Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Молитва до Богородиці»

Національний будинок органної та камерної музики України відновлює концертну діяльність
20 квітня, 2022 - 14:20

Програма “Молитва до Богородиці”, присвячена всім киянам, які мужньо протистоять російській агресії.

21 квітня о 15:00 у Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ прозвучать хорові твори Джованні Перголезі, Івана Небесного, Ігоря Тилика, Ганни Гаврилець, Карла Дженкінса у виконанні Ансамблю класичної музики імені Бориса Лятошинського під керівництвом Міхаеля Крістера-Вандаловського.

У концерті беруть участь солісти: сопрано Олеся Люба, контратенор Роман Меліш та клавесинітска Наталія Фоменко.

Програма:

Іван Небесний «Архангельський глас»

Джованні Баттіста Перголезі «Стабат Матер»

Ігор Тилик «Покаяння відкрий мені двері, Життєдавче»

Ганна Гаврилець «Молитва до Пресвятої Богородиці»

Карл Дженкінс – Рубен Толмачов «Стабат Матер»

Середньовічна секвенція Stabat Mater, що описує страждання Богородиці біля під час розп’яття Христа, була покладена в основу багатьох знакових для європейської музики творів.

Перш за все, це Stabat Mater Джованні Перголезі, італійського композитора XVIII століття, який написав свій найпроникливіший твір незадовго до смерті у 26 років.

Крізь сотні років у XXI столітті традицію продовжує сучасний композитор Карл Дженкінс. Його Stabat Mater поєднує у собі західну музичну традицію зі східними інтонаціями і мовами: у творі уельського композитора поряд з латиною органічно звучать англійська, арамейська, грецька та іврит.

Нагадаємо, в Україні Богородиця здавна вважалася втіленням заступництва людства перед лицем ворога. У молитвах їй дякували за захист від нападників і з піснеспівами до неї руські воїни йшли у бій. На концерті всі думки українців про перемогу, мир і духовну розраду будуть втілені у «Молитві до Пресвятої Богородиці» Ганни Гаврилець. Виконання твору також присвячене світлій пам’яті української композиторки, яка померла у перші дні російського вторгнення, 27 лютого.

Вхід  на концерт вільний.

Газета: 
Рубрика: