Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Київ без «Києва»?

Столична громадськість не на жарт стривожена: майбутнє культового кінотеатру опинилося під питанням
11 січня, 2019 - 11:40
ФОТО НАДАНО КЦ КІНОТЕАТР «КИЇВ»

Спочатку було таке повідомлення на офіційному порталі Києва (інтернет-орган Київської міської ради й Київської міської держадміністрації) kyivcity.gov.ua:

«Кінотеатр «Київ» продовжить свою роботу в нинішньому форматі. Про це повідомила директорка Департаменту культури Діана ПОПОВА.

«Кінотеатр продовжить свою роботу в тому ж форматі, що й нині. Будь-які інші заяви — домисли, не більше. Фестивальний профіль у контексті меморандуму між КМДА та кінофестивалем «Молодість» так само буде ключовим», — наголосила Діана Попова.

Окрім того, постійні звернення орендаря до комісії з питань власності щодо зменшення орендної ставки викликають сумніви щодо його платоспроможності.

«Місто просто не може ставити під загрозу подальшу роботу цього легендарного кінотеатру. Тому для оперативного й ефективного управління майном громади, запропоновано включити «Київ» до мережі «Київкінофільм». Ми не можемо собі дозволити навіть припустити, що робота кінотеатру може бути зупинена», — додала Діана Попова.

Нагадаємо, кінотеатр «Київ» є пам’яткою архітектури і містобудування місцевого значення, і цільове призначення кінотеатру змінюватись не може. Окрім того, перед укладанням договору оренди, балансоутримувач має спочатку укласти охоронний договір із Департаментом охорони культурної спадщини, в якому також буде прописано цільове призначення будівлі — кінотеатр.

Діана Попова наголосила, що всі кінотеатри, які перебувають у мережі КП «Київкінофільм» демонструють сталий розвиток та ефективну роботу.

Отже, до мережі входять кінотеатри «Алмаз», «Факел», «Промінь», «Пролісок», «Старт», «Ліра», «Салют», «Лейпциг», «Флоренція», «Київська Русь», «Ім.Т.Шевченка», «Кіото», «Ленінград» («Дніпро»), «Загреб», «Братислава», «Краків» та «Молодіжний».

На оновлення матеріально-технічного стану комунальної мережі кінотеатрів тільки у 2018 році було виділено 20 млн з міського бюджету».

Орендар будівлі — це, власне, колектив кінотеатру, об’єднаний у товариство «Фестивальний центр «Кінотеатр «Київ». Саме Товариство на чолі з Вілією БОНДАРЕНКО останніх 20 років перетворило «Київ» на місце постійних фестивалів та прем’єр арт-хаузного кіна як національного, так і закордонного; тож цілком логічно, що зміна підпорядкування, а отже, і керівництва кінотеатру зумовлюють серйозні побоювання за майбутнє «Києва» в усіх спостерігачів.

Ми надали слово керівництву «Києва». На наші запитання відповіла заступниця директорки кінотеатру — Ірина ШИНКАРЕНКО.

— Ірино Юріївно, скажіть, а чому кінотеатру не можна переходити в комунальне підприємство «Київкінофільм»? Адже влада обіцяє зберегти нинішнє керівництво при цьому.

— Так. Вони пропонували Вілії Іванівні переходити в комунальне підприємство — але вона незгодна.

Чому?

— Бо за 20 років оренди товариство «Культурний центр кінотеатр «Київ» зробило капітальний ремонт уперше за 60 років. Є фото, яким був кінотеатр 1999-го. Ми зробили реставрацію — повернули оригінальний вигляд будівлі, закупили обладнання. Все зроблено колективом кінотеатру. І тепер ми маємо все це, всю свою роботу передати комунальному підприємству?

— А як же питання щодо оренди?

— 4 січня в нас закінчується договір оренди, який тривав 10 років і був подовжений ще на 10 років. 3 місяці тому, 3 жовтня, ми звернулися до Департаменту комунальної власності міста Київ з проханням подовжити оренду. 9 жовтня наш лист було зареєстровано під номером 40. Ми чекали якоїсь відповіді. Але листа від міста досі немає. Натомість почали з’являтись коментарі в інтернеті, що оренду не продовжують і передають нас «Київкінофільму», в якого й так багато роботи — 17 кінотеатрів, працюючих і ні. Тобто їм є чим займатися. Навіщо їм готовий продукт, який 20 років завойовував собі ім’я як фестивальний центр? Наша позиція — що це недоречно.

— Тож чому раптом? 20 років усе було гаразд.

— Нам це незрозуміло. У нас немає жодного офіційного документа. Взагалі нічого. Жодної відповіді на наше звернення не було.

— Яка форма вашої власності?

— Товариство з обмеженою відповідальністю «Культурний центр «Кінотеатр «Київ». Воно після утворення взяло в оренду цілісний майновий комплекс. Колектив узяв перший кредит, аби зробити капітальний ремонт. У 2002 відкрили Червоний зал. Почали працювати, віддали кредит. Далі за 2 роки відкрили Синій зал — теж брали кредит і теж віддали. Третій зал — «Сінематеку» — вже ремонтували власним коштом. Усі кошти, вкладені у відбудову й обладнання — нашого Товариства. Ми вважаємо, що протягом 20 років усі умови угоди виконували. Жодних питань до нас не було. Ми навіть прокоментувати нічого не можемо. Тільки оці суперечки в інтернеті.

А кому належить майновий комплекс? Хто власник?

— Місто Київ.

Тобто раціональних причин для передачі вас до «Київкінофільму» ви не бачите?

— Ні. Кажуть, що в них дуже гарний менеджмент. Пишуть, що в них дуже багато кінотеатрів. Вони всі гарно працюють, тому і з «Києвом» вони справляться. Тобто в нас, виходить, не дуже?

А як щодо вашої платоспроможності?

— У нас протягом осені відбулися фестивалі. Іноді до нас зверталися посольства, які не могли встановлювати зависоку ціну на квитки. Ми йшли назустріч, занижували ціни, все це проговорювали і розуміли, що 4 січня, якщо нам продовжуватимуть оренду, то плату перерахують. Вона мала збільшиться, але наскільки — ми не знали. Ми все ж таки культурний заклад і тому просили, аби ця ставка не була максимальна, щоб ураховувалася ця специфіка. Адже фестивальні ціни — абсолютно не комерційні.

В одній будівлі з вами ще розташовано кілька ресторанів. Вони теж орендарі?

— Так. Але вони не належать кінотеатру. Ми лише давали лист, що ми не заперечуємо. В них угоди з містом напряму і їм оренду подовжили аж до 2020 року, хоча вона не може бути тривалішою, ніж наша.

То що далі?

— Ми так само не знаємо, що робити. Ми звернулися до міста, до Міністерства культури, до Держкіна, нас підтримують. Ми не бачимо причин нам відмовити. Чекаємо 4 січня і якогось обгрунтованого рішення. Але чого чекати насправді, ми не знаємо.

На жаль, дива не сталося. 10 січня стало відомо, що Товариству договір оренди приміщення не подовжать. Як зазначив Департамент комунальної власності Києва у своїй відповіді «Громадському телебаченні»: «Листами від 12.10.2018 та від 19.12.2018, враховуючи пропозиції Департаменту культури, департамент повідомив ТОВ «Культурний центр «Кінотеатр «Київ», що термін дії договору оренди цілісного майнового комплексу кінотеатр Київ подовжувати не буде». Мовляв, для подовження терміна необхідне звернення Постійної комісії Київської міської ради з питань власності — а такого звернення не було. Обгрунтуванням для рішення про непродовження оренди є так само лист від Департаменту культури, який висловив думку про передачу кінотеатру до комунальної мережі «Київкінофільм».

І тут неможливо утриматися від ліричного відступу.

Як давній і постійний відвідувач «Києва», я не поділяю оптимізму чиновників щодо його майбутнього. Мені доводилося бувати в кінотеатрах «Київкінофільму». Прямо кажучи, вони або животіють, або взагалі не діють. Загалом, зі свого досвіду можу сказати, що всі заклади культури, які в нас перебувають на балансі держави, зазвичай критично недофінансовані й приречені на злиденне існування. Тому в мене є лише два припущення щодо причин цього рішення. Перше — міська влада не відає, що творить і не розуміє специфіку роботи кінотеатральних закладів. Друге, як на мене, ближче до істини — «Київ» хочуть відібрати в його колективу, аби потім довести до банкрутства й остаточного занепаду й з вигодою продати для перебудови під готель чи торговельний центр, як це вже трапилося з розташованою неподалік «Кінопанорамою», адже земля й нерухомість у центрі столиці — це справжня золота жила.

Хотів би помилятися.

Дмитро ДЕСЯТЕРИК, «День»
Газета: 
Рубрика: