Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Кит над Києвом

У столиці встановлять 12-метрову медіа-скульптуру
4 лютого, 2021 - 09:46
ФОТ НАДАНО УКРАЇНСЬКИМ КУЛЬТУРНИМ ФОНДОМ

Медіа-скульптура «Київський Кит» стане найбільшим мистецьким об’єктом в Україні, створеним з переробленого пластику і першою інтерактивною скульптурою, що відображатиме стан довкілля в столиці. Автор композиції — український медіа-артист Валерій Коршунов, відомий за соціальними та культурними проєктами в Чорнобилі, серед яких найбільша в країні діджитал-скульптура «Чорнобильське сяйво», вибудована у Зоні Відчуження на основі величезної радянської радіолокаційної станції «Дуга»; мурал на будівлі ЧАЕС; створення Волонтерського штабу на пожежах у Чорнобилі у квітні 2020, а також за скульптурою Artefact: Prometheus на віртуальній Плаї всесвітньо відомого фестивалю Burning Man (США).

Завдяки інтерактивному освітленню «Київський Кит» та простір довкола нього змінюватимуться в залежності від якості повітря у Києві, кількості опадів, пори року, календарної дати та навіть від фази місяця, що пов’язано з рівнем припливів по всьому світу.

Об’єкт буде встановлено в одній з зелених зон міста Києва так, щоб доступ до скульптури мали всі мешканці й гості міста.

Головним матеріалом для створення Кита слугуватиме перероблений пластик, який збиратимуть під час відкритих освітніх практикумів у місті — таким чином, кожний містянин зможе долучитися до створення скульптури. У такий спосіб проєкт «Київський Кит» пропонує нове креативне рішення екологічної проблеми — перетворення пластику з пляшок та пакетів на колективний об’єкт мистецтва, котрий стане гордістю громади.

Автор скульптури Валерій Коршунов зазначив:

«Я вірю, що можливо створити сучасні об’єкти мистецтва у всіх куточках України, і замість отруйних сміттєзвалищ, вони стануть їх прикрасами та туристичними магнітами. Це значно підсилить розуміння ролі культури та мистецтва в житті українського суспільства та надасть нам всім приклад, як соціальна ініціатива і поява нового мистецького об’єкта може вплинути на розуміння екологічних ініціатив, на наших дітей, і навіть на економіку району та інтегрувати екологічну культуру в щоденні громадські практики.

Минулого року я організував роботу Волонтерського штабу на пожежах у Чорнобилі. Ми збирали та розвозили допомогу пожежним у саме пекло. У той час у Києві також була пилова буря, а потім всі шаленіли від погіршення стану повітря у місті. Медіа-скульптура буде змінюватися в залежності від стану навколишнього середовища в Україні, на неї буде впливати і стан повітря у Києві, який буде моніторитися новою системою моніторингу, що запускається Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України.

Проєкт «Київський Кит» безперечно сприятиме формуванню навичок сортування та переробки сміття, створенню нової екологічної культури, і драйвити його буде наше креативне рішення: перетворення сортування і переробки у колективний арт».

«Київський Кит» може стати новим місцем відпочинку та туристичним магнітом Києва, але перш за все він має символізувати відродження екології України.

Проєкт охоплює не лише побудову скульптури, а й додаткову інформаційну кампанію та освітні практикуми — унікальні відкриті події зі збору та сортування сміття та його переробку  на частини скульптури.

Загалом же подібна практика створення публічного мистецтва поширена в світі вже кілька десятиліть. Митці створюють найнемовірніші речі з металобрухту, дискет, вінілових дисків, старих касет, рештків комп’ютерів, автомобільних шин, пластика, зібраного з океанів, вжитого текстилю й навіть іграшок. Нарешті цей рух дійшов і до нас. Але краще пізно, ніж ніколи.

При підготовці цього тексту використані матеріали зі сторінок проєкту «Київський Кит» в соціальних мережах: https://www.facebook.com/ KyivWhale, https://instagram.com/ KyivWhale, https://t.me/KyivWhale.

Дмитро ДЕСЯТЕРИК, «День»
Газета: 
Рубрика: