Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Ліра» підбила підсумки

Перший кінотеатр українського фільму планує розширення мережі у столиці
9 липня, 2015 - 11:29
ФОТО З САЙТА KINOKOLO.UA

Нагадаємо, кінотеатр українського фільму «Ліра», який за сприяння Національної спілки кінематографістів України розпочав свою діяльність у березні 2015 року, нині завершив свій перший весняно-літній сезон. Про це повідомляє прес-служба НСКУ. За цей період у кінотеатрі, що працював п’ять днів на тиждень (у середу і неділю в його приміщенні грає вистави драматичний театр), відбулося 294 сеанси, на яких було продемонстровано 93 українські стрічки, а також організовано 25 зустрічей із режисерами та 13 прем’єрних показів українських фільмів. За чотири місяці сеанси українських фільмів у «Лірі» відвідали понад 4500 глядачів.

Кінотеатр українського фільму було відкрито вперше за часів незалежної України завдяки активній підтримці небайдужих українських режисерів — Дмитра Томашпольського, Мирослава Слабошпицького, Валентина Васяновича, а також діяльності начальника відділу кінопрокату КП «Київкінофільм» Лариси Зубенко.

Особливу подяку організатори висловили ведучому репертуарної рубрики кінотеатру «Музей кіно» кінознавцю Володимиру Войтенку, який щочетверга представляв глядачам шедеври української кінокласики.

Молоді режисери з громадської організації «Сучасне українське кіно» щосуботи демонстрували нові кіноальманахи (їх було 10), укладені з 68 короткометражних стрічок (із них — 12 анімаційних і 5 документальних). Саме завдяки цим людям є надія, що в українського кіно хороше майбутнє. Вони залучили 800 глядачів у цьому сезоні. Важливими акціями, що відбулися у кінотеатрі «Ліра», були «День Сергія Параджанова», «День солідарності з Олегом Сенцовим», «День Миколи Мащенка» (про які писала газета «День»), а також показ стрічки Михаїла Кауфмана «Навесні» (на фото — кадр із фільму) в живому музичному виконанні Єлизавети Жарикової (клавіші) та Маха Dee (ударні). Цей фільм було знято у кращих традиціях українського поетичного кіно про багатогранне життя Києва навесні 1929 року, це водночас і унікальний візуальний документ тієї доби. Робота, в якій уперше було використано метод «прихованої камери», відкрила глядачам нову форму документального кіно — поему, що естетизує повсякденне життя звичайних людей та їхні святкування. Автор ідеї «Навесні» М. Кауфман, брат і співавтор Дзиґи Вертова, у відповідності до авангардистської теорії «кіноока», ніби змалював кінокартину, порівнюючи повсякденне життя людей із красою пробудження природи...

Восени розпочнеться нова сторінка і новий сезон кінотеатру українського фільму «Ліра». Як розказали «Дню», до вересня дирекція хоче встановити нове обладнання, що дозволить покращити якість демонстрації картин, а також оновити фасад і вивіску на будівлі. У планах — створення власного сайта кінотеатру та збільшення його рекламних потужностей, а ще — розширення мережі кінотеатрів українського фільму в Києві.

Аліса АНТОНЕНКО
Газета: 
Рубрика: