Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Музичний голос країни

Kyiv Symphony Orchestra вирушає у європейський тур Voice of Ukraine
20 квітня, 2022 - 12:10

Завдяки дозволу Міністерства культури та інформаційної політики, Міноборони України, сприяння Державної агенції з питань мистецтв та мистецької освіти, - наші артисти змогли залишити країну для підготовки у Польщі стратегічно важливого концертного туру Європою, щоб представити потужний голос нашої країни, яка відчайдушно бореться за свою незалежність  - всьому світові.

         Перші концерти відбудуться 21 квітня в Національній філармонії у Варшаві та 23 квітня в Лодзькій філармонії імені Артура Рубінштейна.

        Музикантів і керівництво оркестру особисто привітали заступник прем’єр-міністра, Міністр культури та національної спадщини Польщі, професор Пйотр Глінський,  директор Національної філармонії Войцех Новак та директорка Національного інституту музики і танцю Катажина Мейснер, які відвідали першу репетицію оркестру від початку війни в концертній студії Польського радіо імені Вітольда Лютославського.

       Пйотр Глінський,виступив перед оркестром із зворушливою промовою, зазначивши, що в нашому оркестрі багато молодих музикантів і вони – це не лише майбутнє України, а й майбутнє світу. Також він передав артистам привітання від свого українського колеги, адже, як сказав, «вони постійно на зв’язку». «На жаль, я не зможу бути на вашому концерті у Варшаві чи Лодзі, тому що в цей час я перебуватиму в Києві, де буду зустрічатися з міністрами культури України та Литви, щоб підтримати вашу країну… …Ваше завдання – переконати Захід, що ми повинні діяти разом. Нам потрібні реальні санкції проти росії. Ми повинні за допомогою всіх країн припинити цю війну».

         Про виїзд музикантів клопоталася виконавча директорка Київського симфонічного оркестру Анна Ставиченко, яка приїхала до Польщі першою. Вона розповіла, що група з понад 100 музикантів та співробітників оркестру та їх сімей, - приїхали до Польщі, щоби підготуватися до виступу у співпраці з Варшавською філармонією та Національним інститутом музики та танцю:

- Ми вважаємо за честь і відповідальність бути справжнім і звучним голосом України у світі. У Варшаві наші музиканти гратимуть разом уперше з початку війни. В останні тижні ми були розкидані по всій країні, але сьогодні – об’єднані – ми з гордістю починаємо розповідати історію нашої боротьби за незалежність. Також наша виняткова культура, яка завжди була частиною основних європейських культурних процесів і наша культурна спадщина органічно вписана в різноманітну карту великої європейської родини. Ми хочемо, щоб наші концерти дали всім нам надію на мирне майбутнє і віру в те, що Україна підніметься сильнішою та красивішою, ніж будь-коли раніше.

         Після концертів у Польщі, Kyiv Symphony Orchetsra вирушає до Німеччині і гратиме: 25 квітня у Дрездені, Kulturpalast,  26 квітня у Ляйпцигу, Gewandhaus, 27 квітня в Берліні, Philharmonic, 28 квітня у Вісбадені, Kurhaus, 29 квітня у Фрайбургу, Konzerthaus, 30 квітня у Ганновері, Kuppelsaal, 1 травня в Гамбурзі, Elbphilharmonie.

         Для цього туру Kyiv Symphony Orchetsra підготував програму, яка презентує українську оркестрову музику від її зародження у 1770–х роках до шедеврів XX століття: Симфонія №1 До мажор (близько 1770–х) Максима Березовського (1745–1777), Симфонія №3 ор. 50 (1951) Бориса Лятошинського (1895–1968), «Мелодія» (1982) Мирослава Скорика (1938–2020).

        Знані українські скрипалі молодої генерації Діана Тищенко та Олексій Семененко виконають сольну партію у Поемі op. 25 (1896) Ернеста Шоссона (1855–1899).  Також, у якості соліста з оркестром виступатиме польський скрипаль Януш Вавровський, що грає на єдиному в Польщі Страдіварі.

        Луїджі Гаггеро, який очолює Київський симфонічний оркестр із 2018 р. зазначає, що оркестр є не лише частиною української культури, але й своєрідним символом: «Мої, як італійця, стосунки з українськими музикантами є символом того, чого прагне Україна, тобто інтеграції з Європою. Я бачу, як ми надихаємо один одного в нашій щоденній роботі. Ми повинні об’єднатися, щоб разом відродити європейську ідентичність, тому що, коли їй бракує одного елемента, вона не є повною».

        До речі, Київський симфонічний оркестр, першим з оркестрів Східної Європи, розпочав співпрацю з престижним міжнародним агентством KD Schmid. Завдяки місяцю постійної роботи цієї команди благодійні концерти KSO відбудуться в найпрестижніших світових концертних залах.

        Команда оркестру висловлює щиру подяку Міністерству культури та національної спадщини Польщі, Національному інституту музики та танцю, Національній опері Варшави за усебічну підтримку цього туру.

        Так, саме завдяки організації Національної філармонії Варшави та Войцеха Новака особисто, Національного інституту музики та танцю і Катаржини Мейснер особисто, за фінансової підтримки фонду Міністра культури та національної спадщини Польщі Пйотра Глінського KSO отримав можливість повернутися до спільних репетицій.

         «Вони повинні справлятися зі скрушною інформацією про те, що відбувається в Україні, переконувати європейську громадську думку, а тим більше європейських політиків, що ми повинні діяти рішуче», - відзначив Пйотр Глінський. З глибокою вдячністю за цю допомогу, а також з подякою за підтримку усім польським громадянам вагомою частиною програми «Голос України» стане музика польських авторів.

        Також, у зв’язку з концертним туром KSO Європою в умовах російсько-української війни, музиканти та його менеджмент публічно висловили ставлення команди до обов’язків культурної дипломатії під час війни та, зокрема, позицію в адвокації KSO під час концертного туру закордоном.

    24 лютого 2022 року росія розпочала невиправдане повномасштабне вторгнення в Україну, яке стало ескалацією так само необґрунтованої восьмирічної війни на Сході України. З використанням ракет, авіаударів та наземних сил російські війська скоюють воєнні злочини, по-звірськи й безпідставно вбиваючи тисячі мирних жителів, завдають ударів по цивільній інфраструктурі, нищать архітектурну і мистецьку спадщину українських міст. З повагою до непоправних витрат нас, українців, ми просимо коректно та повно визначати факти російсько-української війни: не вживати терміни «криза», «конфлікт» або «військова операція», а також чітко визначати роль країни-агресора, називаючи сьогоднішні події в нашій країні повномасштабним вторгненням росії до України, війною росії проти України.

      Kyiv Symphony Orchestra не співпрацював з представниками російської федерації, які підтримували путінський режим після 2014 року. З початку широкомасштабного вторгнення росії в Україну команді оркестру не видається можливим залишати «сірі зони». Отож, призупинення культурного діалогу з будь-якими представниками росії, а також призупинення виконання творів російських композиторів вважаємо необхідним для стримування агресора, його пропаганди та маніпуляції.

        Запобігаючи розповсюдженню хибних тверджень щодо концертного туру KSO маємо окремо зазначити:

• Kyiv Symphony Orchestra їде в концертний тур Європою НЕ тому, що музиканти оркестру потребують евакуації з території України; команда Kyiv Symphony Orchestra працювала над організацією туру для того, щоб стати голосом України закордоном, адже це є необхідним інструментом культурної дипломатії у період війни

• оркестру Kyiv Symphony Orchestra НЕ загрожує розпуск, а організація концертного туру НЕ є рішенням для забезпечення виживання оркестру; музиканти оркестру продовжують отримувати заробітну плату з міського бюджету Києва

• подальше працевлаштування музикантів Kyiv Symphony Orchestra в закордонних колективах НЕ передбачено адміністрацією оркестру; після завершення туру колектив Kyiv Symphony Orchestra повертається до України, а чоловіки, які виїхали з оркестром у тур, мають обов’язок повернутися в Україну згідно з дозволом Міністерства оборони на їхній виїзд за межі України під час воєнного стану.

         Наближуємо нашу перемогу разом!»

Підготувала Ольга СТЕЛЬМАШЕВСЬКА
Газета: 
Рубрика: