшли покупців. Наприклад, не вдалося продати медальйон, який у 1967 році носив під час одного з фестивалів Джимі Хендрікс. Упорядники розраховували виручити за нього від 60 до 80 тисяч доларів, однак покупців лот не привабив. Не зацікавив їх також оригінал тексту пісні The Doors «Not To Touch The Earth», написаний у 1968 році Джимом Моррісоном, який планувалося продати за 40—60 тисяч доларів.

...А за полотно Тернера хочуть $15 мільйонів

Там же, на аукціоні Christie’s у Нью-Йорку буде виставлено пейзаж британського художника XIX століття Джозефа Тернера за 15 мільйонів доларів. Ця сума — найвища стартова ціна за картину, написану англійцем, зазначає Reuters. Полотно Тернера «Вид на Джудекку з каналу Фузіна», відоме також як «Giudecca, La Donna della Salute and San Giorgio», належить фонду святого Франциска Ассизького з 1992 року. Востаннє ця картина виставлялася на публічний аукціон у 1897 році. Нові торги призначені на квітень 2006 року. В 1840 році Джозеф Тернер написав близько 150 акварелей у Венеції й три пейзажі маслом за їх мотивами. «Вид на Джудекку» — одна з цих трьох картин. У 1841 році «Вид на Джудекку» був представлений на виставці Королівської академії мистецтв у Лондоні і став надзвичайно відомим. Рекорд вартості картини Тернера було встановлено у 1984 році, коли його морський пейзаж із видом Фолкестона було куплено за 9 мільйонів доларів. Найдорожчою англійською картиною, будь-коли проданою з аукціону, поки що вважається полотно Джона Констебля «Шлюз». У 1990 році за неї заплатили 18,4 мільйона доларів.

А $12-мільйонного Поллака викрадено...

Зовсім інші турботи у музею Еверхарда в місті Скрентон, штат Пенсільванія, — викрадено картину художника Джексона Поллака вартістю 1,6 мільйона доларів, повідомляє AP. Злодії проникли до будівлі музею у п’ятницю вночі через службовий вхід. Узявши дві картини, що висіли в одному із залів, — полотно Поллока та шовкографію Енді Уорхолла, яка коштує близько 15 тисяч доларів, — злодії залишили приміщення до приїзду поліції. Камери відеоспостереження, якими обладнано музей, у ніч крадіжки були вимкнені. Полотно Джексона Поллака «Springs Winter», написане відомим американським художником у 1949 році, належало приватному колекціонеру, який надав картину для музейної експозиції. Керівництво музею поки що відмовилося робити будь-які заяви з приводу крадіжки, повідомивши, що обставини з’ясовуються поліцією. Підготував Юрій ЗЕЛІНСЬКИЙ, «День»

«Думки» L. Drozd’а

У галереї «Срібні дзвони» відкрилася виставка робіт L. Drozd’a — під цим псевдонімом переховується творець, «більш відомий публіці як музикант і лідер групи «Дрозди»», а цього разу, звісна річ, він виступає як живописець. Експозиція отримала назву «Думки». Цілком імовірно, що живопис L. Drozd’a пов’язаний із його музикою, а можливо — стає її продовженням, таким собі колористично- графічним аналогом. Однак він і сам по собі вельми цікавий. Художник дотримується принципів contemporary art, використовуючи ручний фотодрук і сміливо, але вишукано створює барвисті «фони», на яких виникають то середньовічні королі, то тіні героїв класичних картин, то абсолютно сучасні красуні, або музиканти, або величаві «Ченці» (в однойменній серії), які є найвиразнішою з нинішніх «думок» L. Drozd’a. Роботи викликають нез’ясовне почуття контакту з цими чужими й одночасно близькими відбитками — спогадами про дитинство та мріями мандрівника. Оксана ЛАМОНОВА

Газета: 
Рубрика: