Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Квіти на порожніх кріслах

У Львівській опері вшанували пам’ять загиблих на війні – виконанням «Stabat Mater»
23 квітня, 2022 - 11:33

У Страсну п’ятницю, 22 квітня, у Львівському національному театрі опери і балету імені Соломії Крушельницької відбулася символічна акція – вшанування пам’яті загиблих героїв та жертв повномасштабної російської агресії.

Цього вечора окремі ряди партеру театру, залиті червоним світлом, були вільними (а це – близько 100 місць) і на них лежали квитки на концерт і квіти.  У театрі зазначають, що таким чином згадують про полеглих на війні військових та цивільних, які ніколи більше не зможуть відвідати події театру чи принести квіти артистам.

Серед невинно убієнних невинних жертв російської агресії й розстріляні в Ірпені батьки головного диригента Львівської національної опери Івана Чередніченка.

«У Страсну п’ятницю щороку ми давали концерти духовної музики, щоби людина могла задуматися над своїм життям… Цей рік, який приніс в Україну війну, змістив акценти, додавши ті емоції, які переживає кожна українська родина і увесь народ, – розповідає генеральний директор-художній керівник Львівської національної опери Василь Вовкун про задум поминальної акції. – Військові, лікарі, вчителі, студенти, діти з батьками й всією родиною – вони любили життя і творчість навколо, слідкували за афішами та в жодному разі не пропустили б чергової новинки в улюбленому театрі. Сьогодні вони теж мали б бути у залі, але... їх крісла залишилися порожніми, прикрашеними лише символічним квитком та квітами». 

У концерті прозвучала «Stabat Mater» Джованні Батісти Перголезі у виконанні камерного оркестру театру, солісток Софії Соловій і Тетяни Вахновської та під орудою диригента Юрія Бервецького. І це – музика, яка упродовж багатьох століть є найвідомішим мистецьким втіленням страждань Діви Марії перед розп’яттям Ісуса Христа.

Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів. Фото «Дню» надали у Львівській опері (Юрій Стефаняк)
Рубрика: