Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Львівська філармонія долучається до відзначення 130-ліття Йосипа Сліпого

Урочисті заходи розпочнуться завтра, 17 лютого, у день народження Йосипа Сліпого
16 лютого, 2022 - 18:10

В пам'ять про Патріарха Української греко-католицької церкви, блаженнішого Йосифа Сліпого колективи і солісти Львівської національної філармонії імені Мирослава Скорика у соборі Святого Юра зіграють (один за одним, з 13.00 до 17.00) чотири концерти, і це будуть виступи квартету Академічного камерного оркестру «Віртуози Львова» під керівництвом Володимира Дуди; квартету бандуристок «Львів'янки; Олени Мацелюх (орган), Лілії Цури (скрипка), Катерини Шалайської (скрипка), Ігоря Мацелюха (най); квартету АКО «Віртуози Львова» під керівництвом Андрія Кушніра.

Також завтра, 17 лютого, о 15.00 у фойє Львівської національної філармонії відкриють мистецько-документальний проєкт «Молитва до митрополита. Сліпий. Спадкоємець». Як розповіли «Дню» організатори події, це виставка мистецьких творів, що їх упродовж останніх двох років створили митці з різних регіонів України. До показу надали роботи Оксана Романів-Тріска, Олександр Охапкін, Віталій Гайдар, Мирон Катаран, Вікторія Шатковська, Святослав Владика, Любов Лебідь-Коровай, Марія Мартиненко-Гупало, Ольга Федорук, Оксана Андрущенко, Орест Гнатів, Уляна Креховець, Іванна Крип’якевич-Димид, Уляна Слюсар та Леся Безніско. До експозиції долучено зібрані і подаровані твори – Аскольда Стернюка, Василя Лопати, Івана Крислача, Романа Хоркавого та Євгена Безніска.

Автор проєкту – Олена Білоус.

Показ триватиме у філармонії до 10 березня, а потім експозицію показуватимуть у музеях Західної України, зокрема – в Червонограді, Бортятині, Нагуєвичах, Стрию, Дрогобичі та Трускавці.

Принагідно: відкриття проєкту «Молитва до митрополита. Сліпий. Спадкоємець», як і пасує у філармонії, буде музичним – за участю артистів Львівської національної філармонії та соліста Львівської опери тенора Михайла Малафія.

Довідково:

Верховний Архієпископ Йосиф Сліпий (прізвище при народженні Коберницький-Дичковський, 17 лютого 1892 – 7 вересня 1984) – церковний діяч, єпископ Української греко-католицької церкви, кардинал Римо-католицької церкви. З 1 листопада 1944 року – Митрополит Галицький та Архієпископ Львівський. З 23 грудня 1963 року – Верховний Архієпископ Львівський, предстоятель Української греко-католицької церкви.

Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів. Фото організаторів події.
Газета: 
Рубрика: