Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / КУЛЬТУРА

9 грудня, 1999 - 00:00

Задвірки правителів під об'єктивом Сокурова

Продовжує своє кіноосмислення теми вождів і диктаторів відомий російський режисер Олександр Сокуров. Героями його попередніх документальних робіт вже виступали Борис Єльцин та Адольф Гітлер; про фюрера ж і його стосунки з Євою Браун остання на сьогодні художня стрічка Сокурова «Молох». Повністю відповідно до законів ідеологічної симетрії, вважає Дмитро ДЕСЯТЕРИК , «День», Сокуров приступив до зйомок нової картини, присвяченої іншому диктатору — Леніну. У цьому фільмі мова піде про останні дні Володимира Ілліча у Горках, а роль більшовицького партайгеносе виконає Леонід Мозговий — актор, що так повнокровно зіграв в «Молохові» Адольфа Гітлера.

Повернення до реалізму

У Дитячій академії мистецтв на Оболоні відкрито виставку живопису Валентини Виродової-Готье. Цікаво, що художниця відібрала для неї майже тільки портрети. Названо їх частіше за все гранично просто — за іменами моделей; і тепло, по-домашньому, як називають дуже близьких і дуже дорогих людей. Серед цих портретів немає виконаних на замовлення — хіба що написані для того, щоб порадувати. Все це визначило особливу атмосферу виставки, її камерність, навіть — затишність. Валентина Виродова-Готье дотримується старого доброго реалізму, особливу увагу приділяє при цьому декоративності і колористичній вишуканості своїх робіт. Строката хустка, квітучі кульбаби стають у неї важливим засобом характеристики персонажів. І, зрозуміло, мета найкращих портретів Валентини Виродової-Готье — не просто у зображенні (нехай і віртуозному) зовнішньої схожості. Усі її герої (причому, частіше — героїні — видно, чисто по-людськи ближчі художниці, і — діти) — люди добрі, більш того — здатні щедро роздавати свою доброту іншим, повідомляє Оксана ЛАМОНОВА .

Студії Наума Осташинського — 50 років

Завтра в київському Будинку вчителя відбудеться незвичайне свято — дитяча художня студія Старокиївського палацу дітей та юнацтва, лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів, відзначатиме своє 50-річчя. Серед киян вона більше відома, як студія Наума Осташинського, яку він заснував півстоліття тому. За роки творчої роботи ДХС виховала понад півтори тисячі митців різних видів і жанрів мистецтв, серед яких народні художники України Людмила Мєшкова, автор багатьох чудових мозаїчних панно, в тому числі мозаїчного панно у Будинку ЮНЕСКО в Парижі, лауреат Державної премії імені Т. Г. Шевченко, голова Національної спілки майстрів народного мистецтва Володимир Прядка, академік, скульптор Анатолій Куш, автор прекрасних графічних творів Борис Тулін. Роботи студійців експонувалися більш ніж у 140 країнах світу, де отримували всенародне визнання. Про те свідчать численні нагороди, якими відзначали твори цих авторів. Інф. «Дня».

Газета: 
Рубрика: