Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Лірика та обрядові пісні

Ансамбль фольклорної та духовної музики «Многая лєта» відзначає 10-річчя і запрошує 26 жовтня на концерт
24 жовтня, 2018 - 10:41

Вечір відбудеться у Музеї Івана Гончара (вхід вільний). У програмі лунатимуть ліричні та обрядові пісні, зібрані співаками під час експедицій різними регіонами України.

Київський гурт «Многая лєта» було  засновано на кафедрі народнопісенного виконавства та фольклору КНУКіМ 2008 року Ганною Коропніченко — відомою в Україні фольклористкою, етномузикологинею, дослідницею традиції Київщини та Полтавщини, екс-солісткою першого в Україні фольклорного гурту «Древо».

Гурт «Многая лєта» — переможець у жанрі українського автентичного фольклору (напрям гуртовий спів) Київського обласного відбіркового конкурсу XV Всеукраїнського фестивалю сучасної пісні та популярної музики «Червона рута-2017».

НА АФІШІ СВЯТКОВОГО КОНЦЕРТУ ПРЕДСТАВЛЕНИЙ  ФРАГМЕНТ ІЗ РОБОТИ О.ЧЕРКАСОВОЇ «ДОРОЖЕНЬКА»

 

— Наш колектив наслідує традицію вторинного співу, який завжди вважався андеграундом. Ми намагаємося не переспівувати відомі, брендові пісні. Композиції, що лунатимуть на святковому концерті в Музеї Івана Гончара, є абсолютно унікальними, їх не можна почути будь-де. Це реконструкції досі не виданих автентичних пісень», — наголосила Г. Коропніченко.

Виконавці активно працюють над дослідженням народних звичаїв, обрядів, танців та пісень. Найбільшу увагу зосереджують на Середньо-наддніпрянських та Середньо-поліських співочих традиціях.

Гурт неодноразово презентував українську пісенну традицію за кордоном. За 10 років творчої діяльності «Многая лєта» стали учасниками багатьох конкурсів та фестивалів в Італії, Польщі, Болгарії, Чехії та Словаччині.

У складі ансамблю студенти з різних регіонів України — Полісся, Поділля, Нижня Наддніпрянщина, Південь України. Ключовим напрямом роботи є намагання відтворити традиції пісенного виконавства Полісся та Середньої Наддніпрянщини. За (2008—2013 рр.)  гурт опанував репертуар, що охоплює близько сотні пісень різних жанрів, записаних керівником та студентами, здебільшого на теренах Київщини з обох берегів Дніпра. Ключовими у репертуарі гурту стали твори духовного змісту — старовинні літургічні піснеспіви, записані від сільських клірошан, та псальми з різних регіонів України. Вагому частину репертуару становлять пісні ліричні — соціальні (козацькі, рекрутські, солдатські, чумацькі, строкарські) та родинні. Не оминає гурт і древнього пласту українського фольклору — обрядових пісень календарного та родинного циклів, а також традиційних танців.  Учасники виступають у автентичних костюмах першої половини XX ст.

Аліса АНТОНЕНКО. Фото з архіва «Дня»
Газета: 
Рубрика: